Steeds meer mensen doen het: swingen (in de volksmond ook wel partnerruil genoemd). Maar wat is het, waarom doen mensen het en hoe doe je dat dan? NBRplaza zocht het voor je uit.
Swingen werd vroeger ook wel partnerruil genoemd. Het is een vorm van niet-monogaam seksueel gedrag waarbij beide partners, met toestemming van elkaar en in elkaars bijzijn, met anderen seksueel actief zijn. Partnerruil is een term die swingers liever niet gebruiken, omdat dat zou suggereren dat je alleen van elkaars partner ruilt. In wezen is swingen veel ruimer dan dat.
Swingen is een lifestyle. Veel swingers zien het dan ook meer als een hobby of een sociale activiteit.
De geschiedenis van swingen?
Het is niet helemaal duidelijk waar het begrip ‘swingen’ vandaan komt. Groepsseks komt natuurlijk al voor in de tijd van de Grieken en de Romeinen en waarschijnlijk lang daarvoor ook al. Sommigen beweren dat het is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Verenigde Staten. Piloten uit die tijd zouden hun echtgenotes toestemming hebben gegeven om andere mannen te zien terwijl zij op een missie waren. Een andere verklaring is dat het swingen is ontsproten tijdens de seksuele revolutie in de jaren ’60. De introductie van anti-conceptiepillen en andere voorbehoedsmiddelen zorgde ervoor dat men actiever werd op seksueel gebied.
Swingen als lifestyle
Er zijn verschillende redenen waarom koppels swingen. Meestal is het om meer diversiteit te hebben in het seksleven. De spanning en nieuwsgierigheid zijn de voornaamste beweegredenen. Bij swingen kun je ervaren hoe het is met een ander, of juist samen (groepsseks, trio, kwartet).
Zachte en harde swingers
Sommige stelletjes die naar een swingersavond gaan, bijvoorbeeld in een parenclub, beperken zich tot alleen een beetje rond kijken. Misschien flirten ze hier en daar een beetje, hebben ze seks met hun eigen partner terwijl ze naar anderen kijken of bekeken worden, maar gaan dan weer naar huis. Dat zijn de soft swingers. Soft swingen is een goed alternatief als je niet weet of het wel iets voor jou is, of als je seks met anderen niet ziet zitten. Soft swingen moet niet verward worden met soft swap. Bij de soft swap zijn swingers vooral actief met hun eigen partner, maar wel samen met een ander stel. Hierbij raken de stellen elkaar wel aan, soms komt het ook tot wat zoenen, orale seks, aftrekken of vingeren, maar niet tot daadwerkelijk penetratie van de partner van de andere partij. Dan spreken we van een full swap: je hebt seks in alle facetten met elkaar en met de partner van het andere stel.
Parenclubs
Swingers zoeken elkaar vaak op in parenclubs. Dit zijn ontmoetingsplaatsen voor stellen die op zijn naar andere stellen om seks met hen te hebben. Parenclubs zijn een ongedwongen ontmoetingsplek voor koppels. De meeste clubs hebben daarom een bepaald deurbeleid ingesteld. Dat houdt meestal in dat je elkaar respecteert, dat nee ook echt nee is, dat je je gedraagt en dat je er vaak alleen inkomt als stel (en niet als man alleen). Sommige clubs organiseren bepaalde thema avonden (BDSM, fetish, gangbang, etc.).
Online Datingsites voor swingers
Naast parenclubs zijn er diverse online datingsites, zoals SDC.com. Via deze datingsites kunnen koppels snel en makkelijk met elkaar in contact komen. Online datingsites zijn populair omdat stellen eerst kennis met elkaar kunnen maken voordat ze over gaan tot een afspraak. Maar ook via Twitter kun je in contact komen met andere swingers.
Veilig
In de meeste clubs hebben veilig vrijen hoog in het vaandel. Condooms zijn er meestal vrij voorhanden en in overvloed aanwezig. Een onderzoek dat een aantal jaar geleden is uitgevoerd wees echter uit dat de kans om bij het swingen een SOA op te lopen, groter is dan bij een prostitutiebezoek. Ongeveer 12% van alle mensen met een geslachtsziekte bleken swingers te betreffen. Het is dus belangrijk om voor jezelf grenzen vast te stellen en die met het andere stel of stellen af te stemmen.
Zeker als je tijdens een avondje swingen regelmatig van partner wisselt, is het van belang om telkens ook een nieuw condoom te gebruiken.
Wat is er voor nodig in je relatie?
‘Swingen’ is niet voor ieder stel een geschikte levensstijl. Bedenk of je als stel aan de volgende voorwaarden voldoet:
- Een stabiele relatie;
- Een gedeelde liberale opvatting over seks;
- Een evenwichtige machtsverhouding in de relatie;
- Uitstekende open communicatie tussen de partners;
- Openheid en eerlijkheid over de eigen gevoelens en respect voor die van de partner;
- Goed afspraken over grenzen en die afspraken respecteren en nakomen;
- Bewezen probleemoplossend vermogen in de relatie;
- Flexibel zijn en snel op elkaar kunnen reageren, ook in spannende situaties.
- 6 suggesties om zelf (nog snel even) een sexy Adventskalender te maken - 6 december 2024
- Coital Alignment Technique: Hoe je de clitoris aandacht geeft tijdens de coïtus - 6 december 2024
- Urethral Fuck Twist Otokonoko Orgasmic Suction – review - 29 november 2024
One thought on “Swingen (partnerruil), is dat wat voor ons?”