Volgens een recent onderzoek van het Kinsey Institute van de Indiana University, zijn meer mensen naaktfoto’s gaan sturen sinds de uitbraak van Covid-19. Door social distancing is het sturen van seksueel getinte berichten – of sexting – hierdoor in populariteit gestegen. Maar lang niet iedereen kan deze verandering in online gedrag ook waarderen. Sterker nog, sommigen zien het als seksuele intimidatie of aanranding.
Ongevraagde dickpics
Voor het onderzoek, dat verscheen in The Journal of Sex Research, werden 2.045 vrouwen van alle seksuele identiteiten en 298 homofiele of biseksuele mannen ondervraagd over hun ervaringen met ‘het ontvangen van expliciete plaatjes van mannelijke geslachtsdelen via digitale platformen’. Kinsey doelt hiermee op ‘dickpics’!
De onderzoekers ontdekten dat meer dan de helft van de ondervraagden aangaf een genitale afbeelding te hebben gekregen: 80 procent van de mannen en bijna 50 procent van de vrouwen. Van degenen die ooit naaktfoto’s hadden ontvangen, had bijna iedereen – 91 procent – ook een ongevraagde afbeelding ontvangen.
Berichten met naaktfoto’s – gevraagd of ongevraagd – zijn al jaren onderwerp van gesprek. Eerder onderzoek toonde aan dat sexting in een relatie positief kan werken. Door social distancing is er een toename in sexting waar te nemen en met name wanneer er sprake is van ongewenste berichten, is het daarom nu extra relevant.
Mannen positiever dan vrouwen
Mannen van alle seksuele identiteiten zien het verzenden en ontvangen van seksuele foto’s – en dan met name dickpics – positiever dan vrouwen, zo concluderen de onderzoekers.
“Aangezien daten meer dan ooit online gebeurt, vooral in deze tijd van COVID, is het essentieel om te begrijpen hoe seksuele communicatie en toestemming op digitale platforms gebeurt”, zegt hoofdauteur Alexa Marcotte, een postdoctoraal onderzoeker aan het Kinsey Institute. “Deze bevindingen herinneren ons er ook aan te erkennen dat daten en seksuele ervaringen divers zijn en dat er geen ‘one size fits all’-model is.”
Je mag aannemen dat de afzender van de dickpic hoopt op een positieve reactie. Maar de primaire bevinding van het onderzoek is, dat de reactie sterk verschilt per geslacht. Maar liefst 70 procent van de vrouwen – ongeacht seksuele identiteit – is overwegend negatief over ongevraagde naaktfoto’s. vindt het ‘walgelijk’ en voelt zich ‘niet gerespecteerd’. Slechts 16 procent van de vrouwen meldde een positieve reactie (vermakelijk), en slechts 8 procent van de vrouwen werd ‘opgewonden’ na het zien van de ongevraagde foto’s.
Bij homo- en biseksuele mannen waren de reacties op ongevraagde genitale foto’s daarentegen vaker positief, waarbij ‘vermakelijk’ (44 procent) en ‘nieuwsgierig’ (41 procent) de meest onderschreven reacties waren. De meeste mannen rapporteerden geen negatieve of neutrale reacties op het ontvangen van dit soort ongevraagde plaatjes.
Seksuele intimidatie in het digitale tijdperk
Amanda Gesselman, de wetenschapper en co-auteur van het onderzoek zegt dat het onderzoek goed aangeeft hoe verschillend mannen en vrouwen omgaan met hetzelfde type afbeeldingen. “Het roept zeker vragen op over seksuele intimidatie in het digitale tijdperk.”
- 6 suggesties om zelf (nog snel even) een sexy Adventskalender te maken - 6 december 2024
- Coital Alignment Technique: Hoe je de clitoris aandacht geeft tijdens de coïtus - 6 december 2024
- Urethral Fuck Twist Otokonoko Orgasmic Suction – review - 29 november 2024