
Op 14 februari vieren we Valentijnsdag. Je weet wel, die dag dat we elkaar allemaal een kaartje sturen en de liefde verklaren en zo de partner van onze dromen weten te strikken. Of je vergeet het, en dan is het einde oefening. Die dag dus.
Je zou haast denken dat Hallmark deze dag in het leven heeft geroepen om de tegenvallende kaartverkopen een nieuwe boost te geven, maar niets is minder waar. Wij van NBRplaza zochten het voor je uit.
De man, de mythe, de legende
Valentijnsdag ontleent zijn naam aan Sint Valentijn, een heilige uit de Rooms Katholieke kerk. Het vervelende is dat er een aantal Sint Valentijns zijn en twee daarvan zijn gerelateerd aan 14 februari: St. Valentijn van Rome en St. Valentijn van Terni.
Er zijn vele legendes rond deze sinten, maar slechts weinig feiten. En van deze legendes zijn er ook maar een beperkt aantal te relateren aan liefde en romantiek. En zelfs die zijn nauwelijks te verifiëren. De hagiografie (beschrijving van heiligleven) van St. Valentijn is nogal magertjes. We weten dat hij de martelaar was van een of andere kerk. Valentijn van Rome was gemarteld in het jaar 496 en die van Terni een paar honderd jaar eerder in 197. En omdat we zo weinig van de beide heren weten, zijn hun legendes in de loop der jaren min of meer in elkaar opgegaan. Vandaar dat ze ook hun feestdag moeten delen.
De legende komt er eigenlijk op neer dat Valentijn was opgesloten door de Keizer van Rome. De dochter van zijn bewaker was blind en Valentijn zou haar hebben genezen van haar ziekte. Maar hij zou ook verliefd op haar zijn en hij zou een brief achter hebben gelaten vlak voor zijn onthoofding, waarin hij haar de liefde verklaart. De brief was afgesloten met ‘jouw Valentijn’.
Niet zo romantisch detail
Wat wel duidelijk is, is dat Valentijn is onthoofd. Niet erg romantisch, tenminste niet voor hem. Mocht je dat hoofd graag een keer willen zien, dan kan dat. Het zit namelijk in een doosje in de Basiliek van Santa Maria in Rome. Wel heeft het hoofd een mooie kroon van gedroogde bloemen. Dat dan weer wel.
De vraag is natuurlijk wat Valentijn had uitgespookt dat hem in de gevangenis deed belanden. Waarschijnlijk was hij opgepakt omdat hij illegale huwelijken voltrok voor Christenen in een tijd dat dat kennelijk niet mocht.
Andere relikwieën zijn verspreid over verschillende kerken in Europa. Jouw hoofd in een doosje is niet het beste Valentijnscadeau dat je kunt bedenken. Wij hebben daarom veel betere ideeën voor je op een rijtje gezet.
Valentijnsdag
Het meeste dat we weten over St. Valentijn zijn legendes en die legendes komen ook nog allemaal van een en dezelfde bron: Geoffrey Chaucer, een dichter uit de middeleeuwen. Zijn verhalen hebben geleid tot een ware opleving van de feestdag in de 14e eeuw.
Vooral zijn gedicht ‘A Parlement of Foules’, waarin hij een droom beschrijft waarin twee vogeltjes elkaar ontmoeten op Valentijnsdag om zich vervolgens voort te planten, was destijds bijzonder populair. Veel van de symboliek uit de gedichten, die hebben bijgedragen aan de tradities van Valentijnsdag, zijn niet eerder beschreven. Daaruit kun je opmaken dat Chaucer ze heeft verzonnen en dat hij aan de oorsprong van Valentijnsdag zoals we dat nu vieren ligt.
Zwepen en kettingen?
Sommige tradities en festiviteiten die half februari worden gevierd, hebben een lange geschiedenis, soms lang voor het katholicisme. Zo werd in Rome ‘Lupercalia’ gevierd, rond gezondheid en vruchtbaarheid. Tijdens dat feest werd de donkere druilerige winter weggejaagd om de lente de mogelijkheid te bieden om te ontspruiten. Zaadjes werden geplant in zowel de grond als de baarmoeder.
Dit monde uit in zweepslagen op de handen van vrouwen door naakte jongeren en het offeren van honden en geiten. Daarmee werden de vrouwtjes wolven geëerd, die Romulus en Renus hadden grootgebracht (je weet wel, de stichters van Rome). Wij vinden dit een uitstekende verklaring om je geliefde met Valentijnsdag een ‘50 Tinten Grijs set‘ cadeau te doen. De paringsrituelen destijds waren ook tamelijk bijzonder. Mannen en vrouwen werden aan elkaar gekoppeld door namen te trekken uit een potje. Tenminste, dat wordt gefluisterd door boze tongen.
Historici zijn het er niet over eens dat Valentijnsdag iets te maken zou hebben met Lupercalia, omdat een aantal gebruiken wel heel erg afwijken. Dat het toevallig gaat om liefde en seks zou toeval zijn. En de zweepjes zouden gewoon mooi meegenomen zijn?
Wil je meer weten over Valentijsdag, kijk dan op www.stvalentin.org.
- De 8 beste anaal glijmiddelen - 11 april 2025
- Seksmeubilair en seksmachines: een perfecte match - 11 april 2025
- Change of plans - 3 april 2025
One thought on “Valentijnsdag: een korte geschiedenis”