Een condoom is geen condoom. Er zijn vele verschillende condooms op de markt, maar welke past nu het beste bij jou? Je wilt tenslotte veilige seks, maar het moet ook nog wel een beetje lekker zijn. NBRplaza maakt het je makkelijk in slechts drie eenvoudige stappen:
1. Bepaal de maat
Allereerst is het belangrijk om te weten welke maat je moet hebben. Om de juiste maat te kunnen kiezen moet je eerst weten hoe groot je geschapen bent. Bij de keuze van een condoom is niet zozeer de lengte maar wel de omtrek van belang. Hij moet niet te los zitten (want dan kan hij afschuiven) maar ook zeker niet te strak, omdat hij dan kan scheuren. De maat van een condoom wordt aangegeven in ‘de nominale grootte’. Dat is de doorsnee als hij plat op tafel ligt. De meeste condooms zijn tussen 52 en 56 mm. Strakkere condooms zijn tussen 46 en 49 mm en ruimere zijn er vanaf 57 mm. Ook zijn er merken die een eigen condoommeter hebben, zodat je makkelijk de maat kunt bepalen.
2. Waarvoor ga je het condoom gebruiken?
Ja, duh, voor seks natuurlijk. Maar wat ben je van plan?
Vaginale seks: Eigenlijk zijn bijna alle condooms geschikt om te voorkomen dat je een geslachtsziekte (SOA) oploopt. Dat zit dus wel goed. De volgende stap is dat, als je dan toch een condoom gebruikt, je ervoor kunt kiezen om het een tikkeltje leuker te malen. Bijvoorbeeld door voor een condoom te kiezen met wat extra stimulering. Denk bijvoorbeeld aan nopjes of condooms die zijn voorzien van een extra stimulerend glijmiddel. Glijmiddel kan so-wie-so nooit kwaad, omdat het kan helpen om het condoom makkelijk om te doen en om de penetratie te vergemakkelijken.
Ook bij orale seks (met de mond) kan een SOA makkelijk overgebracht worden. Condooms met een smaakje zijn in dat geval prettiger. Deze smaken niet alleen naar sinaasappel-, banaan-, appel- of aardbeismaak, maar ruiken ook nog eens prettiger. Meestal zijn ze in een bijpassende kleur.
Voor anale seks kun je in principe een normaal condoom gebruiken, mits je voldoende glijmiddel gebruikt. Maar het is aan te raden om een extra sterke condoom om te doen. De anus produceert zelf geen natuurlijk glijmiddel (vandaar de tip om dat te gebruiken) en is bovendien wat nauwer dan een vagina. Een normaal of dun condoom zou kunnen scheuren. Bij het wisselen van anaal naar vaginaal is het verstandig om een nieuw condoom om te doen, omdat er anders schadelijke bacteriën in de vagina kunnen komen.
3. Kies je materiaal
De meeste condooms zijn van rubberlatex en beschermen daardoor tegen de overdracht van geslachtsziekten (SOA) en voorkomen een ongewenste zwangerschap. Maar sommige mensen zijn allergisch voor dit materiaal of vinden het niet prettig aanvoelen. Gelukkig zijn er ook condooms van ander materiaal. Voor mensen met een allergie zijn er ook lamsdarm-condooms. Dat is prettig als je allergisch bent voor latex, maar het nadeel van deze condooms is dat ze niet beschermen tegen een SOA.
4. Tips en truuks
Als je eenmaal weet welke condoom je moet kiezen, let dan nog even op het volgende:
- Controlleer de houdbaarheidsdatum voor gebruik. Oude condooms (over datum) zijn niet betrouwbaar.
- Doe nooit twee of meer condooms over elkaar heen. Het vergroot de kans op scheuren en dus de kans op een SOA of zwangerschap.
- Gebruik geen glijmiddel op oliebasis in combinatie met een condoom. DIt tast het latex aan.
- Heb altijd genoeg condooms bij de hand. Hou er rekening mee dat bij het uitpakken of omdoen er weleens een condoom scheurt. Het is dus niet handig om er maar ééntje bij je te hebben.
- Koop je condooms online. Dat is niet alleen anoniem, maar meestal ook veel goedkoper.
- De allergeilste filmpjes: strap-on - 4 oktober 2024
- Erotische kunst van Loïc Dubigeon - 4 oktober 2024
- Himitsu no Madōsho Onahole (Secret Spellbook) – review - 1 oktober 2024
One thought on “Welke condoom kun je het beste kiezen?”