In het Engels wordt een erectie in de volksmond ook wel een ‘boner’ genoemd. Toch heeft een ‘boner’ niets te maken met een bot (‘bone’), want er is geen bot aanwezig in de menselijke penis. Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Veel zoogdieren hebben namelijk wel een bot in de penis, variërend in lengte en dikte. Evolutiewetenschappers van the University College in London suggereren dat dit komt omdat wij mensen monogaam zijn en maar kort seksen.
Baculum, het penisbot
Het penisbot, of ‘baculum‘, is al 95 miljoen jaar geleden ontstaan bij zoogdieren. De eerste primaten hadden er ook een, zo’n 50 miljoen jaar geleden. Bij sommige zoogdieren werd de baculum groter in verloop der tijd, maar bij anderen juist kleiner. Bij de walrus bijvoorbeeld, kan het wel 60 cm lang worden, terwijl de meeste apen er een hebben ter grootte van een mensenvinger.
Een penisbot zit vast aan de top van de penis en niet aan de basis. Hierdoor biedt het de beste ondersteuning bij langdurige geslachtsgemeenschap en het houdt de vagina en de baarmoedermond beter open (wat de kans op bevruchting vergroot).
Uit eerder onderzoek bleek dat een penisbot ervoor kan zorgen dat de geslachtsgemeenschap langer duurt en dat dieren die ermee zijn uitgerust ook vaker seks kunnen hebben. Een leeuwin kan tot wel 100 maal per dag seks hebben, soms met maar 4 minuten interval ertussen. Toch is de kans maar klein dat ze ook daadwerkelijk zwanger wordt. Mannetjes moeten dus over een flink uithoudingsvermogen beschikken om pappa te kunnen worden.
Waarom hebben mensen geen penisbot?
Uit recent onderzoek dat is gepubliceerd in ‘Proceedings of the Royal Society’, blijkt dat er een verband is tussen de lengte van het penisbot, de mate van monogamie en de lengte van een potje seks. Sommige diersoorten hebben een langer penisbot omdat ze doen aan langdurige gemeenschap, wat inhoudt dat ze langer dan drie minuten seks hebben (en dan bedoelen we dat de penis langer dan drie minuten in de vagina zit).
Diersoorten die langere intromissies hebben zijn vaak de diersoorten die niet monogaam zijn, dus waarbij de mannetjes het met meer vrouwtjes doen en de vrouwtjes het met meer mannetjes doen. Bonobos en chimpansees zijn daar bekende voorbeelden van. Biologen gaan er van uit dat door dit gedrag er een soort competitie ontstaat voor bevruchting. Mannetjes proberen het zo lang mogelijk te doen, zodat andere mannetjes minder tijd kunnen doorbrengen. Dit vergroot de kans dat het gelukkige mannetje ook de vader wordt van de nakomelingetjes.
Wetenschappers denken dat mensen hun penisbot zijn ‘verloren’ omdat monogamie de belangrijkste paringsstrategie is geworden, zo’n 1,9 miljoen jaar geleden. Dat zegt Kit Opie, co-auteur van het onderzoek tegen The Guardian. Opie en zijn collega Miranda Brindle geloven dat de man hierdoor minder lang hoeft te penetreren, omdat hij niet de concurrentie met andere mannen aan hoeft te gaan. Opie voegt daar aan toe dat mensen (mannen) niet meer dan drie schamele minuutjes nodig hebben om de klus te klaren.
Wetenschappers weten nog maar weinig over het mysterieuze penisbot. Maar ze zijn het er over eens dat het iets te maken heeft net de paringsstrategie. Hoe langer het bot, des te beter het is in de concurrentiestrijd tussen mannetjes.
Helemaal ontevreden hoeven we niet te zijn als mens, dat de man geen penisbot (meer) heeft. Een gebroken bot duurt net zo lang (en is net zo pijnlijk) als een breuk in willekeurig elk ander bot in je lichaam.
- 6 suggesties om zelf (nog snel even) een sexy Adventskalender te maken - 6 december 2024
- Coital Alignment Technique: Hoe je de clitoris aandacht geeft tijdens de coïtus - 6 december 2024
- Urethral Fuck Twist Otokonoko Orgasmic Suction – review - 29 november 2024
Uit ons archief: De penis heeft geen bot, omdat mensen korter dan 3 minuten seks hebben https://t.co/pSoakhXOXS
De penis heeft geen bot, omdat mensen korter dan 3 minuten seks hebben https://t.co/No32TYuUop https://t.co/wUHEBD7Hht