Mijn dochter (15) kwam naar me toe en met de vraag wat ‘panseksueel’ zijn betekent en of dat net zoiets is als biseksueel zijn. Ze had op social media van de term gehoord. Dit is wat ik haar vertelde.
Panseksualiteit en biseksualiteit: wat is het verschil?
Het woordje ‘pan’ voor ‘seksualiteit’ komt uit het Grieks en betekent ‘alle’. Pansexuelen voelen zich aangetrokken tot allerlei soorten mensen, ongeacht hun geslacht, seksuele voorkeur, of hoe ze er uit zien. Het geslacht wordt door sommige mensen gezien als iets binairs: je hebt mannen en vrouwen. Maar anderen geloven dat dat meer een geleidende schaal is. Biseksualiteit gaat uit van dat binaire stelsel en voelen zich dus aangetrokken tot mannen en vrouwen. Een panseksueel voelt zich aangetrokken tot mensen die zich niet meteen meten aan die twee soorten (man / vrouw) en kan zich dus ook aangetrokken voelen tot transseksuelen, of mensen die zich ergens tussen man en vrouw voelen.
Panseksualiteit is tamelijk onbekend. Mensen die panseksueel zijn hebben daardoor vaak veel uit te leggen. Meer nog dan biseksuelen, die vaak de vraag krijgen of het wel echt is en niet gewoon een fase.
Panseksuelen zijn niet ‘gewoon oversekst’
Iemand die panseksueel is, is aangetrokken tot mensen van verschillende geslachten, maar dat wil nog niet zeggen dat ze dat tegelijkertijd doen. Iemand die panseksueel is kan nog steeds een monogame relatie hebben. Het maakt alleen niet uit wat voor geslachtsidentificatie die ander van zichzelf heeft. Iemand die biseksueel of panseksueel is hoeft nog niet meteen minder trouw te zijn dan iemand die hetero of homo is. Seksuele identiteit is iets anders dan seksueel gedrag.
Panseksuelen zijn niet ‘gewoon in de war’
Seksualiteit en seksuele identiteit hoeven niet per sé aan de uitersten van een continuüm te zitten. Er zit een heel spectrum tussen man en vrouw en ook tussen hetero en homo. Als iemand panseksueel is wil dat nog niet zeggen dat hij gewoon nog geen keuze heeft gemaakt voor het een of het ander. Het wil alleen zeggen dat die persoon zich niet beperkt in de keuze in partner van een bepaald geslacht. Een seksuele voorkeur is geen keuze, maar het is een voorkeur waarmee je ‘hardcoded’ bent geboren. Een panseksueel valt op iemand anders vanwege hun karakter en persoonlijkheid, en niet vanwege hun seksuele identiteit.
Panseksualiteit is niet ‘gewoon in’
Het klopt dat panseksualiteit aan bekendheid wint, mede door social media als Tumblr en Facebook. Steeds meer mensen herkennen dat wat ze voelen in de term die pas recent bekendheid kreeg. Dat wil niet zeggen dat ze het daarvoor niet waren, ze wisten gewoon niet dat er een woord voor was.
Het is goed dat er meer over gepraat worden, zodat mensen begrijpen wie ze zijn, wat ze zijn en hoe ze zich voelen, zonder vooroordelen. Dat heeft niets met ‘in’ of ‘uit’ te maken.
Maar zij heeft ook een vriendje gehad?!
Een panseksueel kan van mensen houden ondanks hun geslacht. Van alle mensen dus die ergens op het spectrum man – vrouw zitten. Dat is dus inclusief mensen die zich 100% man of 100% vrouw voelen. Een panseksueel voelt zich niet per sé aangetrokken tot mensen die ergens in het midden zitten.
- 6 suggesties om zelf (nog snel even) een sexy Adventskalender te maken - 6 december 2024
- Coital Alignment Technique: Hoe je de clitoris aandacht geeft tijdens de coïtus - 6 december 2024
- Urethral Fuck Twist Otokonoko Orgasmic Suction – review - 29 november 2024
@MLovelounge https://t.co/hH2820V6ts