
Er zijn veel verschillende berichten over hoe de Covid-19 crisis het seksleven van mensen beïnvloedt. Sommige berichten beweren dat mensen er veel geiler van worden en dat ze door het verplicht thuiszitten (met hun partner) veel vaker seks hebben. Andere berichten vertellen juist dat stress en angst een domper zijn op het libido. Hoe komt het toch, dat deze periode zo’n verschillende uitwerking kan hebben?
De relatie tussen sterfelijkheid en seksdrift
Als mensen geconfronteerd worden met hun eigen sterfelijkheid, dan treedt er volgens cultureel antropoloog Ernest Becker (auteur van ‘De ontkenning van de dood’), iets vreemds op. Spirituele mensen geloven vaak dat er zoiets is als onsterfelijkheid (of leven na de dood). Geconfronteerd worden met de dood, kan er in resulteren dat ze minder geïnteresseerd raken in dierlijke activiteiten, zoals seks. Becker baseert dat op de theorie van Otto Rank, die dat als volgt uitlegde: Zorgen voor het nageslacht is een dierlijke activiteit, dat niet past in ons beeld dat we spirituele wezens zijn. Waarom zou een spiritueel wezen zich mengen in zo’n fysieke en dierlijke activiteit?
Deze theorie, over de relatie tussen sterfelijkheid en seks, is getest door Jamie Goldenberg, een professor psychologie aan de universiteit van South Florida. Uit dit onderzoek bleek dat als mensen erg bezig zijn met hun eigen dood, ze minder interesse tonen in fysiek contact (huid-tegen-huid contact, een orgasme, contact met geslachtsdelen). Maar als er een meer romantische en liefdevolle context aan werd gegeven, dan verdween dat effect.
Je zou dus kunnen zeggen dat onze primaire dierlijke instinct, seks in verband brengt met de dood, behalve als het een romantische en spirituele context krijgt.
Terror Management Theory
Een andere theorie is bekend als Terror Management Theory. Deze theorie gaat er van uit dat als we geconfronteerd worden met het vooruitzicht van de dood, of met het idee dat we er allemaal aan gaan, dan passen we ons gedrag aan aan die situatie. De Terror Management Theory zegt dat iedereen dat op een andere manier doet.
Uit onderzoek bleek dat mensen met veel zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld, en mensen die graag intiem contact hebben in zo’n situatie meer zin in seks te krijgen. Voor hen is seks een mechanisme om stress en angst te verminderen.
Dual Control Model of Sexual Response
Een andere theorie die misschien van toepassing is op deze situatie, is die van de Dual Control Model of Sexual Response. Deze theorie gaat er van uit dat iedereen een gaspedaal en een rem heeft. Met het gaspedaal wordt je opgewonden en met de rem juist niet. Sommige mensen leven met het gaspedaal altijd een beetje ingedrukt. Zij worden makkelijk opgewonden in verschillende situaties. Anderen leven juist met de voet op de rem en hebben moeite om opgewonden te raken.
Of je tijdens een crisis als die van de Covid-19 juist seksueel actiever bent of niet, kan dus afhangen of je eerder met de rem of met het gaspedaal leeft.
Excitation Transfer Theory
Weer een andere theorie, de Excitation Transfer Theory, zegt dat we opwinding of angst – bijvoorbeeld van een achtbaan – soms vertalen naar seksuele opwinding. Dit is ook de reden dat mensen bijvoorbeeld goedmaak-seks hebben. De hevige emoties van een ruzie met een partner, vertalen ze naar seksuele opwinding.
Een beetje van beide?
Hoe jij reageert op de lockdown hangt dus van verschillende mechanismes af. Het lijkt paradoxaal, maar sommige mensen worden opgewonden en anderen juist compleet niet. De ene reactie is niet beter dan de andere. Mensen zijn nu eenmaal verschillend.
- De allergeilste filmpjes: Seks in een heteluchtballon - 27 januari 2023
- 10 sexy ideetjes voor een onvergetelijke date (met een beperkt budget) - 25 januari 2023
- Hoe een op afstand bestuurbare buttplug de schaakwereld definitief veranderde - 23 januari 2023