Vreemdgaan, dat hoort niet. Tenminste, niet als je geen open relatie hebt, waarin jij en je partner afspraken hebben gemaakt over buitenechtelijke escapades. In een doorsnee relatie verwachten we trouw en monogamie. Het komt evenwel op grote schaal voor dat mensen vreemdgaan. Zouden er dan toch voordelen zitten aan vreemdgaan? NBRplaza zocht het uit en we ontdekten zes voordelen van vreemdgaan, die er zelfs voor kunnen zorgen dat je relatie verbetert.
Wat beschouw je als vreemdgaan?
Uit eigen, niet wetenschappelijk onderzoek, is gebleken dat ongeveer tweederde weleens vreemd is gegaan. Ongeveer de helft zegt vaker dan eens te zijn vreemdgegaan. Het aantal mannen dat vaker dan eens is vreemdgegaan is trouwens even groot dan het aantal vrouwen dat een meervoudige scheve schaats heeft gereden. Opvallend is wel, dat onder de respondenten vooral vrouwen ooit één keer zijn vreemdgegaan. Maar liefst een op de vijf vrouwen is een keer ‘in de fout’ gegaan, tegenover slechts een op tien van de mannen. Dat betekent dus dat ongeveer 40% van de mannen nooit is vreemdgegaan tegenover 30% van de vrouwen.
Iedereen blijkt verschillende definities te hanteren van vreemdgaan. Sommige mensen vinden ‘aan iemand anders denken’ al vreemdgaan, Anderen vinden dat je de fout in gaat als je elkaar erotische berichten stuurt via social media. Maar de meeste mensen vinden dat er sprake is van vreemdgaan als er fysiek contact is zoals zoenen of orale seks. Uit ons onderzoek kwam dat ongeveer 40% vindt dat er pas sprake is van vreemdgaan als er wordt geneukt. Een hele aardige definitie van vreemdgaan is ‘dingen doen die je niet zou doen als je partner er van op de hoogte zou zijn‘. Er is dus vooral sprake van vreemdgaan als het stiekem, zonder medeweten en goedkeuring van de partner gebeurt.
Sommige mensen zijn in staat om fysiek contact te scheiden van emotioneel contact. Ze houden van hun partner, maar hebben desondanks toch seksueel contact met een ander (“het was slechts seks, het stelde niets voor”). Voor veel mensen is het pijnlijk om te ontdekken dat hun partner is vreemdgegaan. Het is voor hen des te meer pijnlijk als er sprake is van gevoelens als verliefdheid.
Volgens blogger Michael J. Formica van Psychology Today, kunnen mensen op verschillende manieren ontrouw zijn. Niet alleen op seksueel gebied, maar ook als iemand zijn of haar partner uit de weg gaat door een nieuwe hobby te nemen. Of juist, door je problemen te bespreken met iemand buiten het huwelijk.
Waarom gaan mensen vreemd?
Mensen gaan om hele verschillende redenen vreemd. Sommige mensen gaan vreemd uit onvrede over hun relatie, uit wraak, of omdat het spannend is. We willen vreemdgaan niet goedpraten, maar omdat het gebeurt, betekent het ook dat er kennelijk voordelen te halen zijn uit vreemdgaan. Dit zijn de zes voordelen die vreemdgaan heeft:
- Je seksuele behoefte bevredigen. Hoeveel je ook van je partner houdt, het kan zijn dat je bepaalde seksuele behoeftes hebt die je partner niet wil of kan vervullen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je partner langdurig ziek is, of door medicijngebruik fysiek niet in staat is om seks te hebben. Maar het kan ook zijn dat je in de loop der jaren je grenzen wilt verleggen, terwijl je partner dat absoluut niet ziet zitten. In dat geval kan een puur fysieke relatie (een fuckbuddy) uitkomst bieden. Dat jullie fysieke behoeftes (tijdelijk) niet met elkaar overeenkomen, is onvoldoende reden om uit elkaar te gaan. Maar om toch voldoende bevrediging te krijgen, ga je op zoek naar fysiek contact. Je seksuele frustraties nemen af, waardoor je je in je relatie meer kunt richten op een gebalanceerde emotionele band.
- Ervaring opdoen. Het klinkt misschien gek, maar sommige mensen gaan vreemd om ervaring op te doen. Ze zijn bijvoorbeeld nog steeds bij hun eerste partner en zijn nieuwsgierig naar ‘wat er nog meer in de wereld te koop is’ op seksueel gebied. Of, je hebt een partner die ruime ervaring heeft op het gebied van seks, maar jij bent zelf nog erg onervaren. Door vreemd te gaan, wil je leren hoe je jouw partner nog meer kunt plezieren, of wil je ontdekken wat jijzelf prettig vindt. Hierdoor wordt het seksleven van jou en je partner beter.
- Jezelf (weer) aantrekkelijk vinden. Zeker als je al een tijdje een relatie hebt kan de sleur toeslaan. Bovendien gaat de zwaartekracht zijn werk doen als je wat ouder wordt. Je hebt nu eenmaal niet meer dat lijf van toen. Je partner geeft je minder aandacht. Alles is een beetje gewoontjes aan het worden. Door vreemd te gaan, ervaar je weer die spanning van weleer. Iemand bemint jouw lichaam. Je voelt je weer begeerlijk. Het is heerlijk om complimentjes te krijgen en seksueel aantrekkelijk gevonden te worden. Als iets je minder onzeker maakt, dan is het wel dat iemand jou vertelt dat je aantrekkelijk bent. Vreemdgaan kan je zelfverzekerder maken. Je krijgt hierdoor nieuwe energie, zit lekkerder in je vel en je krijgt meer zin in seks (met je eigen partner).
