Glory Hole: gat in de grond
Het staat er echt, op Wikipedia: een glory hole is een groot oppervlak dat is ingestort door ondergrondse mijnwinning. Dus, je graaft een groot gat en als dan het dak instort dan ontstaat er een groot gat in de grond. En dat gat is zo groot dat als je er in valt, je er nooit meer uit komt. Niemand weet precies wanneer deze mijnwerkersterminologie is ontstaan, maar in ieder geval schreef The Colliery Engineer er al over toen de Treadwell Mine bij Juneau, in Alaska instorte in 1904.
Maar de term glory hole betekende in mijnwerkerstermen ook wat anders. Een mijnwerker wiens leven een beetje tegenzat, of een dronkenlap (vaak dezelfde persoon) viel figuurlijk in een ‘glory hole’; een overdrachtelijk groot gat waar je nooit meer uit kunt klimmen.
Glory hole: een gat in de muur
Een tijdje later, ergens in de jaren ’40, dook de term ‘glory hole’ op in de homo gemeenschap. Volgens de Online Etymology Dictionary is het een plek waar dingen op een ongeorganiseerde manier bij elkaar komen. Maar ze bedoelen gewoon dat het een gat in de muur is waar je je piemel doorheen kunt steken.
Dergelijke gaten vindt je dan vooral in de scheidingswand van het (heren)toilet in openbare ruimten. En nee, het is geen kijkgaatje voor mannen in een rolstoel, zoals Marc de Hond ooit had bedacht.
Glory hole: soeprestaurant
Weer wat later, in 1981, opende The Juneau Cooperative Christian Ministry een soepkeuken voor daklozen. Het is hun missie om “als antwoord op God’s geboden om uw naasten lief te hebben, voedsel, onderdak en medeleven te bieden om het geestelijke en lichamelijke welzijn van behoeftigen te verbeteren.” Dit goed volk verbouwt groenten op hun eigen dak. Het soepkeukentje werd vernoemd naar de ingestorte mijn (zie boven) en de metaforische verwijzing naar de diepgezonken dronkaards is dan ook snel gemaakt. Wisten ze dan niet dat het een homoterm was? Waarschijnlijk niet. In 1981 was er nog geen internet, noch Google. En er was slechts 1 weggetje naar het dorpke. Nu komen er cruiseschepen, die jaarlijks een miljoen bezoekers brengen, die allemaal gniffelend een selfie maken naast het uithangbord.
In 2015 krijgt de soepkeuken een nieuw onderdak. En dat moet gevierd worden met opzichtige ceremonies. Want zo doe je dat in christelijke kringen. Een foto van de ceremonie haalt de voorpagina van de plaatselijke krant (want wat was er verder voor nieuws te melden in dit kleine stadje?). Nu is het echter wel de 21ste eeuw, en dus wordt het nieuws opgepakt als click-bait. Niemand die nog ware journalistiek bedrijft, dus na 30 seconden Googlen werd de spot al gedreven met dit goede doel.
BoingBoing neemt een foto van de voorpagina van het plaatselijke suffertje over en schrijft daar boven “Bijzonder naïeve christelijke groep richt opvangcentrum voor mannen op onder de naam ‘Glory Hole'”
Natuurlijk is The Glory Hole in Juneau geen opvangcentrum voor mannen. Ook vrouwen kunnen er terecht voor hun kommetje soep. Maar ja, dan is het geen leuke grap meer. Redacteur Xeni Jardin van Boing Boing heeft de website van deze liefdadigheidsinstelling kennelijk niet geraadpleegd. In plaats daarvan raadplegen ze een zeer betrouwbare bron en het plaatje nemen ze over van een andere.
Ook lezen ze bij BoingBoing deze bronnen niet eens goed. Want het gaat helemaal niet om de oprichting, zoals duidelijk onder de foto op de voorpagina staat. Wie is er nu ‘bijzonder naïef’?
Bloggers zijn geen journalisten. Hier bij NBRplaza zijn we de eersten die dat toegeven (ook wij nemen wel eens berichten van anderen over). Xeni Jardin en BoingBoing echter, claimen wel ’tech journalistiek’ te bedrijven. Maar ’tech’ betekent in dit geval waarschijnlijk dat hij een muis heeft waarmee hij kan klikken. Inmiddels heeft BoingBoing hun bericht aangepast en een link opgenomen naar de website van de soepkeuken in kwestie. Er staat nu te lezen dat “ze goed werk doen. Ze voeden hongerigen en bieden onderdak aan daklozen. Als je uitgelachen bent, overweeg dan wat te doneren.”
- OhYes Pulse G-spot vibrator en clitoris zuiger – review - 14 januari 2025
- Trio met een escort - 6 januari 2025
- ‘Zin’ – episode: Chekhov’s Gun en Red Herrings – de inzendingen en de feedback - 6 januari 2025