Je hebt vast weleens meegemaakt. Je bent ergens waar heel veel mensen zijn. Een bar. Een station. Een park. Plotseling word je overvallen door het gevoel dat iemand je aankijkt. Je kijkt op en kijkt recht in de ogen van een vreemdeling. Meestal kijkt die vreemdeling direct weg. Maar een enkele keer staren jullie elkaar een poosje aan en voel je een bepaalde spanning. Oogcontact. Het is misschien wel een van de sterkste manieren om contact te maken.
Er is voldoende bewijs dat oogcontact onweerstaanbaar is. We worden eerder aangetrokken door mensen die ons direct aankijken, dan door mensen die van ons wegkijken. Al vanaf dat we in de wieg liggen, letten we vooral op gezichten waarvan de ogen ons recht aankijken.
Uit onderzoek blijkt dat het ongeveer 3,2 seconden duurt voordat we ons ongemakkelijk beginnen te voelen als iemand ons in de ogen kijkt. Aan de andere kant vinden we het ook vreemd als iemand je niet een keer heeft aangekeken tijdens een conversatie.
Maar wat maakt oogcontact zo onwaarschijnlijk onweerstaanbaar?
Oogcontact is de meest primaire vorm van communicatie
Goed oogcontact maken is een sociale vaardigheid die iedereen zou moeten bezitten. Vrouwen hebben hier van nature minder moeite mee dan mannen. Dat zou komen door het mannelijk hormoon testosteron. Hoe meer een foetus is blootgesteld aan dit hormoon, hoe minder de baby na de geboorte oogcontact zal zoeken. Gek genoeg is er een uitzondering bij mannelijke babies met een zeer hoog testosterongehalte. Dit zijn jonge ‘alpha mannetjes’ die juist op een dominante wijze oogcontact zoeken.
Vooral als spreken lastig is, bijvoorbeeld vanwege de afstand, omgevingsgeluid, of omdat er een taalbarrière is, vertrouwen wij mensen op non-verbale communicatie. Door je ogen te laten spreken, kun je veel meer zeggen dan met woorden. Net als door te ‘hummen’ en te knikken, kun je ook door oogcontact laten zien dat je echt luistert en aandacht hebt. Anders dan bij verbale communicatie (praten) hoef je ook niet te wachten tot de ander is uitgesproken. Je kunt gelijktijdig – in twee richtingen – communiceren met alleen je ogen.
Oogcontact maakt je dominant
Mensen die onbeschaamd en lang oogcontact maken, worden een aantal karakteristieken toebedeeld. Zo beschouwen we dit soort mensen als dominant, maar ook warm en innemend, aantrekkelijk en aardig, bekwaam en belangrijk, betrouwbaar en eerlijk, en meer emotioneel stabiel.
Oogcontact maakt je niet alleen aantrekkelijk voor je (gespreks)partner, het verbetert ook de kwaliteit van de interactie. Iemand die de kunst verstaat om oogcontact juist toe te passen, zal makkelijker contact maken, zowel op zakelijk als emotioneel vlak. Je zult beter in staat zijn te flirten, maar ook om je vijanden te intimideren. Denk maar eens aan een ‘stare down’ voorafgaand aan een bokswedstrijd.
Oogcontact maken vereist het overwinnen van een gevoel van onbehagen
Toch voelen we ons al snel (na 3,2 seconden dus om precies te zijn) ongemakkelijk. De oogbol van mensen laat – anders dan bij primaten – een groot deel oogwit zien. Daardoor is het bij ons mensen duidelijk te zien waar we naar kijken en met welke intensiteit. Dat stelt ons in staat om duidelijker een connectie te maken. Maar het kan ook intimiderend zijn en zelfs als brutaal of onbeleefd gezien worden.
Om het oogcontact lang aan te houden, moeten we dus een bepaalde schroom overwinnen. Als je oogcontact maakt, dan zal de ander misschien in een reflex wegkijken, omdat ze niet onbeleefd willen lijken. Maar als je vol blijft houden, dan zal de ander ook terug blijven kijken. Het is echter belangrijk dat het contact gewenst is, anders wordt het al snel staren en dat vinden we eng.
Door oogcontact ontstaat er een bepaalde psychische opwinding. De hersenactiviteit neemt toe, de hartslag zal versnellen en we beginnen te zweten en sneller te ademen. Dat gebeurt niet alleen als iemand je direct aankijkt, maar zelfs al als we denken dat iemand naar ons kijkt .Dat kan prettig zijn, als de persoon die naar je kijkt aantrekkelijk is, maar het kan ons ook het gevoel geven dat we een prooi zijn, die door een roofdier wordt benaderd. Daarom is het verstandig om het oogcontact op te bouwen. Begin met een paar tellen, en als de ander het oogcontact prettig lijkt te vinden en beantwoordt, dan kun je het verder opbouwen. Als iemand het na een paar keer proberen niet beantwoordt, geef het dan op.
