Geheel onterecht bestaat bij veel mensen het beeld dat mensen met een geestelijke of lichamelijke handicap geen behoefte aan seks zouden hebben. NBRplaza ging op onderzoek uit.
Voor dat we dat doen, moeten we er bij zeggen dat niemand bij ons op de redactie mindervalide is. Mocht een van onze lezers ervaringen willen en durven delen, ons terecht willen wijzen of ons aan willen vullen, dan kan dat hieronder in de comments, via ons contactformulier of per mail.
Asexueel?
Het is een hardnekkig misverstand dat mindervaliden altijd asexueel (iemand zonder behoefte aan seks) zijn. Ze zouden ofwel te onschuldig en onvolwassen zijn om seksuele gedachten te hebben, ofwel zouden ze zielig zijn en daarom niet aan seks kunnen doen. Denk je dat dat wel meevalt? Wij zeggen: kijk eens naar Disney:
Maar ook familie en hulpverleners vinden het gênant en die proberen op soms subtiele manier het onderwerp te vermijden en de persoon in kwestie uit seksuele situaties te houden. De waarheid is dat mindervaliden net zo vaak aseksueel zijn als mensen die niet hulpbehoevend zijn. Mindervaliden komen in net zo veel verschillende seksuele smaken als andere mensen. Ze kunnen homoseksueel, heteroseksueel, biseksueel, nog zoekende en, ja, ook asexueel zijn. Hun seksuele identiteit kan even goed variëren. Zowel in termen van geslachtsidentiteit als seksuele geaardheid komen mindervaliden in evenveel smaken als ieder ander.
Communicatie
Net als in iedere relatie is communicatie van groot belang bij een seksuele relatie met een mindervalide persoon.
- Fysieke gevoelens: Mensen met een lichamelijke handicap kunnen pijn voelen waar een gezond persoon dat niet heeft. Of, ze voelen dingen niet, die een ander wel kan voelen. Als je lichamelijk gehandicapt bent, is het van groot belang dat je je partner (al dan niet ook mindervalide) vertelt wat je voelt. Zo weet je partner of hij of zij je pijn doet of dat je helemaal niets voelt (terwijl je partner wellicht in de veronderstelling is dat hij op de juiste knoppen drukt), of dat dit helemaal geweldig is en dat hij of zij vooral door moet gaan. Als je een mindervalide partner hebt, neem dan niets aan, maar vraag zo vaak als je kan of wat je doet prettig is. Ook zijn door lichamelijke beperkingen lang niet alle standjes mogelijk. Dat kan soms belemmerend zijn bij het vrijen. Soms is wat fantasie en creativiteit nodig om bijvoorbeeld met behulp van kussens en ondersteuning een juiste positie aan te kunnen nemen.
- Verlangens: Het is niet eenvoudig voor de partner van een mindervaliden, om te begrijpen waar en hoe hij of zij je aan moet raken. Soms is het antwoord voor-de-hand-liggend. Maar soms kan de partner dat niet raden. Voor iemand die (gedeeltelijk) verlamd is kan het visuele aspect van seks van zeer groot belang zijn. Omdat iemand niets kan voelen, wil dat nog niet zeggen dat het niet geil is om te kijken naar de aanrakingen. Ook komt het regelmatig voor voor dat lichaamsdelen net boven de verlamming een plaatsvervangende erogene zone vormen. Ga er nooit van uit dat iemands conditie veronderstelt dat bepaalde dingen niet mogelijk of niet wenselijk zijn.
- Eigenwaarde: Veel mensen, al dan niet mindervalide, hebben problemen met zelfvertrouwen in seksuele situaties. Als we ons schamen voor bepaalde lichaamsdelen, dan kan dat een enorme ‘mood killer’ zijn. Dat geldt zeker voor mindervaliden. Lichamelijk gehandicapten voelen zich vaak beschadigd en onaantrekkelijk. Het is belangrijk dat je als partner van een mindervalide helpt om het zelfvertrouwen te herstellen. Praat met elkaar over angsten en onzekerheden. Zorg dat die persoon zich volkomen op zijn of haar gemak voelt.
Anti-conceptie
Het is (opnieuw) een misverstand dat mindervaliden niet zwanger kunnen raken of iemand anders niet zwanger kunnen maken. Sterker nog, veel stellen met een handicap hebben samen kinderen.
Het is dus belangrijk dat je de juiste voorbehoedsmiddelen gebruikt. Bespreek met je dokter of begeleiders wat het beste past in jouw situatie. Hormonale anticonceptie (zoals de pil) kan in combinatie met andere geneesmiddelen onbetrouwbaar zijn.
Het gebruik van een condoom kan een uitdaging zijn als je een fysieke beperking hebt. In sommige gevallen kan daarom een vrouwencondoom een oplossing zijn.
Seksspeeltjes
Het valt niet altijd mee om als mindervalide een partner te vinden. Dus waarom zou je als mindervalide het seksleven met jezelf niet wat opbeuren. Voor mannen is er een groot aantal speeltjes voorhanden die kunnen helpen bij het masturberen. Vreemd genoeg zijn dergelijke speeltjes veel minder bekend dan het assortiment speeltjes voor vrouwen.
Aan de andere kant kan het ook zijn dat een man door zijn beperking moeite heeft om een erectie te krijgen of te behouden. Een penispomp of een cockring kan dan uitkomst bieden.
Vrouwen die moeite hebben om door hun beperking een orgasme te krijgen, kunnen tijdens het spel voordeel hebben bij een vibrator. Dat hoeft niet per sé een trillende kunstpenis te zijn voor de ‘lagere regionen’. De sterke vibraties van een ‘magic wand‘, zoals de Lelo Smart Wand, of de Magic Massager kunnen bijzonder prettig zijn voor de buik, rug, nek, borsten of elk ander lichaamsdeel. Hele volksstammen hebben daar uitermate veel plezier van!
Oefenen, oefenen en oefenen
Uiteindelijk hangt het helemaal af van de beperking van jezelf of van je partner wat wel werkt en wat niet. Misschien is er wat tijd nodig en vooral heel veel oefening om uit te vinden wat effectief is en resulteert in het gewenste effect. Dat wordt dus oefenen. Heel veel oefenen. Maar in de wereld van seks, is dat juist het leukste wat er is. Toch?
Op internet zijn verschillende ervaringen te vinden van mensen met een handicap. Lees bijvoorbeeld op de website Seks met een Handicap.
- 6 suggesties om zelf (nog snel even) een sexy Adventskalender te maken - 6 december 2024
- Coital Alignment Technique: Hoe je de clitoris aandacht geeft tijdens de coïtus - 6 december 2024
- Urethral Fuck Twist Otokonoko Orgasmic Suction – review - 29 november 2024
One thought on “Seks en mindervaliditeit”