- Evolutionaire voordelen. Bij verschillende dierensoorten komt vreemdgaan voor. Apenvrouwtjes gaan bijvoorbeeld naar nabijgelegen troepen om er ‘vreemd te gaan’ met mannetjes van die troep. Mannetjes van verschillende diersoorten hebben met zo veel mogelijk vrouwtjes seks. De belangrijkste reden voor dit gedrag is dat hierdoor de genen zo goed mogelijk worden gespreid. In Nederland, zo is gebleken uit grootschalig DNA onderzoek, is 10% van de kinderen buitenechtelijk verwekt. Vrouwen zouden volgens een onderzoek van de UCLA tijdens hun ovulatie vaker behoefte hebben aan een ‘one-night-stand’. Ze hebben daarna seks met hun eigen man, die vervolgens opdraait voor de opvoeding van het kind met vreemde (sterke) genen.
- Geen spijt krijgen. Wat is erger: spijt hebben van iets dat je hebt gedaan, of spijt hebben dat je iets niet hebt gedaan? Veel mensen vragen zich af of ze er spijt van zullen krijgen als ze op hun sterfbed tot de ontdekking komen dat ze zichzelf een aantal dingen ontzegd hebben in hun leven. Net zoals mensen een bucketlist hebben (een lijst van dingen die ze nog willen doen voor hun dood), zijn er ook mensen die een ‘fucketlist‘ hebben. Ze willen toch tenminste een keer een trio gedaan hebben, of een orgie hebben meegemaakt, of seks hebben gehad met een complete vreemde, of met iemand van hetzelfde geslacht. Het willen vervullen van een seksuele fantasie kan zo sterk zijn, dat de persoon besluit om vreemd te gaan (vooral als het om een fantasie gaat die niet door de partner kan worden ingevuld). Het af kunnen strepen van dingen op je fucketlist, kan je een volmaakter persoon maken. Het neemt bepaalde stress weg (‘been there, done that’), waardoor je je meer kunt richten op de emotionele band met je partner.
- Het helpt je relatie in perspectief te zien. Je weet dat er iets niet goed zit tussen jou en je partner, maar je weet niet goed wat. Vreemdgaan kan er toe bijdragen dat je beter in staat bent om in te zien wat er precies mis is. Of juist wat er goed gaat. Het helpt je relatie te analyseren en in te zien wat er moet veranderen. Je begint in te zien wat je mist en daar kun je vervolgens aan gaan werken, samen met je partner.
Nu zou je kunnen zeggen dat wij hier op de redactie gewoon smoesjes aan het bedenken zijn om vreemdgaan goed te praten, maar niets is minder waar. Het goede van vreemdgaan is niet het vreemdgaan zelf. De consequenties van vreemdgaan kunnen desastreus zijn, zeker voor jouw partner en zelfs voor de kinderen die eventueel in het spel zijn. Vreemdgaan kan een element zijn dat je nodig hebt voor je persoonlijke groei en zelfevaluatie. Door beter inzicht in hoe je in elkaar steekt en wat jij belangrijk vindt in een relatie, kan ertoe bijdragen dat je beter in staat bent om authentieke eerlijke relatie op te bouwen, ook al is dat met iemand anders.
Wat we kunnen leren van swingers
Sommige onderzoeken wijzen uit dat relaties waarin wordt vreemdgegaan met medeweten van de ander, sterker zijn dan relaties waarin stiekem wordt vreemdgegaan. Swingers scheiden bijvoorbeeld minder vaak. Dat komt omdat swingers abstracte denkers zijn, die niet het gevoel hebben dat ze dingen stiekem moeten doen. Seks hebben buiten de relatie zorgt er bij swingers niet voor dat de vertrouwensbreuk wordt geschaad. Emotionele intimiteit kan leiden tot een ontwrichte relatie en een niet te lijmen vertrouwensbreuk. En dat is jammer, want vaak heeft seksuele aantrekkingskracht buiten het huwelijk helemaal niets met het huwelijk zelf te maken, maar wel alles met bijvoorbeeld een veranderende seksuele behoefte of de wens om te experimenteren.
Uit onderzoek van Bergstrand en Williams (2000) bleek dat swingers een betere band hebben in hun relatie dan monogame koppels. Ruim 60% van de swingers geeft aan dat het hun relatie heeft verbeterd. Slechts 1,7% gaf aan dat het de relatie had verslechterd. Zelfs van alle koppels die voor het swingen al behoorlijk gelukkig waren, gaf bijna de helft aan dat ze nog gelukkiger waren geworden nadat ze waren begonnen met swingen. Van de koppels die eerst ongelukkig waren, gaf zelfs ruim 90% aan dat ze gelukkiger waren geworden.
Moeten we dus allemaal massaal vreemdgaan?
Neen! Als de escapades uitkomen, en gek genoeg is de kans daarop altijd 100%, kan dat voor onherstelbare schade leiden in je relatie. Als het even kan, kun je ook proberen om die zes genoemde voordelen te behalen binnen de grenzen van je relatie. Probeer je partner te verleiden tot nieuwe trucjes, experimenteer samen met je partner, nodig eens een derde uit in de slaapkamer, koop eens een seksspeeltje, doe eens een rollenspel. Maar vooral: praat eens met elkaar!
- De 8 beste anaal glijmiddelen - 11 april 2025
- Seksmeubilair en seksmachines: een perfecte match - 11 april 2025
- Change of plans - 3 april 2025
@marisedh https://t.co/7y6DvPkPIR
Uit ons archief: De zes voordelen van vreemdgaan voor je relatie https://t.co/7y6DvPCr7r