Amerikaanse onderzoekers van Duke University onderzochten vier seksspeeltjes: twee soorten vibrators, anaalkralen en een prostaatvibrator. Ze concludeerden dat seksspeeltjes lang niet zo veilig zijn als fabrikanten beweren. Wat is er aan de hand? Zijn seksspeeltjes inderdaad onveilig?
Het onderzoek
Het betreffende onderzoek is gepubliceerd op 23 maart 2023, maar werd pas recentelijk opgepikt door de pers en social media. De nieuwskoppen liegen er niet om: seksspeeltjes veroorzaken kanker, nierfalen, kunnen je onvruchtbaar maken … Bij mij begonnen direct een aantal alarmbellen te rinkelen. Het is bekend dat bepaalde materialen onveilig zijn, zoals materialen waar weekmakers (ftalaten) in zijn verwerkt. Al jaren waarschuw ik – en met mij zo’n beetje alle sextoy reviewers over de hele wereld – dat je geen producten moet gebruiken waar weekmakers in zitten. Je begrijpt dat mijn nieuwsgierigheid gewekt was.
Het onderzoek in kwestie richtte zich echter niet op ftalaten, maar voornamelijk op microplastics. En dat is – voor zover ik weet – nooit eerder gedaan. De onderzoekers waren benieuwd of mechanische bewegingen zeg maar: het wrijven van het materiaal tegen je lichaam) tot slijtage zou leiden waardoor mogelijk microplastics in aanraking zouden kunnen komen met weke delen in de vagina of anus. Goede legitieme vraag.
Daarvoor onderzochten ze vier seksspeeltjes: een tarzan of rabbit vibrator (Deluxe Rotating Wall Bangers Rabbit vibrator), anale kralen (Cal Exotics X-10 Beads Blue), een anaal prostaatspeeltje (Stubby Nubby G-vibe pink) en een externe vibrator (Luna oplaadbare persoonlijke stimulator). Alle producten werden in drievoud gekocht, waarbij elk van de drie monsters op verschillende tijdstippen werd gekocht om rekening te houden met monster- en batchvariabiliteit.
Om de aanwezigheid van hormoonverstorende stoffen te bevestigen of te weerleggen, gebruikten de onderzoekers een machine die tegen de speeltjes wreef. Volgens de auteurs kwamen er microplastics en nanoplastics vrij bij de schuurtests. Door deze deeltjes te analyseren, concludeerden ze dat het anale speeltje gemaakt was van polyethyleentereftalaat (PET), de anale kralen van polyvinylchloride (PVC), de externe vibrator van een siliconenmengsel (polydimethylsiloxaan [PDMS]) en de tarzanvibrator van rubber (polyisopreen). Ze ontdekten echter ook dat sommige van deze speeltjes ftalaten bevatten, ook als de fabrikant op de verpakking had aangegeven dat het speeltje vrij was van weekmakers.
De conclusie van de onderzoekers is dat seksspeeltjes kunnen afbreken in microplastics en dat sommige materialen ftalaten bevatten. Of dit reden is om je zorgen te maken weten de onderzoekers niet. Het is niet duidelijk of de risico’s bij een kind dat speelgoed dat weekmakers bevat in de mond stopt, even groot is dan bij een volwassene die een seksspeeltje in de vagina of anus stopt. Dit is nooit wetenschappelijk onderzocht.
De onderzoekers benadrukken dat ze ze niet wilden bewijzen dat alle seksspeeltjes onveilig zijn. Wel roepen ze – op basis van deze niet representatieve steekproef – op om nader onderzoek te doen.
Wat kun je als consument doen met de uitkomsten van dit onderzoek?
De onderzoekers hebben volkomen gelijk als ze zeggen dat er verrassend weinig onderzoek is gedaan naar de gezondheidsrisico’s van bepaalde materialen voor seksueel gebruik. Seksspeeltjes vallen een beetje tussen de wal en schip, omdat de regelgeving niet is toegespitst op deze artikelen. Daardoor worden vaak normen gebruikt van cosmetische producten en heel af en toe van medische producten toegepast. Een aantal fabrikanten is inmiddels bij gebrek aan beter begonnen om daar zelf industriestandaards voor te ontwikkelen.
Bezorgde wetenschappers en activisten roepen al jaren dat de mogelijke gezondheidsrisico’s van seksspeeltjes moeten worden onderzocht en dat specifieke strenge regelgeving vereist is voor intieme producten. Dit gaat dan niet alleen om de gebruikte materialen, maar ook om (soms misleidende) marketingteksten en claims op verpakkingen.
Toch is er geen reden voor grote bezorgdheid. Er worden jaarlijks naar schatting 1 miljard seksspeeltjes verkocht en er is geen reden om aan te nemen dat dit tot directe schade leidt. Anders zouden er veel vaker mensen gezondheidsklachten hebben. Dat komt onder meer omdat de concentraties laag zijn en omdat je lichaam telkens maar kort met de speeltjes in aanraking komt.
Ook is de schuurtest die in het onderzoek is gebruikt niet vergelijkbaar met de mechanische schuring die tijdens normaal gebruik plaatsvindt. Er komen dus niet zo veel microplastics vrij tijdens normaal gebruik, dan je misschien uit het onderzoek zou kunnen afleiden.
Bovendien zijn er slechts vier producten getest, waarvan je je af kunt vragen of die het meest relevant of ook maar enigszins representatief zijn voor het aanbod.
Ook zijn de regels in Europa strenger dan in bijvoorbeeld Azië. Koop je producten daarom altijd bij een Europese aanbieder, omdat die aan de Europese wet- en regelgeving moet voldoen.
Koop nooit producten gemaakt van jelly. Deze bevatten hoge concentraties ftalaten. Andere materialen bevatten geen weekmakers of zeer lage concentraties daarvan. Hoe weet je of iets weekmakers bevat? Plastics die zacht zijn bevatten vrijwel altijd ftalaten (weekmakers zijn een materiaal dat harde plastics buigbaar en zacht maakt: denk aan plastic tasjes).
Verder is het altijd aan te bevelen om speeltjes goed te reinigen voor gebruik en na gebruik. Als je slijtage aan je product ziet, dan is het tijd om je speeltje te vervangen.
Kortom, er is geen reden tot paniek en er is altijd reden voor het gebruiken van je gezond verstand. Zoek reviews van producten die je overweegt aan te schaffen en bekijk de claims van de fabrikant met enige argwaan.
- De allergeilste filmpjes: strap-on - 4 oktober 2024
- Erotische kunst van Loïc Dubigeon - 4 oktober 2024
- Himitsu no Madōsho Onahole (Secret Spellbook) – review - 1 oktober 2024