Als je, net als ik, geïnteresseerd bent in seksspeeltjes en in de seksuele gedragingen van de mens, dan is het vaak interessant om dat in perspectief te zien. Zo worden bijvoorbeeld veel onderzoeken naar onze seksualiteit gedaan in de VS en daar wordt heel anders gedacht over seks dan hier in Europa, laat staan in Nederland. Toch zijn die onderzoeken soms heel aardig om te lezen. Zo heeft recent een advocaat in patentrecht recent samen met een geschiedkundige onderzoek gedaan naar de (Amerikanse) geschiedenis van patenten op seksspeeltjes. Ze kwamen tot hele boeiende inzichten.
Als je kijkt naar patentaanvragen, dan krijg je niet alleen een heel gedocumenteerd chronologisch inzicht van technologische ontwikkelingen. Het geeft bovendien, zo blijkt uit dit onderzoek, een kijkje in de sociale normen en waarden rond seksualiteit.
Buttplug
Onderzoekers Maxine Lynn en Hallie Lieberman vroegen zich bijvoorbeeld af wanneer de eerste buttplug was gepatenteerd. Ze kwamen er achter dat dat patent al veel ouder was dan ze dachten. De buttplug bleek niet ergens in de jaren 1980 te zijn uitgevonden, maar het patent dateert uit 1892. De uitvinden was Frank E. Young uit Ohio. Bedenk echter dat in die tijd sodomie wettelijk verboden was en dat homoseksualiteit beschouwd werd als een ziekte. Daarom vermelde Young nergens in zijn patentaanvraag dat het apparaatje bedoeld was voor seks. Sterker nog, hij verkocht het als een ‘rectaal gezondheidsproduct’, ter voorkoming van aambeien en verstopping (klinkt logisch) en als middel tegen astma (!?). Het zou zelfs kunnen helpen om masturberen te voorkomen. De onderbouwing hiervan is niet terug te vinden in de patentaanvraag.
Veranderende normen en waarden
Door de patentaanvragen te bekijken, zagen Lynn en Lieberman hoe de normen en waarden in de Amerikaanse cultuur langzaam veranderden. Buttplugs begonnen als medisch instrument in de 19e eeuw. Eind 20ste eeuw werden ze vooral gezien als seksspeeltjes voor homofiele mannen. Pas nu zijn buttplugs geaccepteerd als seksspeeltje voor alle genders en alle seksuele voorkeuren. De manier waarop het door de jaren heen in de markt gezet is, was telkens afhankelijk van wat sociaal geaccepteerd was.
Hetzelfde geldt voor vibrators. Die werden in de 19e eeuw eerst ook als gezondheidsproducten aangeboden. Volgens een van de eerste patenten uit 1902 van ene J.B. Wantz’, was de vibrator vooral bedoeld als massageapparaat op het lichaam. De vibrators die volgden leken een beetje op de Hitachi Magic Wand. Ze waren bedoeld om van-alles-en-nog-wat te behandelen, van malaria tot jicht. In tegenstelling tot wat gedacht wordt, werden ze overigens niet gebruikt om hysterie bij vrouwen te bestrijden (dat is en hardnekkige mythe). Ze bleken echter niet echt te helpen voor de meeste kwaaltjes en daardoor werden ze vooral verkocht aan vrouwen als huishoudelijk product, of aan mannen om spierkracht te ontwikkelen. In patentaanvragen werd lang geen melding gemaakt van seks.
Hoewel er verschillende vibrators met fallische vormen op de markt kwamen, duurde het nog zeker tot ver in de jaren 1960 voor er voor het eerst melding werd gemaakt van het gebruik voor seks. In 1968 werd voor het eerst een fallische vibrator op batterijen gepatenteerd als ‘draadloze vibrator voor het menselijk lichaam’. Dit was duidelijk een vibrerende kunstpenis. Maar zelfs bij dit apparaat werd niet gesproken over masturberen. Pas in het jaar daarop werd patent aangevraagd voor een ‘vibrerend apparaat voor de toepassing van vibratie op erotische delen van vrouwelijke genitalia‘. Het was een penisring die bedoeld was als een ‘echtelijk hulpmiddel’.
