Je werkt je te pletter om een carrière van de grond te krijgen. Onder het motto ‘be obsessed, or be average’ maak je lange dagen en geef je elke dag weer alles om dat succes te bereiken dat je zo graag wilt. Werkdruk, problemen, tijdsdruk, angst dat dingen mis gaan, angst om iets te verliezen, rechtvaardigheidsgevoel dat in het geding komt; een burn-out ligt op de loer en voor je het weet ben je uitgeschakeld.
Een burn-out is er ineens
Het lijkt soms of die burn-out uit het niets komt. Toch zijn er genoeg voortekenen. Stel jij je pleziertjes uit? Hoe vaak zeg je ‘nu even niet’ tegen een vakantie, een avondje met vrienden of tegen seks met je partner? Hoe vaak zit je tijdens een etentje nog je mail te checken? En hoe vaak beloof je dan dat je binnenkort de schade in zult halen. Want ‘als dit project eenmaal loopt of is afgerond, dan heb je weer tijd genoeg’. Terwijl je best weet dat na dit project er zich weer een ander project aandient. En dan nog een. Je hebt een constant gevoel van stress en dingen ‘moeten’ en je verliest de controle over de situatie.
Piekeren, slecht slapen, minder (zin in) seks; het zijn allemaal voortekenen van een burn-out. Als je onvoldoende tijd neemt om te ontspannen, dan groeit de onrust.
Er is sprake van een burn-out, of overbelasting, als er sprake is van een chronisch verhoogd stressniveau. Je krijgt klachten, zoals aanhoudende lichamelijke en/of psychische vermoeidheid. Je slaapt nauwelijks, of juist enorm veel. Je raakt uitgeput. Daarnaast zijn er lichamelijke stress signalen, zoals een onrustig, opgejaagd gevoel, hoofd-, nek- en/of schouderpijn, moeite met concentreren en vergeetachtigheid. Sommige mensen krijgen hartkloppingen, duizeligheid en maag of darmklachten. Je bent prikkelbaar en kan weinig hebben van de omgeving.
Werkstress is beroepsziekte nummer één in Nederland. Één op de zeven werknemers meldt jaarlijks burn-outklachten. Zo’n 5 procent van de beroepsbevolking komt als gevolg daarvan langdurig thuis te zitten. Een burn-out leidt gemiddeld tot 242 dagen verzuim.
De gevolgen van een burn-out voor je seksleven
Als je niet lekker in je vel zit dan is, dan is het lastig om tijd vrij te maken voor je partner. Je kunt je moeilijk ontspannen en in je hoofd ben je met andere dingen bezig. Je bent letterlijk te uitgeput om samen met je partner intiem te zijn. Je bent kortaf en je reageert je stress af op je partner en je omgeving. Seks is wel het laatste waar je behoefte aan hebt. Het is alleen nog meer voor op je to-do lijstje. Alsjeblieft zeg… En of het niet erg genoeg is dat je begint te falen op je werk, begin je nu ook het gevoel te krijgen dat je de controle verliest over je relatie.
De stress in je lijf zorgt er ook voor dat je het stress hormoon cortisol aanmaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je kan vechten of vluchten in situaties waarin actie vereist is. Tijdens seks is cortisol het hormoon dat je aanmaakt tijdens het voorspel, waardoor je een ‘spannend’ gevoel krijgt. Bij een burn-out heb je een constant verhoogd niveau van cortisol. Dit zorgt voor dat aanhoudende onrustige gevoel. Je hormoonhuishouding raakt hierdoor volkomen van slag. Hierdoor maak je minder van de ‘gelukshormonen’ dopamine en serotonine aan.
Zelfhulp als middel tegen stress en een burn-out
Je kunt jezelf helpen, als je de signalen herkent en een burn-out aan voelt komen. Identificeer je persoonlijke behoeftes en bewust moeite doet om daaraan tegemoet te komen. Het idee is om goed voor jezelf te zorgen en net zo goed voor jezelf te zijn als jij wilt dat anderen voor jou zijn. Dat kun je doen op zeven verschillende vlakken: fysiek, emotioneel, spiritueel, intellectueel, sociaal, relationeel en praktisch.
