Sinds oktober 2015 stelt NBRplaza de Seksbloggers Index op: een lijst met alle bij ons bekende seksblogs, gerangschikt op een ‘geheimzinnige’ score. Een aantal van de bloggers op de lijst hebben ons gevraagd hoe ze hoger op de lijst kunnen komen. In dit artikel behandelen we de technische aspecten van onze beoordeling. Die tips kunnen voor alle bloggers die hun blog willen verbeteren van belang zijn.
In een ander artikel behandelen we de manier waarop we de content van de weblogs beoordelen. Mocht je intussen jouw weblog kritisch door ons willen laten beoordelen, dan doen we dat graag en belangeloos. Neem daarvoor contact met ons op.
Geen doel op zich
Hoog in de Seksbloggers Index staan met jouw schrijfsels, wie wil dat nou niet? Toch mag dat nooit een doel op zich zijn. Achter de index zit een berekening op basis waarvan een rapportcijfer ontstaat. Dit rapportcijfer is een soort ‘benchmark’ en zegt iets over de technische en inhoudelijke kwaliteit van je blog. Het zou je doel moeten zijn om een blog van zo goed mogelijke kwaliteit te maken. Dan kom je vanzelf hoger op de lijst.
De geheime berekening
NBRplaza beoordeelt de blogs die op de lijst staan op een groot aantal factoren, maar ze vallen uiteen in twee categorieën: een zo objectief mogelijk gemeten score over de techniek van de site en een wat subjectiever rapportcijfer van ons over de content van je site. Alle blogs worden gerangschikt ten opzichte van elkaar. De blog die het beste presteert krijgt de meeste punten en de blog die het slechtst presteert krijgt het laagste cijfer.
De Technische aspecten van je blog (en waarom je die op orde moet hebben)
Voor het rapportcijfer van de technische prestatie van je website, kijken we naar flink wat kengetallen:
1. Aantal Twitter-volgers
Het aantal Twittervolgers is een belangrijk gegeven voor een seksblog. Dat komt omdat steeds minder lezers reageren via de weblog zelf. Ze hebben liever interactie via social media. Zonder een Twitteraccount is het daardoor vrijwel onmogelijk om interactie te hebben. Probeer daarom om via Twitter interactie te zoeken en je publiek te vergroten.
Plaats tweets met linkjes naar je blog. Er zijn verschillende tools die dat automatisch voor je kunnen doen, elke keer als je een nieuwe blogpost publiceert. Volgers zullen dit retweeten (als ze het goed genoeg vinden) en dat levert weer nieuwe bezoekers en volgers op. Het aantal Twittervolgers zegt dus iets over de populariteit van je blog.
2. Aantal Facebook-vrienden en -volgers
Facebook en seksbloggen is een uitdaging, omdat Facebook ‘volwassen inhoud’ niet kan waarderen. Dat komt onder andere omdat Facebook liever niet heeft dat mensen een anoniem account starten. Veel mensen gebruiken Facebook vooral voor familie en vrienden en ze willen daarom niet laten merken dat ze een seksblogger volgen op Facebook.
Sinds juni 2023 nemen we het aantal Facebook volgers niet meer mee in onze berekeningen, omdat Facebook het erotiekbloggers steeds lastiger maakt. Daarom is het voor een seksblogger niet meer het meest interessante platform om als kanaal te gebruiken.
3. Instagram volgers
Instagram is een platform met een heel eigen publiek, dat nogal verschilt qua demografie van Facebook en Twitter. Door Instagram te gebruiken, kun je een geheel nieuwe doelgroep bereiken. Dat is alleen erg lastig. Want ook Instagram doet moeilijk over naakt en ze verbieden dat je content automatisch doorlinkt vanaf andere platforms. Je moet daardoor op Instagram handmatig content plaatsen. Omdat Instagram populair is in Nederland, zegt een groot aantal volgers iets over het succes van je seksblog.
4. SEO cijfer
Tot 2018 probeerden we zelf een inschatting te maken van de technische aspecten van een weblog. Dat was extreem veel werk. Inmiddels zijn er een groot aantal tools die een zogenaamd ‘SEO’ cijfer geven aan sites. Wij gebruiken SiteChecker en dan de Google Chrome plugin daarvan. Deze tool beoordeelt een website op een zeer groot aantal aspecten en geeft aan de hand daarvan een cijfer. Hoe hoger het cijfer, hoe beter je website presteert. Ook geeft de plugin suggesties voor verbetering.