Oogcontact straalt zelfvertrouwen uit
Dat betekent tegelijkertijd dat als jij het aandurft om oogcontact te maken, je kennelijk voldoende zelfvertrouwen hebt. Je hebt je schroom overwonnen. Andersom, vinden we het moeilijk om iemand aan te kijken, als we onszelf schamen of onzeker zijn. Dominante mensen maken makkelijker oogcontact. Als iemand geen oogcontact durft te maken, kan dat een teken zijn dat hij of zij vindt dat ze niet gelijkwaardig zijn. Of in ieder geval zal dat het signaal zijn dat ze daarmee afgeven.
Maar je laat door oogcontact ook zien dat je aandacht hebt voor de ander. Ondanks dat we nu meer ‘connected’ zijn dan ooit tevoren in de geschiedenis, blijven we toch hunkeren naar echte intieme relaties. Daarom kan het fijn zijn als iemand laat zien dat hij echt verbinding zoekt met je. Hoe vervelend is het als je met iemand praat terwijl die persoon constant om zich heen kijkt? Dat geeft je vaak het gevoel dat die ander niet geïnteresseerd is en op zoek is naar iets of iemand anders.
Ogen zijn de vensters van de ziel
Je ogen kunnen ‘spreken’. Je kunt zien of iemand vermoeid, geamuseerd, verdrietig of opgewonden is. Door iemand diep in de ogen te kijken, kun je vaak zien wat de ander echt denkt en voelt. Door je open te stellen voor oogcontact, stel je jezelf dus kwetsbaar op. Als je je ware gevoelens wilt verbergen, is het lastig om iemand diep in de ogen te kijken.
Maar ze kunnen ook verraden dat je liegt of dat je je ergens voor schaamt. En dat maakt dat als iemand ons niet aankijkt, we soms het gevoel hebben dat de ander iets te verbergen heeft. Dat is waarom je moeder vroeger tegen je zei “kijk me aan, als ik tegen je praat!” Zij wilde weten of je stout was geweest.
Het is bewezen dat mensen die liegen of sarcastisch zijn, oogcontact vermijden. Dat doen ze omdat ze te onzeker zijn om direct de waarheid te vertellen.
Oogcontact is het ultieme voorspel
Juist omdat je met je ogen op een non-verbale manier kunt spreken en ze een inkijkje geven in je ziel, is het de perfectie manier van voorspel. Je kunt zelfs van ver al steelse en betekenisvolle blikken met elkaar wisselen.
Door veel en lang oogcontact te maken, maak je een echte betekenisvolle connectie. Je laat zien dat je je op je gemak voelt en zelfvertrouwen hebt. Zelfs zonder elkaar aan te raken, kun je laten weten wat je zou willen. Je kunt elkaar bij wijze van spreken uitkleden met je ogen. Als, zoals gezegd, dit gevoel wederzijds is, zal het allerlei psychische en fysieke processen in werking stellen die ons opgewonden maken.
Wie het eerst wegkijkt (laat het niet jou zijn)
Oogcontact is een spel van macht en speelsheid. Degene die het langst blijft kijken is het meest dominant en heeft het meeste zelfvertrouwen. Het is geen staarwedstrijd (je mag gerust knipperen). Kijk recht in de ogen, of – als dat lastig is, omdat je te dicht bij elkaar zit – van het ene in het andere oog. Maar wissel niet te vaak, want dan lijk je een zenuwlijder. Sommige mensen geven als tip dat je naar de brug van de neus moet kijken, als je moeite hebt met iemand recht aankijken, maar dat zou de ander vrij snel door kunnen hebben. Het lijkt dan of je wat afwezig bent.
Probeer wel naar de ogen te blijven kijken en niet naar het gezicht (‘ziet er iets tussen mijn tanden?’) of naar het lichaam (‘hallo, mijn ogen zitten hierboven, hoor!’). Als je oogcontact zoekt en de ander kijkt naar beneden en dan weer terug, dan is de ander geïnteresseerd. Als de ander naar links of rechts wegkijkt, dan is die niet zeker wat te doen. En als de ander omhoog kijkt dan is die niet geïnteresseerd (rollen met de ogen).
Oogcontact is goed, maar je moet het ook niet overdrijven. Het kan erg ongemakkelijk worden. Daarom is het soms een goed idee om niet tegenover je partner te gaan zitten, maar ieder op een hoek (90 graden ten opzichte van elkaar). Zo kun je soms je blik afwenden door rechtuit te kijken, of even in het luchtledige te staren als je nadenkt.
Oogcontact tijdens orale seks is het geilste dat er bestaat
De meest ultieme vorm van oogcontact is dat moment dat je orale seks hebt met je partner. Als je op dat moment oogcontact maakt, dan laat je zien dat je geniet van de handeling. Je kunt ook zien of je handelingen het gewenste effect hebben.
Omdat je je mond vol hebt, kun je spreken met je ogen. Een soort ‘vieze praatjes‘ uitslaan, maar dan zonder woorden. Zegt je partner ‘het was 10 minuten geleden al saai en nu begint het zelfs pijn te doen’, of ‘nog even en ik blaf je mond vol met mijn lichaamssappen’? De ogen zeggen het!
- 6 suggesties om zelf (nog snel even) een sexy Adventskalender te maken - 6 december 2024
- Coital Alignment Technique: Hoe je de clitoris aandacht geeft tijdens de coïtus - 6 december 2024
- Urethral Fuck Twist Otokonoko Orgasmic Suction – review - 29 november 2024