
Nu iedereen in quarantaine zit vanwege de Covid-19, heb je meer dan genoeg tijd om het een beetje gezellig te maken met je geliefde. Tenminste, als jullie samen zijn opgehokt. Je zou zeggen: dat wordt een geboortegolf over 9 maanden. Maar is dat wel zo?
Geil of niet geil?
PornHub liet zien dat we massaal porno kijken sinds de Corona uitbraak. En sommige fabrikanten van seksspeeltjes, zien de omzet juist nu stijgen. Bovendien dreigt er een wereldwijd tekort aan condooms, nu een van de grootste producenten zijn fabriek heeft moeten sluiten vanwege Covid-19. Tel 1 en 1 bij elkaar op, en je kunt op je vingers natellen dat we kunnen wachten op flink wat nakomelingen.
Aan de andere kant hebben mensen nu ook stress. Ze vragen zich af of ze hun baan wel kunnen behouden, of dat ze de komende tijd überhaupt wel een inkomen hebben? Er is bovendien veel onzekerheid over de risico’s rond de ziekte. Hoe groot is de kans dat je ziek wordt, dat je iemand anders besmet en wat de gevolgen voor je gezondheid zijn? Om nog maar te zwijgen van de ergernis van constant op elkaars lip zitten. Het is bekend dat stress een enorme libido-killer is.
Dus wat is het nou? Gaan we uit verveling in quarantaine voortplanten, of hebben we alle zin in seks verloren?
Wat we leren van de geschiedenis
Helaas heb ook ik geen glazen bol, waarmee ik de toekomst kan voorspellen. Wat wel kan, is kijken wat het effect in het verleden is geweest op geboortecijfers na grote rampen of pandemieën.
En dan blijkt dat het waarschijnlijk is dat er juist een dip komt in het aantal geboortes. In 2018 is een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat stress en quarantaine bij hongersnood, hittegolven en de uitbraak van besmettelijke ziekten zoals ebola, waarbij er sprake is van grote sterftecijfers, er 9 maanden later juist minder kinderen worden geboren. Interessant is, dat zich dat weer herstelt, zo’n 10 tot 11 maanden nadat alles weer normaal is. Die 10 tot 11 maanden hersteltijd zien we ook bij orkanen, terwijl de verwoesting dan veel korter duurt. Kennelijk is dat de tijd die mensen nodig hebben om mentaal te herstellen van een ramp.
Het onderzoek keek terug tot 1889, toen er een griepuitbraak was. Maar het blijft niet beperkt tot pandemieën. Ook de aardbeving in 1923 in Tokyo geeft hetzelfde beeld. En zelfs de aanslag van 11 september in New York laat een dip in de geboortecijfers zien. Er is zelfs onderzocht dat na de builenpest uitbraak in 1300, er gedurende 50 jaar een lager geboortecijfer was.
Naast de stress en onzekerheid, speelt wellicht ook een rol dat het gewoon niet praktisch is om juist nu te moeten bevallen, terwijl ziekenhuizen overbelast zijn en consultatiebureau’s alleen nog telefonische consulten hebben. Hoewel volgens de World Health Organization het corona virus niet kan worden overgedragen op het ongeboren kind, kan ook het mogelijke risico op complicaties een rol spelen in de overweging om voorlopig maar even niet zwanger te raken.
- 10 seksmeubels – voor als het bed niet (meer) volstaat - 17 mei 2022
- 5 Tips voor een Double Barrel Blowjob (en wat NSFW foto’s) - 17 mei 2022
- Seksspeeltjes zijn de nieuwste must-have fashion accessoires - 13 mei 2022