De seksuele revolutie
Bedenk dat in 1969 de seksuele revolutie aanstonds was. Toch werd deze penisring, die een soort tong had om de clitoris te stimuleren, niet werd neergezet als een middel om seksueel plezier te geven aan vrouwen. Het was een ‘echtelijk hulpmiddel’ dat ‘sociaal kwaad’ van ‘overspel, prostitutie, scheiding en geslachtsziekten’ moest voorkomen. Ofwel, je zou er een gelukkig huwelijk van krijgen.
Ook in 1969, kwam de Hitachi Magic Wand op de markt. Hitachi heeft altijd ontkend dat het bedoeld was voor seks. Pas toen Betty Dodson het alternatieve gebruik promote was er geen ontkennen meer aan.
In de jaren 1970 werd in patenten steeds meer openlijk genoemd dat vibrators er waren voor seksueel genot. Toch maakten veel patenten er – ondanks de seksuele revolutie, vrije liefde en emancipatie – melding van dat ze vooral gebruikt moesten worden binnen het huwelijk. In een patent uit 1975 staat te lezen dat huwelijkse problemen vaak voortkomen uit psychische problemen en minder uit fysieke incompatibiliteit. De vibrator moest ertoe bijdragen dat huwelijkspartners konden ervaren dat er niks mis was met hun fysieke gesteldheid. Frigide dames en impotente mannen zouden ervaren dat ze wel degelijk fysiek opgewonden konden raken en dat het dus allemaal tussen de oren zat.
AIDS
Pas vanaf 1980 begonnen de heteroseksuele normen van het huwelijk was losgelaten te worden door de sextoy industrie. En dat kwam niet omdat de Amerikanen ineens vrijer gingen denken over seks. In tegendeel. Rond deze tijd dook er een nieuwe ziekte op, die velen vervulde met extreme angst: AIDS. En dat was direct terug te zien in patenten, die suggereerden dat seksspeeltjes de verspreiding zouden tegengaan. Partners konden elkaar en zichzelf bevredigen zonder dat er sprake hoefde te zijn van verder lichamelijk contact of het uitwisselen van lichaamsvocht. Deze redenering werd nog lange tijd gebruikt (soms zelfs nog steeds).
Zelfs toen Steven Shubin zijn patent indiende voor wat we nu kennen als de Fleshlight, werd zijn ‘sleeve’ beschreven als een ‘instrument om discreet sperma op te vangen’.
Aandacht voor orgasme-ongelijkheid en LGBT
Meer recent zijn patenten weer gericht op stelletjes. In 2005 diende het bedrijf Standard Innovations een aanvraag in voor het patent op een C-vormige vibrator. Dit patent werd in 2011 toegekend. Vrouwen konden dit apparaatje inbrengen en zodoende extra stimulering aan zowel de clitoris als de G-spot ervaren tijdens seks met hun partner.
Niet veel later, in 2015, werd het homohuwelijk in sommige Amerikaanse staten gelegaliseerd. Direct daarna, in 2016, kreeg Stephanie Berman het patent op een dildo waarmee je sperma kon insemineren. Maar ook speeltjes die gericht zijn op transseksuelen komen nu meer onder de aandacht.
Veranderende demografie
De opkomst van consumententechologie draagt ook bij aan nieuwe manieren om seks te hebben op afstand. Waar vroeger de telefoon de enige manier was om op afstand met elkaar in contact te staan, kan dat nu ook met ’teledildonics’: draadloos op afstand bediende seksspeeltjes. Er komen steeds meer geavanceerde speeltjes op de markt die bediend kunnen worden met smartphone apps of andere inernettechnologie. Seks met iemand aan de andere kant van de wereld is plotseling mogelijk geworden.
- 6 suggesties om zelf (nog snel even) een sexy Adventskalender te maken - 6 december 2024
- Coital Alignment Technique: Hoe je de clitoris aandacht geeft tijdens de coïtus - 6 december 2024
- Urethral Fuck Twist Otokonoko Orgasmic Suction – review - 29 november 2024