
Het is al weer zes jaar geleden dat wij hier op NBRplaza voor het eerst kennismaakten met Sexomnia. In een piepklein artikeltje schreven we over Belle Fleur, die aan deze zeldzame aandoening lijdt. Sexomnia wordt ook wel ‘slaapseks’ genoemd, omdat mensen met deze aandoening in hun slaap allerlei seksuele handelingen uitvoeren, maar daar de volgende ochtend niets meer van af weten. Maar wat is sexomnia eigenlijk? En is het echt zo leuk als het klinkt?
Sexomnia: Een heuse medische aandoening
Seksuele prikkelingen zijn heel gewoon tijdens het slapen. Mannen krijgen vaak een erectie tijdens de REM-slaap, maar ook bij vrouwen kan een opgezwollen clitoris en vaginale lubricatie voorkomen. Van sexomnia of slaapseks (sekssomnambulisme) is sprake wanneer iemand seksueel gedrag vertoond tijdens de slaap. Het is ook bekend als ‘Sexual Behavior during Sleep’ (SBS). Pas in 1996 is het voor het eerst geïdentificeerd als een parasomnia. Dr. Colin Shapiro en Dr. Nik Trajanovic van de University of Toronto en Dr. Paul Fedoroff van de University of Ottawa, begonnen toen hun onderzoek dat in 2003 tot een rapport leidde met de titel ‘Sexsomnia – A New Parasomnia?‘.
Volgens Dr. Michael Mangan lijdt ongeveer 1% van de wereldbevolking aan sexomnia.
Onderzoekers aan de Stanford University Medical Center denken dat sexomnia te maken heeft met onregelmatigheden in de hersenactiviteit tijdens de slaap. Het is niet waarschijnlijk, dat het handelen van slaapseksers voortkomt uit onderdrukt gedrag of dagelijkse problemen.
Sexomnia is eerder een combinatie van lichamelijke en psychologische factoren en het is daarom een stoornis die zowel medische als psychische aandacht verdient. De meeste slaapseksers hebben ook last van andere slaapstoornissen, zoals tandenknarsen, slaapwandelen, slaapapneu, of bedplassen. Dit suggereert abnormale hersenactiviteit. en het kan erfelijk zijn.
Maar wat doet een slaapsekser dan?
Sexomnia is een beetje als slaapwandelen. Alleen loop je dan niet een beetje door het huis. Mannen en vrouwen die sexomnia hebben vallen eerst in slaap. Tijdens de eerste REM-slaap (na een uur of twee), begint de persoon te ‘droogneuken’: te rijden tegen het matras, het kussen of de persoon die op dat moment naast hem/haar ligt. Dat kan teder en lief, maar het kan ook zo ver gaan dat ze de persoon naast hen de kleren van het lijf scheuren en hen overmeesteren, zoenen en soms zelfs met geweld (proberen te) penetreren.
Dit kan zich soms meerdere malen per nacht herhalen. De slaapsekser zelf, kan zich daar de volgende ochtend niets van herinneren. Maar voor de partner kan een extreem vermoeiend zijn. Die blijven geïrriteerd en oververmoeid achter. Want er is geen sprake van een bovengemiddeld seksleven als je partner er zich niets van kan herinneren en er ook eigenlijk geen echte interactie heeft plaatsgevonden.
Verkrachting en aanranding
Na het verschijnen van het rapport in 2003 zijn er verschillende rechtszaken geweest waarin verdachten van verkrachting en aanranding ter verdediging aanvoerden dat ze lijdden aan sexomnia. In november 2005 werd in Canada voor het eerst een man vrijgesproken van verkrachting nadat de verdediging had aangetoond dat de man sexomnia had. En een Amerikaan uit New York werd vrijgesproken van drievoudige verkrachting die zouden hebben plaatsgevonden tijdens zijn verblijf in de UK in 2005. In datzelfde jaar werd een Britse man vrijgesproken, die ervan werd verdacht een 15-jarig meisje herhaaldelijk te hebben verkracht. Ook hij voerde sexomnia aan in zijn verdediging. Maar ook recenter komen slaapseksers voor de rechter.
Probleem
Het bovenstaande geeft aan dat mensen met sexomnia soms seksuele handelingen uitvoeren bij anderen en dat kan tot vervelende situaties leiden. Het kan een gezonde relatie in de weg staan en mensen in ernstige problemen brengen. Of het kan reden zijn om de draak te steken met personen die er aan lijden.
Als je vermoedt dat jij of je partner kampt met deze stoornis dan is een bezoekje aan een kliniek voor slaapstoornissen aan te raden. Je hebt dan wel een schriftelijke verwijzing nodig van een specialist uit een algemeen of academisch ziekenhuis of een vrijgevestigd psychiater. Soms kan de huisarts of bedrijfsarts je direct doorverwijzen.
- De 8 beste anaal glijmiddelen - 11 april 2025
- Seksmeubilair en seksmachines: een perfecte match - 11 april 2025
- Change of plans - 3 april 2025