Wist je dat seks je zelfvertrouwen verbetert, dat je er mee kan voorkomen dat je incontinent raakt, dat je de kans op depressie verkleind, minder snel verkouden wordt, dat het pijn-verlagend werkt door de vrijgave van oxytocine, dat je er sterkere tanden van krijgt (sperma bevat zink) en dat je de werking van je prostaat kunt verbeteren? Oh ja, en je verbrand ook nog calorieën. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mannen die het vaakst klaarkomen een lager sterftecijfer hebben.
Het lijkt er steeds meer op dat we een excuus nodig hebben om aan seks te doen. We doen het niet omdat het fijn is, maar omdat het goed voor ons is. En dat zou weleens de doodsteek kunnen zijn voor seks.
Nou en?
“Who cares?” zegt filosoof en socioloog Slavoj Žižek. “Vandaag de dag is het een uitdaging geworden om een hedonist te zijn. Seks lijkt alleen nog in dienst te staan van het verbeteren van onze gezondheid en ons welzijn”.
Ik ben het niet direct eens met alle dingen die Žižek verkondigt, als aanhanger van Jaques Lacan. Maar hier lijkt hij wel een punt te hebben. En hij is niet de enige die er zo over denkt. Op Fusion kun je een artikel lezen van Charlotte Shane, dat zegt dat seks steeds saaier wordt.
Shane en Žižek zeggen beiden los van elkaar dat seks steeds rationeler wordt. Het past in de stroming van ‘quantified self‘, waarin mensen aan de hand van wearables alles van zichzelf meten, delen en vergelijken. “Kijk, ik heb net 8 kilometer gerend”, “vandaag heb ik 750 calorieën verbrand” en steeds vaker dus ook “kijk, ik heb geneukt”. Daardoor gaat het helaas steeds minder vaak over genot om het genot, de beleving in het moment en het najagen van onze passie.
Utilitarisme
Door deze wetenschappelijke houding ten aanzien van seks, wordt seks steeds meer een middel om geluk en welzijn na te streven. Seks is alleen nuttig als het een (meetbare) bijdrage levert aan de verbetering van ons leven. Seks, gewoon omdat het kan en omdat het lekker is, past niet meer in dat beeld. Utilitarisme dus, in plaats van hedonisme.
Het probleem daarmee is dat het gevaar bestaat dat je je zo focust op het nut, dat je vergeet te genieten. Het wordt mechanisch. Het is een beetje te vergelijken met het eten van health-food, waarbij het er alleen om lijkt te gaan dat eten gezond is, maar dat het er niet toe doet dat eten ook lekker kan zijn.
In de utilitaristische benadering van seks is genot secundair ten opzichte van de gezondheidsvoordelen. Bedrijven bieden nu zelfs workshops op het gebied van yoga, meditatie en mindfulness om de productiviteit te verhogen. Straks gaan ze nog seksworkshops bieden om onze gezondheid te vergroten.
Jongeren lijken steeds minder geïnteresseerd in seks. De spanning en de magie is er een beetje vanaf, nu het vooral een hulpmiddel is geworden. Ze wachten langer en beginnen later aan seks. Dit zou kunnen liggen aan de steeds hogere verwachtingen die worden opgelegd rond seks.
Sexy back
Een orgasme is een ultieme vorm van ontspanning en genot. Het laat je even alles vergeten. Het laatste waar je op dat moment aan wilt denken is de hoeveelheid calorieën die je hebt verbrand, of de hoeveelheid neurotransmitters die je hebt aangemaakt. Je wilt je ook niet afvragen of je wel vaak genoeg en lang genoeg seks hebt gehad en of je wel vaak genoeg bent klaargekomen, in vergelijking met de statistische gemiddelden.
In de levensmiddelenmarkt is te zien hoe ‘indulging’ opkomt, als tegenbeweging naast alle gezondheidstrends. Het verklaart dat in het ijssegment de ‘Magnum’ als guilty pleasure wel groeit en waterijssjes niet. Iets soortgelijks zie je met seks. Misschien heeft de toenemende belangstelling voor BDSM en kink te maken met de groeiende behoefte aan ‘indulging’. Mensen willen ultiem genieten, zich overgeven aan genot. Natuurlijk zijn er ook onderzoeken die aantonen dat BDSM gezond is, door de toename van endorfines. Maar bij BDSM gaat het om de overgave aan je partner, gewoon omdat je dat wilt en omdat je dat prettig vindt.
Het lijkt wel een taboe; praten over genieten van seks. Vooral in allerlei wetenschappelijke onderzoeken lijkt het voornamelijk te gaan om gezondheid. Dat heeft onder meer te maken met de manier waarop wetenschappelijk onderzoek wordt gefinancierd. Het is hierdoor noodzakelijk geworden dat onderzoek gerechtvaardigd wordt in het licht van gezondheidsvoordelen. Onderzoek naar plezier in seks zal (zeker in het puriteinse Amerika, waar het gros van dit soort onderzoek wordt gedaan) weinig tot geen handen op elkaar krijgen.
Seks zou weer gewoon moeten gaan over genot en veel minder over meetbare voordelen. Het gaat om je eigen lichaam en het recht op voldoening. Zeker in deze tijd, waarin seks steeds minder gaat om reproductie, zou het meer kunnen en moeten gaan om de ‘zachte’ voordelen en niet om de data.
- NBRplaza’s EroticaFest #78: Sugar Baby - 1 juni 2023
- Doe mee met NBRplaza’s EroticaFest #79: Ananas - 1 juni 2023
- Kunyaza: De Rwanda manier om vrouwen een spuitend orgasme te laten ervaren - 30 mei 2023
Waarom seks saai wordt door wetenschap https://t.co/pdAzu2Keoy https://t.co/orHRL4qJ8Q