Bewust met jezelf omgaan (zelfhulp) is een niet-onderhandelbare manier om je doelen te halen, zowel zakelijk en privé, en gezond te blijven. Want als je niet goed voor jezelf zorgt, dan zal dat zijn tol eisen op de binnenste kring van vrienden, familie, maar ook je collega’s en klanten. Zie jezelf als een bedrijf waarvan jij de manager bent. Wees proactief en hou jezelf verantwoordelijk voor je eigen geluk. Elke dag weer.
Het leven is complex en het is onmogelijk om overal controle over te hebben. Het enige waar je wel controle over hebt is jouw gemoedstoestand. Dat moet dan ook jouw prioriteit hebben. Sommigen doen dat door tijd in te ruimen voor meditatie. Daardoor gaan je gevoelens van boosheid, frustratie, totale gekte en andere negatieve emoties niet weg, maar je accepteert dat je die gevoelens hebt en je laat je leven er niet door leiden. Één minuut per dag kan al voldoende zijn om een verandering door te maken. Stop wat je doet, al is het maar voor een minuutje. Doe ademhalingsoefeningen. Reset & Recharge. Ga even met de benen omhoog (niet op een seksuele manier). Zet je computer even uit en je telefoon op stil.
Als je geen tijd hebt om een bad te nemen of naar het strand te gaan, neem dan tenminste de tijd om een ademhalingsoefening te doen. Zelf gebruik ik hiervoor een app op mijn mobiel die me een paar keer per dag vraagt om te stoppen en die me coacht in het doen van een oefening. Het klinkt misschien gek, maar hierdoor verlaag je de productie van adrenaline en cortisol, waardoor je bloeddruk zal dalen en je hartslag lager wordt. Het zal je kalmeren.
Als manager van jezelf, maak je natuurlijk een planning. Apps als Headspace kunnen je daarbij helpen. Zorg dat je elke dag een paar minuten inruimt voor meditatie of ademhalingsoefeningen. Plan lunchpauzes; zet ze in de agenda. Maar daag jezelf ook uit om je gedachten op intellectuele manieren te verzetten. Plan bijvoorbeeld tijd om 1 x per week een podcast te luisteren, zoals TedTalks Business of Sex With Emily. Sla die VrijMiBo niet over, maar zeg ja. En nodig in het weekend vrienden en familie uit om te komen eten. Plan ook sporten in. Leer kickboksen. Of darten. Natuurlijk introduceert het een nieuw soort stress, maar je zult jezelf dankbaar zijn. Zet alle electronica een uur voordat je gaat slapen uit. Geen TV, geen telefoon, geen iPad. Laat ruimte in je agenda tussen twee afspraken om acties uit te werken of in te plannen.
Investeren in jezelf is de beste investering die je kunt doen voor je eigen succes.
Seks als middel tegen een burn-out
Intimiteit is een ontzettend belangrijke schakel in de strijd tegen burn-out. Fysieke activiteit is iets dat veel mensen helpt. Maar waarom zou je in plaats van een halfuur hardlopen niet een halfuur met je partner tussen de lakens duiken? Hierboven beschreef ik hoe je de manager bent van jezelf en dat je verantwoordelijkheid moet nemen door goed voor jezelf te zorgen en dat ook te plannen.
Dat geldt ook voor seks. Seks het eerste is wat we laten vallen in geval van stress. Maar als je ervoor zorgt dat de rust terugkomt, dan is er ook weer ruimte voor intimiteit. Het is bewezen dat seks ervoor zorgt dat endorfine en dopamine vrijkomen. Dit zijn stoffen die het hormoon cortisol weer normaliseren.
Seks en intimiteit inplannen voelt voor jullie allebei als een investering in jullie relatie. Seks inplannen is ook een prima manier om in de stemming te komen. Plan alle dingen in op vaste momenten. Vrijdagavond sporten, zaterdag overdag tijd alleen en zaterdagavond vrijen. Of, start de dag met een douche en masturberen. Zo worden alle behoeften ingevuld en niet alleen de fysieke seksuele behoeften.
- 6 suggesties om zelf (nog snel even) een sexy Adventskalender te maken - 6 december 2024
- Coital Alignment Technique: Hoe je de clitoris aandacht geeft tijdens de coïtus - 6 december 2024
- Urethral Fuck Twist Otokonoko Orgasmic Suction – review - 29 november 2024