5+6. Refering domains en backlinks count
De belangrijkste zoekmachine is Google. In de kern laat Google een website hoger eindigen als er veel andere sites naar verwijzen. Maar Google is ook niet gek. Want door in het wilde weg links te ruilen, kan je site juist dalen in de Google algoritmes. Hoe beter de kwaliteit van ‘backlinks’ des te hoger je komt in de SERP (Search Engine Result Page – het zoekresultaat). Het aantal backlinks dat naar jouw blog verwijst zegt dus iets over hoe interessant anderen jou vinden en is ook een soort van voorspelling hoe goed je gevonden kunt worden.
Maar het aantal backlinks alleen zegt niet zo veel. Want als al die backlinks van één en dezelfde website komen, dan is dat nog steeds niet erg goed. Je wilt veel kwalitatieve backlinks van veel verschillende domeinen. En daarom kijken we niet alleen naar het aantal backlinks, maar ook naar het aantal refererende domeinen, om te kunnen beoordelen hoe populair je blog is.
Probeer samen te werken met andere bloggers en verwijs regelmatig naar elkaars verhalen. Reageer ook op fora of op relevante andere websites met een link naar jouw weblog en doe mee met zogenaamde memes.
7. Page Loadtime
Onze ‘attention span’ wordt steeds korter. Wetenschappers hebben aangetoond dat onze attention span (de tijd dat we ergens aandachtig naar kunnen kijken en die nodig is om onze interesse te wekken) is gedaald tot ongeveer 8 seconden. Dat is iets lager dan de attention span van een goudvis! Als het te lang duurt om je blog te laden, dan is de bezoeker al weer weg. Snelheid is dus belangrijk en het zegt iets over de technologie achter je site.
Op de Pingdom tools kun je eenvoudig testen hoe hoog de snelheid is. Als die lager is dan 75, dan is er serieus iets aan de hand. Kijk of je iets kunt doen aan de grootte van de plaatjes, zet zware toepassingen die je op je site hebt draaien eens uit en kijk of er voor jouw platform plugins zijn die de snelheid kunnen verbeteren.
8. SSL
Als je aan het browsen bent op het web, dan zal het je opvallen dat steeds meer websites zo’n slotje hebben in de adresbalk. Het webadres begint dan met HTTPS (in plaats van HTTP). Dat slotje geeft aan dat je een veilige verbinding hebt met de website en dat de data die je met die website uitwisselt niet kan worden ‘afgeluisterd’. Als je jouw bezoekers dus een veilige ervaring wilt geven, dan is het belangrijk dat jouw site ook gebruik maakt van HTTPS. Wanneer een bezoeker bijvoorbeeld gebruikmaakt van een openbare WiFi hotspot en gegevens invult op je website, dan kan met een versleutelde verbinding niemand meekijken.
Maar, minstens zo belangrijk, Google neemt mee in de ranking of je site veilig is of niet. Ofwel, als je geen veilige site hebt, dan daal je in de zoekresultaten en dat zul je merken in de bezoekersaantallen. Het is niet de meest zwaarwegende rankingfactor, maar het weegt wel degelijk mee.
De voordelen van SSL zijn dus: veiligheid en privacy voor je bezoekers, en het is goed voor je Google ranking. Bovendien krijg je meer data in Google Analytics te zien.
Lees hier hoe je je site over kunt zetten op SSL, of doe zelf een SSL-test.
Beïnvloeden?
Toegegeven, het zal voor een beginnend blogger zonder technische achtergrond, niet meevallen om deze technische kengetallen te beïnvloeden. Bedenk dat je door goede content en veel volgers op social media vanzelf meer bezoekers krijgt. Die bezoekers zullen uiteindelijk ook naar je gaan linken (bijvoorbeeld vanaf hun eigen website, of vanaf social media). Daardoor zullen deze kengetallen vanzelf beter worden.
Natuurlijk kun je ook heel erg je best gaan doen om deze kengetallen op oneigenlijke manier te beïnvloeden. Daar zijn best trucjes voor. Maar de tijd die je daar in moet steken, kun je beter steken in goede inhoud.
Ons oordeel?
Volgende keer gaan we in op de manier waarop we de content van de weblogs beoordelen. Mocht je intussen jouw weblog kritisch door ons willen laten beoordelen, dan doen we dat graag en belangeloos. Laat een berichtje achter en we geven jou een aantal concrete adviezen om je weblog te verbeteren.
- Motsutoys – Japanse seksspeeltjes voor mannen, nu ook in Nederland - 18 september 2024
- Samantha’s Memoires – deel 3 - 18 september 2024
- De allergeilste videos: Haar eerste trio - 13 september 2024
4 thoughts on “Verbeter je blog – het techie gedeelte”