In de reeks ‘Merkwaardige geschiedenis’ laten we je kennis maken met vreemde, onbekende maar daarom niet minder verrassende achtergronden van grote merken. Na Kellogg’s, Red Bull ,adidas en Puma, Apple, Citroën, Mercedes, Motorola en Google valt nu de beurt aan Gillette.
King Gillette
In 1904 krijgt King Gillette (wie noemt zijn kind in godsnaam King?) twee octrooien op scheermesjes (blades) en de combinatie van twee mesjes tegelijk. De patentaanvraag liet al zien dat Gillette een duidelijke visie had die revolutionair was. Gillette was in staat scheermesjes zo goedkoop te maken dat mensen ze in grote hoeveelheden zouden kopen en weg zouden gooien in plaats van opnieuw te slijpen. En zo is het dunne wegwerpscheermesje zoals we dat nu kennen geboren.
Gillette kreeg het idee toen hij werkte als verkoper bij Crown Cork & Seal Company. Hij verkocht er kroonkurken en het viel hem op dat die na gebruik weg werden gegooid. Hij vroeg zich af of dat niet ook mogelijk was voor schermesjes. Waarom zou je die niet weggooien als ze bot zijn? Het probleem was alleen: hoe maak je een flinterdun stalen mesje? Het eerste jaar (1903) verkocht Gillette 51 houders en 168 scheermesjes. Het jaar daarop waren dat 90.884 houders en 123.648 mesjes. Nog geen 10 jaar later had de Gillette Safety Razor Company fabrieken in de VS, Canada, Engeland, Frankrijk en Duitsland. In 1915 verkocht het bedrijf meer dan 70 miljoen mesjes. Toen WWI uitbrak kregen alle soldaten Gillette scheermesjes mee. Nu is Gillette onderdeel van Proctor & Gamble. Op de verpakking van Gillette’s scheermesjes stond een afbeelding van King. Mensen wisten niet dat het King was (ze dachten dat het een marketing-afbeelding was en niet een echt persoon) en vroegen in de winkel naar ‘scheermesjes met dat mannengezicht erop’.
Socialist
King Gillette was een utopisch socialist. Hij vond dat alle bedrijven eigendom moesten zijn van de staat en dat alle inwoners in één stad moesten wonen (Metropolis) die voorzien zou worden van stroom opgewekt door Niagara Falls. Hij bood Theodore Roosevelt (president van de VS) aan om directeur van zijn bedrijf te worden voor een salaris van 1 miljoen dollar per jaar. Roosevelt bedankte voor de eer.
King Gillette stierf in 1932, zo goed als failliet, omdat hij veel geld had uitgegeven aan huizen en het aandeel flink was gekelderd tijdens de depressie in de jaren ’20.
http://www.youtube.com/watch?v=j6wXBkeWlVg
Uitvinder van het ‘freebee Business Model’
Maar Gillette heeft meer dan alleen scheermesjes bedacht. In de zakelijke bestseller van Chris Anderson ‘Free’ staat dat Gillette de bedenker is van een hele nieuwe business strategie; een die nog steeds wordt toegepast in diverse branches – van printers (goedkope printers, dure inkt), tot videogamesystemen, zoals de Xbox (goedkope console, dure games), mobiele telefonie (gratis toestel, duur abonnement) en nu ook ebook-readers. Het model is vrij simpel: Laat mensen een goedkoop of zelfs gratis product kopen en verdien geld met gerelateerde producten tegen hoge prijzen. Met de winst op dat gerelateerde product verdien je dan de investeringen van het gratis product terug. King Gillette lanceerde dat idee.
Of toch niet?
Als je goed kijkt naar de geschiedenis van Gillette dan blijkt er geen geniale strategie achter te zitten. De ideeën van Gillette aan de begindagen van het bedrijf waren nogal verwarrend. Andere bedrijven mochten geen handvatten of mesjes maken die pastten op die van Gillette, maar ze mochten wel hun eigen handvatten en mesjes maken (en dat deden ze dan ook massaal). En Gillette verkocht zowel de mesjes als de handvatten voor een zo hoog mogelijke prijs. Pas toen de patenten verliepen (in 1921) veranderde dat. Tot die tijd verkocht Gillette de mesjes voor $5 en concurrenten voor $1. Na het verlopen van het patent kwam het met een nieuw handvat waar opnieuw een patent op zat. Gillette verkocht de oude handvatten tegen de lage prijs (van de concurrent) en de nieuwe weer tegen een hoge prijs. Zodoende bediende het bedrijf zowel de high-end als de low-end markt. Door de verkoop van scheermesjes aan het Amerikaanse leger tijdens WWI, de nieuwe handvatten met nieuwe patenten en het bedienen van twee marktsegmenten wist Gillette de markt te domineren.
Diversificatie en concentratie
Hoewel Gillette gestart was als een bedrijf in scheermesjes, kopieerde het hun business model al snel op andere producten, zoals pennen (met merken als Paper Mate, Parker, en Waterman), tandenborstels (Oral-B), batterijen (Duracell), scheerschuim, haarverf, shampoo, parfums, en klein huishoudelijke elektronica (brandmelders, rekenmachines en horloges) en zelfs plantenvoeding. In 1967 kocht het bedrijf Gillette het bedrijf Braun, waardoor het ook actief werd op de markt van elektrische scheerapparaten.
In de jaren ’70 en ’80 begon het zich terug te trekken op consumentenproducten die geschikt waren voor herhalingsaankopen (fast moving consumer goods).
Gedurende al deze jaren heeft het concern te maken gehad met diverse overnamepogingen (o.a. door Revlon, Warren Buffet) die het bedrijf telkens wist af te slaan. Uiteindelijk kwam het in 2005 toch tot een fusie met Proctor & Gamble.
- Boekrecensie: De verlangenlijst – Marise van der Boom - 27 november 2023
- Het Grote NBRplaza Ejaculatie Onderzoek - 24 november 2023
- De menopauze is niet het einde van je seksleven - 21 november 2023