Recent las ik een artikel waarin werd gesuggereerd dat mensen die kink, queer of polyamoreus zijn, vaker ook neurodivergent zijn. Daardoor vroeg ik me af of er inderdaad een correlatie was. Het blijkt dat kink niet alleen een toevluchtsoord is voor mensen die anders denken, het is eigenlijk ook een gezonde uitlaatklep voor mensen wier hersenen anders werken.
Wat is neurodivergentie?
Voor mij was de term neurodiversiteit tot kort geleden tamelijk nieuw en sommige van de gebruikte termen zelfs een beetje verwarrend. Neurodiversiteit is het idee dat onze hersenen allemaal op een andere manier werken. Dit betekent niet dat een bepaalde manier goed of fout is, noch dat er waarde wordt gehecht aan een specifieke neurologische werking. Het erkent alleen dat wat je als ‘normaal’ beschouwt (neurotyisch) slechts één van de vele manieren is om dingen te doen.
Een neurotypisch persoon heeft hersenen waarvan je zou kunnen zeggen dat ze werken zoals de maatschappij het verwacht. Een neurodivergent persoon heeft echter hersenen die anders werken en kan worstelen met bepaalde aspecten van het leven.
Mensen die neurodivergent zijn, hebben hersenen die concepten verwerken en begrijpen op een manier die afwijkt van wat als ’typisch’ wordt beschouwd in sociale omgevingen. Zulke verschillen kunnen zitten in de manier van leren, het waarnemen van de omgeving en het omgaan met sociale signalen.
De meest bekende vormen van neurodivergentie zijn autisme en ADHD. Veel van het huidige onderzoek naar kink en BDSM in relatie tot neurodivergentie blijkt zich te richten op deze twee vormen. Andere aandoeningen die ook neurodivergent zijn, zijn onder andere dyslexie, borderline persoonlijkheidsstoornis, bipolaire stoornis, enz.
Inmiddels wordt in de literatuur ook de term neuroqueer gebruikt, wat een portmanteau is van neurodivergent en queer.
Wat is kink, fetisjisme en BDSM?
In een andere post, leggen we uitgebreid uit wat het verschil is tussen kink, BDSM en fetisj. Je spreekt van een kink als er sprake is van onconventionele seksuele gebruiken, fantasieën of concepten. Alles wat niet doorsnee is kan als een kink worden beschouwd. Dat betekent dan ook dat wat de een kinky vindt, door de ander als volkomen normaal kan worden beschouwd. Bij fetisjisme staat een fixatie voor een voorwerp, een handeling, of een (niet seksueel) lichaamsdeel centraal. Dat object heet dan de fetisj. De persoon die een fetisj heeft voor zo’n voorwerp heet een fetisjist. De fetisj helpt de fetisjist om seksueel opgewonden te raken. BDSM is een vorm van seksuele expressie die met wederzijdse toestemming gebruik maakt van fysiek en mentaal opgelegde beperkingen, intense zenuwprikkels en het fantaseren over of opleggen van machtsverhoudingen en het spelen van een machtsrollenspel. De afkorting BDSM kan op verschillende manieren worden uitgelegd, en gaat over Bondage, Discipline, Dominantie, Submissie (onderwerping), Sadisme en Masochisme.
Waarom zou neurodivergentie en kink aan elkaar gerelateerd zijn?
Er is geen harde correlatie tussen neurodivergentie en het doen aan kink, fetisjisme, of BDSM. Toch likt het erop dat binnen de kinky communities er een relatieve oververtegenwoordiging is van mensen die neurodivergent zijn.
Neurodivergente mensen hebben vaak dezelfde gedeelde worstelingen, zoals:
- Moeite met het veranderen van routines of verwachtingen
- Moeite met het lezen of vertrouwen van sociale signalen en codering
- Moeite met het verwerken van complexe of te eenvoudige sensorische input
- Moeite met reageren op onduidelijke communicatie of het verleggen van de focus
- Moeite met of een groot vertrouwen in nuance of grijze gebieden
Het niveau en de manier waarop iemand worstelt is uniek voor elk individu en de omstandigheden.
Bij mensen met autisme wordt verondersteld dat er een associatie is met het verminderen van zintuiglijke beleving bij kinky praktijken. Blinddoeken, bondage, oordoppen, of donkere ruimtes kunnen bijvoorbeeld helpen bij het verminderen van zintuiglijke overbelasting bij volwassenen met autisme.
Onderzoek heeft ook aangetoond dat het expliciete en letterlijke taalgebruik dat binnen BDSM en kink wordt gebezigd, aantrekkelijk is voor sommige autistische individuen. Binnen de kink en BDSM praktijk is het gebruikelijk om expliciete afspraken te maken over de machtsdynamiek, verwachtingen van seksueel (of niet-seksueel) genot en consent. Neurodivergente personen kunnen dat prettig vinden als ze moeite hebben met neurotypische (‘normale’) sociale signalen.
Kink communities kunnen ook een sociale gemeenschap vormen voor neurodivergente individuen. In een recent onderzoek, gepubliceerd in The Journal of Sex Research, werd onderzocht hoe puppy play aantrekkelijk kan zijn voor neurodivergente individuen. Tijdens de rekrutering van mensen die aan puppy play deden, bleek dat er in de gemeenschap een veel hoger percentage autisten aanwezig was dan de geschatte 1% van de Nieuw-Zeelandse bevolking. Opvallend was dat neurodivergente mensen minder vaak van rol wisselden dan neurotypische mensen.
Er is een goed gedocumenteerde relatie tussen neurodivergentie en queerness, en queerness met kink/BDSM. Maar er zal nog veel meer onderzoek nodig zijn om deze associatie verder uit te diepen.
- De allergeilste filmpjes: strap-on - 4 oktober 2024
- Erotische kunst van Loïc Dubigeon - 4 oktober 2024
- Himitsu no Madōsho Onahole (Secret Spellbook) – review - 1 oktober 2024