Zoeken naar seks

Verschillende wetenschappelijke studies tonen het aan: mensen zijn in de zomermaanden seksueel veel actiever dan in andere delen van het jaar (december uitgezonderd). Dat blijkt bijvoorbeeld uit ons zoekgedrag op Google, die zijn gepubliceerd in Archives of Sexual Behavior. Uit bepaalde zoektermen blijkt bijvoorbeeld dat we in de zomer vaker naar porno, prostitutie en online dating zoeken dan in het voor- en najaar. Je zou kunnen denken dat mensen in de zomer misschien meer actief zijn op internet, maar dat is niet het geval. Zo blijkt dat zoeken naar huisdieren, auto-onderdelen en populaire websites niet zo’n seizoenspatroon kennen. Alleen zoektermen gerelateerd aan seks, volgen dit specifieke patroon.

Het blijft natuurlijk niet bij ons zoekgedrag op internet. Andere onderzoeken laten ook zien dat mensen zeggen dat ze in de zomer meer seks hebben. Ook de verkoopcijfers van condooms laten dat zien en tieners worden vaker ontmaagd in de zomermaanden. En verder hebben behandelcentra van SOA’s het drukker in de zomer. Hun klanten zeggen dat ze in de zomer meer partners hebben dan in andere delen van het jaar.

Waarom hebben we meer seks in de zomer?

Wat zit er achter onze verhoogde seksuele activiteit in de zomer? Dat blijkt te koen door drie factoren: biologische, psychische en sociaal/omgeving.

In de zomer zijn de dagen langer en worden we meer en langer blootgesteld aan de zon. Hierdoor maakt het lichaam in de zomer meer van de neurotransmitter serotonine aan. Dit is een stof in ons brein die ons een prettig gevoel geeft. Anti-depressiva zijn bijvoorbeeld vaak ontworpen om juist deze stof aan te maken. Het verklaart ook waarom meer mensen zich in de winter depressief voelen. Omdat mensen zich in de zomer gelukkiger voelen, als gevolg dus van veranderingen in onze hersenen, dan zijn ze eerder ‘in’ voor een stevig robbertje seks.

Maar naast dit biologische aspect, zijn er ook psychologische aspecten die een rol spelen. In de zomer doen we vaker leuke en spannende dingen. We gaan op vakantie, naar een amusementspark met achtbanen, of naar een festival of een evenement. Die spanning en sensatie windt ons op. En die opwinding wordt vaak door mensen vertaald naar seksuele opwinding (dat heet de excitation transfer theory). Tijdens een onderzoek in 2003, werden bezoekers van een amusementspark die net in een achtbaan hadden gezeten of die nog in de rij stonden, gevraagd om naar een foto te kijken van iemand van het andere geslacht. Mensen die uit de achtbaan kwamen, vonden de mensen op de foto aantrekkelijker dan mensen die nog in de rij stonden. Deze vorm van overdracht zou kunnen verklaren waarom we in de zomer – als we meer spannende dingen doen – we ook meer zin hebben in seks.

De derde factor is de sociale omgeving. Tijdens de zomer zijn er meer seksuele prikkels. Zo dragen we in de zomer minder kleren (korte broeken, rokjes, blote navels, korte mouwen, bikini’s en zwembroeken). Dit zijn onbewuste seksuele prikkels, waar je ook kijkt. Ook hebben we in de zomer meer vrij tijd. Tieners zijn vrij van school en terwijl hun ouders moeten werken hebben ze meer tijd zonder ouderlijk toezicht. En volwassenen nemen vaak in de zomerperiode vrij van werk om aan de stress van alledag te ontkomen. Stress, die hen in andere delen van het jaar tegenhoudt om seks te hebben.

Dus, mocht je de laatste tijd geiler zijn dan een paar maanden geleden, dan kan dat kloppen.