Volgens huisarts en seksuoloog van NVVS (de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie) Peter Leusink, is het christelijke lesprogramma ‘Be-Loved’ schadelijk voor seksuele opvoeding van jongeren, ondanks dat het is goedgekeurd door het RIVM. Het lesprogramma gaat uit van morele uitgangspunten en is niet gebaseerd op wetenschappelijk bewijs: “De beschreven genderverschillen zullen zowel jongens als meiden beperken in hun seksuele ontwikkeling”, zei seksuoloog Peter Leusink tegen Pointer.
Wat is de ‘plakband-metafoor’?
De eerste keer dat plakband ergens aan plakt, plakt het goed. Maar hoe vaker je het plakbandje plakt, hoe moeilijker het vast blijft zitten. Volgens sommige conservatieve christenen zoals de Amerikaanse conservatief-christelijke seksualiteitsspreker Shelle Donahue, geldt hetzelfde voor seks: hoe vaker je seks hebt met verschillende mensen, hoe moeilijker het wordt om je ooit nog werkelijk aan iemand te binden. Ik zou willen dat ik dit verzon, maar helaas wordt deze metafoor nog steeds gebruikt.
Pointer citeert een leerling: Tijdens de voorlichtingsles laat een voorlichter een stukje plakband langs iedereens kleding gaan. Het stukje plakband wordt steeds een beetje viezer en verliest uiteindelijk zijn plakkracht. ‘‘Kijk hoe vies jullie zijn’’, zegt de voorlichter, wijzend op het stoffige stukje plakband. ‘‘Als je zoent in een club of seks hebt, zelfs als je al een schouder aanraakt, ben je vies. Net als dit plakbandje.’’ De leerling geloofde de voorlichters. ‘‘Je bent dan zo jong, ik was net veertien. Je gaat het geloven: ik ben dus ook vies.’’
Leusink wijst op een docentenhandleiding van het lesprogramma dat is ontwikkeld door WISeducatie. Dit programma wordt gebruikt door 11 reformatorische en evangelische scholengemeenschappen op de eerste klas van de middelbare school. In dit lesprogramma wordt de plakband-metafoor gebruikt: “Hoe vaker een relatie verbroken wordt, hoe minder oxytocine het lichaam zal aanmaken bij intimiteit. Terwijl juist die hechting een relatie sterk en stabiel kan maken.”
“Onjuist”, zegt Peter Leusink in de Pointer-uitzending ‘Gender, god en gebod’ van Isa Pihlajamaa, “omdat het nog nooit is aangetoond dat vaak seks hebben leidt tot een verminderd vermogen om betekenisvolle relaties aan te gaan.”
Schadelijk
De plakbandmetafoor is en van de voorbeelden van metaforen die al jaren tegen jonge vrouwen worden gebruikt. In de Verenigde Staten versterken christelijke seksuele ‘opvoeders’ het idee dat vrouwen slechts zo waardevol zijn als hun intacte maagdenvlies.
Wie verbijsterd is dat zulke boodschappen anno 2023 nog steeds aan meisjes worden overgebracht, moet weten dat naast vies plakband, in de Verenigde Staten ook wel kopjes vol spuug (als metafoor voor zoenen met verschillende mensen), een roos (die steeds minder mooi wordt als hij rondgaat in de klas), tweedehands sneakers (wie wil daar nou in lopen?) en uitgekauwd kauwgom (niemand raapt dat op om in zijn mond te stoppen) als metafoor in klaslokalen rondgaan.
Dit idee is bovendien gendergebonden, in die zin dat seksueel actieve vrouwen doorgaans harder worden beoordeeld op hun aantal seksuele partners dan mannen. ‘Slut-shaming’, zeg maar. Niemand zou zichzelf of iemand anders – ongeacht gender – moeten beoordelen op basis van hun seksuele geschiedenis.
Bovendien is het misleidend en ronduit onjuist. Onterecht gaat het lesmateriaal van WISeducatie uit van veronderstelde verschillen tussen de manier waarop mannen en vrouwen seks beleven. Dat deel van het lesprogramma is volgens Leusink zelfs schadelijk voor de seksuele opvoeding van jongeren, omdat het gebaseerd is op een dubbele genderstereotype moraal en niet op wetenschappelijk bewijs. “Zowel mannen als vrouwen hebben het vermogen om seksuele opwinding en intimiteit los te koppelen en te integreren. Dit is niet gekoppeld aan geslacht. Dat is vastgesteld in studies. […] Het is ook niet waar dat jongens het makkelijker vinden om meisjes achter zich te laten. Mannen en vrouwen verschillen ook niet in hun productie van oxytocine na een orgasme”, zei hij.
Het is bovendien enorm pijnlijk voor slachtoffers van seksueel geweld om aan te moeten horen dat ze net zo vies zijn als een stukje gebruikt plakband of een uitgekauwde kauwgom.
Het RIVM liet Pointer weten dat het bij zijn erkenning van de lesmethode Be-Loved blijft. Het programma is in 2025 aan de beurt voor evaluatie, waarbij het RIVM zal beoordelen of het nog relevant is in de huidige maatschappelijke context en aansluit bij de nieuwste wetenschappelijke inzichten.
- 6 suggesties om zelf (nog snel even) een sexy Adventskalender te maken - 6 december 2024
- Coital Alignment Technique: Hoe je de clitoris aandacht geeft tijdens de coïtus - 6 december 2024
- Urethral Fuck Twist Otokonoko Orgasmic Suction – review - 29 november 2024
Knetter, die ultra-conservativo’s.