Steeds meer mensen houden allerlei data van zichzelf bij: hoe veel stappen je zet, hoeveel calorieën je verbrandt, je hartslag, je slaap, je eetgewoonten. De mogelijkheden om het bij te houden zijn er te over. Niet alleen zijn er verschillende apps voor je smartphone, maar er zijn ook steeds meer zogenaamde ‘wearables’ zoals een Apple Watch of een Fitbit, die het registreren van verschillende lichaamsfuncties voor je doen. In deze trend van lifelogging, of quantified self, past het ook om je seksleven te vertalen naar data. Waarom zou je dat doen en welke middelen zijn daarvoor?
Wat is lifelogging?
The Quantified Self is een beweging om technologie te gebruiken om data te verzamelen over verschillende aspecten van je dagelijks leven in termen van input (wat heb je gegeten, wat is de kwaliteit van de zuurstof die je inademt, slaap), status (gemoedsrust, opwinding, hartslag, gewicht, lengte, bloedsuikerspiegel, cholesterolniveau) en prestaties (sport, beweging). Deze beweging legt als het ware hun leven vast in data door middel van technologie, zoals apps, wearables en meters; Dit noemen we dan lifelogging, self-tracking, auto-analytics, body hacking, self quantifying, of self-surveillance.
Zelf heb ik een Apple Watch, waarmee ik continue meet wat mijn hartslag is, hoe vaak ik sta (om te waarschuwen als ik te veel zit), hoeveel ik beweeg en hoeveel calorieën ik verbrand tijdens normale activiteit en tijdens workouts. Met enige regelmaat leg ik ook mijn gewicht vast. Ben ik dan een health freak? Nee, in tegendeel. Ik neem liever de auto, hou niet van hardlopen en ben eerder een bourgondiër die houdt van een avondsnackje uit het vet. Toch vind ik de technologische ontwikkeling interessant. En het motiveert me (soms) om net iets vaker te gaan staan of net iets meer te bewegen.
Er zijn naar schatting al meer dan 40.000 apps (!) voor smartphones om gegevens vast te leggen. In Nederland lopen we nog wat achter als het gaat om het dragen van wearables. In de US heeft al 60% een of andere health en fitness tracker, in Nederland was dat in 2016 nog maar 13% (iets meer vrouwen dan mannen). Jongeren hebben vaker een tracker dan ouderen. Van alle personen wereldwijd die een tracker draagt, doet 47,5% dat om hun fysieke conditie te meten en te verbeteren, 39,5% om hun gewicht te monitoren en te helpen bij afslanken en 30,1% om zichzelf te motiveren.
Waarom zou je (ook) je seksleven loggen?
Blogster Girly Juice houdt al een tijdje een spreadsheet bij, waarin ze haar seksleven vastlegt. Op haar blog vertelt ze dat ze niet zo goed snapt waarom je dat niet zou willen doen. Iedereen met interesse in seks en een beetje een georganiseerde nerd is zou dat toch willen? Toch geeft ze desgevraagd aan wat haar motiveerde om een zeer gedetailleerde spreadsheet bij te houden. Ze doet dat onder andere om patronen te ontdekken. Zo ontdekte ze dat ze nog nooit een orgasme had gehad tijdens een one-night-stand en dus besloot ze om daar maar niet meer aan te doen. Ook probeert ze aan de hand van de spreadsheet te ontdekken welk seksspeeltje voor haar het beste werkt. Maar ze gebruikte het ook toen ze probeerde zwanger te worden en om vast te leggen welke partners ze had voor het geval ze een SOA op zou lopen. Verder gaf de data haar een meer zelfvertrouwen en was het verder gewoon leuk om te doen.
Lifeloggen van je seksleven
Er zijn verschillende apps waarmee je je seksleven kunt loggen. Voor de iPhone is er bijvoorbeeld SLog waarmee je kunt visualiseren hoe veel je beweegt tijdens seks (je moet wel je iPhone ergens op je lichaam vastmaken, dus misschien moet je maar beter je kleren aanhouden?). Ook kun je je sekspartners er in vastleggen. Het is niet de enige app die dat kan. Met SkillMon kun je vastleggen hoe vaak je seks had en hoe vaak je een orgasme had.
Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een spreadsheet maken, zoals Girly Juice dat heeft gedaan. Maak kolommen voor elk gegeven dat je vast wilt leggen, zoals:
- datum en tijd,
- naam van de partner(s),
- geslacht van de partner(s),
- aantal orgasmes dat jij had,
- aantal orgasmes dat je partner had,
- tijd/duur
- vingers (ja/nee), orale seks (ja/nee), penetratie (ja/nee), anaal (ja/nee), etc.,
- welke seksspeeltjes heb je gebruikt,
- locatie,
- condoom (ja/nee),
- gebruik van alcohol of drugs,
- een rapportcijfer.
Leg de data zo snel mogelijk na de seks vast, omdat je anders misschien een aantal details bent vergeten.
Na een tijdje kun je analyses gaan doen met draaitabellen, gemiddeldes, totalen en andere statistische data. Weet bijvoorbeeld welke partner je het vaakst liet klaarkomen, welk seksspeeltje je de meeste orgasmes gaf, welk tijdstip voor jou het beste werkt en nog veel meer. Nog leuker wordt het als je deze spreadsheets gaat vergelijken met die van je vriend(in)en en je fuckbuddies. Wie van jullie presteert het best?
- Brandmerken in een BDSM relatie - 12 september 2024
- Hoe je van elk spel een stripspel kunt maken (en 12 suggesties) - 6 september 2024
- Waarom houden mannen van CFNM (Clothed Female, Nude Male)? - 6 september 2024