Mocht je een reden nodig hebben voor je dagelijkse soloseks-sessie, dan geven we je die graag. Want, ja, masturberen is gezond.
De éénogige slang aaien, de parel oppoetsen, het zuiden bezoeken … hoe je het ook noemt, spelen met jezelf is een normale activiteit die ook nog eens voordelen heeft voor je gezondheid. Dat geldt niet alleen voor mannen, maar zeker ook voor vrouwen. Masturberen is in veel opzichten bijzonder gezond: fysiek, mentaal en emotioneel. En daarom is het een goede aanvulling op je seksuele activiteiten met één of meerdere anderen. We zetten de feiten even voor je op een rijtje:
Leer je lichaam kennen
Masturberen is een manier om te genieten van je eigen lichaam en jezelf te laten genieten van seks. Maar het kan je ook beter bekend maken met wat je wel en niet lekker vindt. Als je weet waar je van houdt, kun je dat ook beter uitleggen aan je sekspartners, zodat je relatie met hem/haar/hen verbeterd. Gezamenlijk masturberen, dus als je met anderen voor elkaar masturbeert, kan niet alleen zeer opwindend zijn, maar het is ook een manier om seks te hebben zonder enig risico op seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) of een kans op zwangerschap.
Wat de wetenschap zegt over masturberen en gezondheid
Geloof het of niet, maar er is flink wat onderzoek gedaan naar de effecten van zelfbevlekking op onze gezondheid. Daaruit wordt één ding duidelijk: masturberen is iets dat in alle culturen voorkomt, in alle lagen van de bevolking en bij zowel mannen als vrouwen. Kortom: masturberen is hartstikke normaal. Een andere belangrijke conclusie uit deze onderzoeken is dat het ook nog eens verschrikkelijk gezond is:
- Het zorgt voor ontspanning en het verminderen van stress. Ook vermindert het, hoe voor de hand liggend, de seksuele spanning.
- Het voorziet in een seksuele uitlaatklep voor mensen die niet zijn voorzien van een seksuele partner (of dat nu is door een vrijwillige keuze of door omstandigheden).
- Het verlicht pre-menstruele symptomen bij sommige vrouwen.
- Het helpt om makkelijker in slaap te komen, of (hoe tegengesteld) het helpt om de dag met hernieuwde gekalmeerde energie te starten.
- Het versterkt de spieren in de schaamstreek (wat van belang kan zijn in het verminderen van incontinentie, of het verhevigen van het orgasme bij seks met een partner).
- Het brengt balans in het verschil in libido in een relatie. Als een van de partijen minder vaak sin heeft in seks, kan masturberen bij de ander leiden tot voldoende bevrediging.
- Het kan ook helpen als middel om bepaalde seksuele disfunctionaliteit te behandelen (frigiditeit, impotentie).
- Bij vrouwen voorkomt het baarmoederhals-infecties en urineweginfecties. Het vocht dat bij vrouwen vrijkomt als ze opgewonden is zorgt er voor dat slechte bacteriën de vagina verlaten.
- Het verkleind het risico op diabetes type 2.
- Door regelmatig soloseks te hebben heb je minder kans op depressie omdat er cortisol en endorfines worden aangemaakt wat goed is voor het immuunsysteem.
- Een orgasme, of dat nou in je eentje is of met een partner, zorgt voor vermindering van stress en pijn en geeft een lagere bloeddruk.
Er zijn ook onderzoeken die aantonen dat er een correlatie is tussen de frequentie van ejaculeren (hetzij door masturberen of door seks met een partner) en de verminderde kans op prostaatkanker bij volwassen mannen.
Wie doen het?
Mocht je nieuwsgierig zijn naar wie er zoal masturbeert, dan is het korte antwoord: iedereen. Tussen de 85% en 95% van alle mannen en vrouwen masturbeert weleens. Maar de naakte waarheid is:
- Kinderen — opnieuw is het ook bij kinderen niet (altijd) om erotische redenen, maar zelfstimulatie geeft hen een prettig gevoel. .
- Tieners— misschien associëren we masturberen wel het meest met deze groep. Veel jongens en meisjes masturberen zeer frequent in hun pubertijd.
- Volwassenen — getrouwd, met een partner, alleenstaand; volwassenen tussen 18 en 59 jaar oud doen het minstens zo vaak als tieners. Het is zelfs zo dat volwassenen met een partner vaker masturberen dan alleenstaanden.
- En dan zijn er ook nog wel wat mensen uit alle leeftijdsgroepen die het zelden tot nooit doen. Echt, ze bestaan.
De negatieve gevoelens rond masturberen
Hoewel masturberen an sich heel normaal is en zelfs bijzonder gezond, komt het vrij vaak voor dat een persoon negatieve gedachten heeft bij soloseks. In bepaalde culturen en religies is het fenomeen dermate gestigmatiseerd dat sommigen zich schuldig voelen of beschaamd nadat ze zichzelf hebben bevredigd.
Ook zijn er mensen die dwangmatig zo vaak masturberen dat het een belemmering begint te vormen voor hun sociale leven, zoals werk of school. Voor hen is het aan te raden om dat eens te bespreken met een arts, een coach, een religieus leider, of een goede vriend.
Tips en trucs
Neem deze tips eens in overweging:
- Gebruik je levensmiddelen of seksspeeltjes die je ook met anderen deelt, gebruik dan een condoom. Vooral als deze hulpmiddelen in verschillende ingangen gebruikt worden (gebruik in dat geval een nieuw condoom als je van doel wisselt).
- Probeer het eens met glijmiddel. Hoe meer glijmiddel je gebruikt, des te meer comfort en minder irritatie.
- Extra stimulans krijg je door in plaats van glijmiddel een middel te gebruiken met menthol of andere stimulerende ingrediënten. Denk bijvoorbeeld eens aan tandpasta of lotion.
- Masturbeer wanneer jij daar zin in hebt. Als je er geen behoefte aan hebt, dan is er niets mis met je. Als je het nog een keer wil doen, ga dan vooral ook je gang. Het is jouw feestje.
- Probeer eens wat anders. Doe het eens in een ander standje, op een andere plek, op een ander moment van de dag, met andere muziek op, etc. Jouw emotie is niet altijd hetzelfde, dus waarom zou jouw momentje dat wel moeten zijn? Ook leer je dan beter wat voor jou werkt.
Soms vragen mensen zich af of er ook zoiets bestaat als ’te veel masturberen’. Ons antwoord daarop is: “waarschijnlijk niet’. Zolang je nog steeds normaal kunt functioneren in je dagelijkse bezigheden en je lichamelijk er niet onder leidt, is er niets aan de hand. Of je het nooit doet, af en toe, eens per dag of elk uur, doe waar jij je prettig bij voelt.
- 6 suggesties om zelf (nog snel even) een sexy Adventskalender te maken - 6 december 2024
- Coital Alignment Technique: Hoe je de clitoris aandacht geeft tijdens de coïtus - 6 december 2024
- Urethral Fuck Twist Otokonoko Orgasmic Suction – review - 29 november 2024
One thought on “Masturberen is gezond”