Toen acteur Michael Douglas vier jaar geleden vertelde dat hij keelkanker had, die was veroorzaakt door een HPV infectie die hij had opgelopen door orale seks, vonden mensen dat maar moeilijk te geloven. Het was bekend dat HPV een virus is dat baarmoederhalskanker bij vrouwen veroorzaakt. Inmiddels is er steeds meer bekend over aan HPV-gerelateerde kanker, zoals ook Douglas die had opgelopen tijdens cunnilingus. Daarom is het de vraag of niet alleen meisjes, maar misschien ook jongens gevaccineerd zouden moeten worden tegen HPV.
Keelkanker
Het aantal mensen dat gediagnosticeerd wordt met HPV-gerelateerde orofarynx tumoren (keelkanker aan het middelste gedeelte van de mond, keelholte, de keelamandelen, het zachte verhemelte en de tongbasis) is niet erg groot. In 2016 kregen volgens IKN 629 mensen deze diagnose, waarvan het merendeels mannen (441). Deze aantallen groeien echter sterk. In 1990 waren dat nog maar 225 mensen (175 mannen) met deze diagnose. HPV is steeds vaker aantoonbaar de oorzaak van keelkanker. Uit onderzoek bleek dat 20,9% van de orofarynx tumoren in 1989 HPV sporen bevatten, tegen 65,4% in 2000.
Het is dan ook een alarmerende trend dat het humaan papilloma virus (HPV) de meest voorkomende seksueel overdraagbare infectie is geworden. Naar schatting worden nagenoeg alle seksueel actieve mannen en vrouwen op enig moment in hun leven besmet met dit virus. Meestal is dat niet erg, omdat het immuunsysteem in staat is het virus op te ruimen. Maar toch veroorzaakt het virus bijna 1.700 nieuwe gevallen van kanker per jaar in Nederland, waaronder naast keelkanker, ook baarmoederhalskanker, vaginale kanker en peniskanker.
Risico bij mannen
Het mannelijke lichaam reageert anders op een HPV infectie dan het vrouwelijke. Als een vrouw vaginaal wordt besmet met HPV, dan zal ze antilichamen ontwikkelen, die haar ook beschermen tegen keelkanker. Bij mannen is het veel minder waarschijnlijk dat ze antilichamen ontwikkelen nadat hun penis bloot is gesteld aan het HPV virus. Daardoor is het risico bij mannen vijf keer groter dat ze keelkanker krijgen bij een orale HPV besmetting.
HPV heeft bovendien de ongebruikelijke eigenschap dat het niet in de bloedstroom komt. Een infectie is daardoor altijd lokaal. Het blijft op de plek waar het ontstaat. Bij orale seks (beffen) ontstaat een risico en dat risico wordt groter naarmate een man meer sekspartners heeft bij wie hij orale seks toepast. De tong en de amandelen zijn daarbij het meest kwetsbaar.
Seks en kanker
Kanker krijgen als gevolg van een seksueel overdraagbare infectie roept veel vragen op bij familie en partners. Hoe heeft hij het opgelopen? Is hij vreemd gegaan? Dat is vaak niet het geval. Kanker als gevolg van een HPV infectie heeft jaren (soms tientallen jaren) nodig om zich te ontwikkelen.
Nog niet zo gek lang geleden waren zelfs artsen en wetenschappers sceptisch over seks als veroorzaker van kanker. In 2000 vonden een aantal oncologen het maar een absurde gedachte. Inmiddels heeft onderzoek aangetoond dat HPV wel degelijk een veroorzaker is. Nog steeds is er veel onkunde onder artsen. Jonge patiënten die niet roken of drinken krijgen antibiotica bij klachten in de mond en nek. Pas na maanden worden ze soms doorgestuurd naar een specialist.
Vaccinatie
Het Rijksvaccinatieprogramma roept Nederlandse meisjes in het jaar dat ze 13 worden op om zich te laten vaccineren tegen HPV. In Amerika zijn er steeds meer voorstanders om ook jongens van 11 of 12 jaar oud te laten vaccineren. De FDA heeft een nieuw vaccin goedgekeurd voor kinderen tussen 9 en 14 jaar. De hoop is dat als meer mensen zich laten vaccineren, het aantal kankergevallen dat gerelateerd kan worden aan HPV sterk zal afnemen. Volgens het RIVM heeft 58,5% van alle meisjes die in 1998 is geboren zich laten inenten.
Bij vrouwen is het aantal HPV-gerelateerde kankervormen (vooral baarmoederhalskanker) al sterk teruggedrongen door de oproep om elke vijf jaar een uitstrijkje te laten maken. Helaas is het niet mogelijk om een dergelijk uitstrijkje ook te maken voor mond- en keelkanker.
Onderzoekers van het VUmc rekenden in 2015 uit dat per 800 vaccinaties bij jongens er een afname zal zijn van 1 kankergeval. Bij meisjes is er per 200 vaccinatie 1 kankerdiagnose minder. De verwachte gezondheidswinst is echter nog steeds aanzienlijk en duidt erop dat bescherming van vrouwen niet meer de enige doelstelling van een HPV vaccinatieprogramma zou moeten zijn. Een vaccin kan bij mannen ook genitale wratten en anale kanker voorkomen.
Er zijn veel misverstanden rond vaccinatie. De werking van een vaccin is zelfs voor deskundigen moeilijk te bevatten. In de bovenstaande video worden de belangrijkste argumenten voor en tegen vaccinatie op een rij gezet. Er is nog veel onbekend over HPV bij mannen. Zo is onduidelijk of een HPV vaccin bij een jongen ook overbrenging bij vrouwen kan voorkomen. In 2009 bekeek de Gezondheidsraad in Nederland of jongens ook gevaccineerd zouden moeten worden. Destijds kwam zij tot het besluit dat er te weinig wetenschappelijke grondslag was. Nu er steeds meer onderzoeken zijn die bevestigen wat de voordelen zijn, zou de Gezondheidsraad op verzoek van de minister opnieuw advies kunnen uitbrengen, maar op dit moment is niet bekend wanneer dit zou gebeuren.
- Brandmerken in een BDSM relatie - 12 september 2024
- Hoe je van elk spel een stripspel kunt maken (en 12 suggesties) - 6 september 2024
- Waarom houden mannen van CFNM (Clothed Female, Nude Male)? - 6 september 2024
Uit ons archief: Waarom het geen gek idee is om ook jongens te vaccineren tegen HPV https://t.co/r2epDJfctZ
Waarom het geen gek idee is om ook jongens te vaccineren tegen HPV https://t.co/umGJsQSZK0 https://t.co/aWeHNSRwLo