Jij denkt er aan om je eerste (of tweede, of derde) tattoo te nemen? Mooi. We houden van tatoeages, maar we willen jou wel behoeden voor de grootste vergissing van je leven. Lees voordat je naar de plaatselijke tatoeëerder gaat eerst onze tips.
Kies je tatoeëerder zorgvuldig
Laten we eerlijk zijn. Als je op vakantie gaat lees je eerst Zoover. Als je ergens gaat eten raadpleeg je Iens. Als je een nieuwe wasmachine koopt lees je Tweakers. En zelfs als je naar een film gaat vraag je eerst je vrienden op Facebook en Twitter of hij een beetje de moeite waard is. En toch gaan de meeste mensen de eerste de beste tattooshop binnen en laten een permanent plaatje zetten door de eerste tekenaar die hen gedag zegt.
Vraag dus eerst eens even rond. Google desnoods. Loop eens gewoon binnen en bekijk foto’s van zijn werk. Maak een praatje. Voel je je een beetje op je gemak en heb je een klik? Als je volwassen genoeg bent om je lichaam te versieren, dan ben je ook oud genoeg om te zeggen “bedankt voor je tijd, maar ik weet niet of wij een goede klik hebben”.
A month ao I got a barcode tattoo. I thought it would be funny to ask the cashier at the store to scan it. Apparently I am a $5,95 box of condoms. I hate my tattoo artist.
Bezint eer ge begint
Dit is niet zomaar een nieuw kapsel. Je kunt niet naar binnen lopen en zeggen “doe maar iets leuks”, of “wat denk jij dat leuk zou zijn bij mij”. Het kan wel, maar dat zou wel heel dom zijn. Natuurlijk hoef je niet zelf je plaatje helemaal uitgewerkt te hebben, want de beste tatoeëerders zijn artiesten en die kunnen op basis van jou idee met dingen komen waar je zelf nooit van hebt kunnen dromen. Maar je moet op zijn minst een idee hebben, op basis waarvan de artiest zijn interpretatie kan geven.
Vraag gerust om revisies
Je hebt je artiest zorgvuldig uitgekozen en jouw ideeën met hem besproken. Een goede artiest zal die eerst op papier uitwerken en dat met jou bespreken. Maar dan komt dat moment waarop je de schets ziet en dan bedenk je dat het toch net niet is wat je in gedachten had. Of misschien wel helemaal niet.
Misschien lach je vriendelijk en beleefd en wil je zijn kunstwerk niet afkraken. Maar dit is niet het moment om je in te houden. Zeg beleefd dat je het een goede poging vindt, maar dat je toch nog graag een paar aanpassingen zou willen doen. Of misschien is het zo niet wat je in gedachten had, dat hij gewoon opnieuw moet beginnen? Een goede tatoeëerder wil dat je tevreden bent. Ook al heeft hij veel tijd gestoken in het ontwerp. Je hoeft niet bot te doen. Je kunt gewoon aangeven wat je er niet mooi aan vindt. Samen kunnen jullie brainstormen over de mogelijke aanpassingen. Hij is wel gewend om zijn ontwerpen aan te moeten passen. En als hij dat niet wil, ga dan terug naar stap 1.
Neem je tijd
Veel (slechte) tattoo’s zijn in een opwelling gezet. Soms zelfs in een dronken bui. Voor een mooi resultaat is tijd vereist. Tijd tussen je eerste bezoek en het ontwerp en tussen het ontwerp en het zetten. Dat geeft jou ook de gelegenheid om nog eens goed na te denken. Wil je dit echt? Ben je 100% zeker van het ontwerp? Of twijfel je nog?
De plek op je lichaam
Denk vooral heel goed na over de plaats van de tattoo op je lichaam. Wil je echt dat de tattoo altijd zichtbaar is? Of wil je de tattoo ook af kunnen dekken? Niet alle werkgevers, schoonmoeders, klanten en zelfs geliefden vinden het een goed idee dat je een plaatje hebt op je hand, je gezicht, je hals of je keel.
In 99% van de gevallen is een tattoo in je gezicht geen goed idee. Een carrière switch kun je echt op je buik schrijven, tenzij je graag in een tattooshop werkt.
Zeker voor een eerste tattoo is een plaats die makkelijk te bedekken is een goede keuze. Je schouder, bovenarm, of (onder)rug zijn uitstekende plaatsen voor je eerste plaatje. Later kun je altijd nog je onderarm, handen, voeten of onderbeen laten volzetten.
Slechte onderwerpen
Zet nooit, we herhalen nooit, de naam van je geliefde op je lichaam. Tenzij hij als held is gestorven en je een blijvende herinnering wilt laten zetten. Ook al ben je nog zo lang bij elkaar en ook al heb je zo het gevoel dat je elkaars levensgezellin bent, de naam van je geliefde is een heel slecht idee. Ook het sterrenbeeld van je geliefde of elke andere verwijzing is onverstandig. Doe het niet. Het is de goden verzoeken. Denk niet dat jij de uitzondering bent op de regel, denk niet dat je het altijd nog weg kunt laten laseren en kom niet bij ons huilen als je ons advies in de wind hebt geslagen.
Ook zijn babyfoto’s van je kind een slecht idee. Vaak lijken ze slecht en je kind zal er na een jaar al zo anders uitzien dat elke gelijkenis is verdwenen. Zet sowieso geen portretten van levende mensen op je lijf. Ja, nu kan die sportman je held zijn. Maar volgens jaar wordt hij gepakt met doping of wordt hij beschuldigd van kinderverkrachting en dan loop jij met dat hoofd op je bovenbeen. Dat is overigens ook de reden waarom er geen straatnamen zijn van nog levende mensen.
Ja, het doet pijn
Oh, psssst, wist je dat al: het zetten van een tattoo doet pijn. Nu is de pijngrens van iedereen verschillend en ook de plaats waar je hem laat zetten kan een verschillende pijnsensatie oproepen. Je schouder, borst of bovenarm is goed te doen. Maar je oksel, zij, voet, ribben of ruggengraat is een ander verhaal.
Het zetten van een tattoo is een beetje te vergelijken met het maken van een schaafwond. Het duurt gemiddeld twee tot vier uur om hem te zetten. Je kunt eventueel overwegen om de tattoo in delen te laten zetten.
Onthoud dat wiebelen, schreeuwen of janken het er voor de artiest niet makkelijker op maakt. Zit stil en onderga je lot.
Maar een goede tatoeage is ook verslavend. Als de eerste bevalt, zal het zeker niet bij één blijven. Draag hem met trots.
- De allergeilste filmpjes: Seks in een heteluchtballon - 27 januari 2023
- 10 sexy ideetjes voor een onvergetelijke date (met een beperkt budget) - 25 januari 2023
- Hoe een op afstand bestuurbare buttplug de schaakwereld definitief veranderde - 23 januari 2023