Het is met het vrouwencondoom een beetje zoals met de blinde mannen en de olifant: een groepje blinde mannen staat rond een olifant. Ze raken de olifant aan om te ontdekken wat het is. De eerste voelt de slurf en zegt dat de olifant een slang is. De tweede pakt zijn staart vast en komt tot de conclusie dat een olifant een touw is. Een derde pakt het oor vast en spreekt de anderen tegen, omdat hij van mening is dat een olifant een waaier is. Een olifant is natuurlijk geen van deze dingen, maar gewoon een olifant. Maar vanaf nu is het lastig om de drie mannen ervan te overtuigen dat ze het alle drie verkeerd hebben. Je eerste ervaring bepaalt vaak hoe je ergens over denkt.
Vrouwen in controle
Het vrouwencondoom is ooit gelanceerd als een doorbraak in voorbehoedsmiddelen. Maar door de jaren werd het nooit serieus genomen. In 1993 is het vrouwencondoom op de markt gebracht door de Female Health Company (toen nog Wisconsin Pharmacal Company). Op papier was het een hit. Vergelijkbaar met het mannencondoom kon het SOA’s en zwangerschap voorkomen. Maar het grote voordeel van een vrouwencondoom is dat je het uren voor de daad al kunt inbrengen, waardoor er geen onderbreking van de liefdesdaad nodig is om het in te brengen. De vrouw is daarmee volledig in controle, zelfs (of juist) als de man weigert een condoom te gebruiken. Maar net als met de olifant waren er ook veel vooroordelen. Het ziet er een beetje gek uit, het maakt een beetje een ruisend geluid als je het vasthoudt en mensen vragen zich af of zoiets wel veilig is. Allemaal stukjes van de olifant. De huidige vrouwencondooms zijn erg populair in ontwikkelingslanden in de strijd tegen AIDS/HIV. Vooral in Zimbabwe en India worden ze door hulporganisaties verspreid onder vrouwen om de ziekte tegen te gaan.
Toch moeten producenten het opnemen tegen de publieke opinie. Toen de Food and Drug Administration het vrouwencondoom in 2004 goedkeurde voor de Amerikaanse markt zeiden ze in een persbericht dat ze er niet enthousiast over waren, maar dat het beter was dan niets. De media dacht daar al snel het zelfde over. In een marktonderzoek uit 2004 werd het vrouwencondoom vergeleken met een kwal, een windzak, een brandslang, een stomazak, een plastic zak, rubber laarzen, een accordeon, een diepvrieszakje, de kruising tussen een reageerbuis en een rubber handschoen, Edvard Munch schilderij van ‘de schreeuw’, iets voor een vrouwelijke olifant, iets uit sci-fi cartoon ’the Jetsons’, of een uitvindsel om gevallen maagden mee te straffen in de middeleeuwen. Alle positieve beelden bij het vrouwencondoom lijken zich uitsluitend te richten op de ontwikkelingslanden, zo blijkt ook uit een studie uit 2012 van de University of Texas. En vrouwen die dan toch een vrouwencondoom wilden gebruiken, hadden geen idee hoe je het geval in moest brengen. Dat blijkt uit een onderzoek uit 2005 van het Guttmacher Institute. Bij maar liefst 11% glipte het vrouwencondoom uit toen de vrouwen het voor het eerst gebruikten. Deze vrouwen gebruikten het condoom daarna niet nog eens. Bij juist gebruik heeft een vrouwencondoom een failure rate van 5%, maar door onbedoeld onjuist gebruik komt dat dichter bij 21%.
Next Generation Condom
Maar het ziet er naar uit dat het tij begint te keren. De Gates Foundation heeft een nieuwe ronde gelanceerd van het project ‘next generation condom‘ en er zitten maar liefst twee vrouwencondooms bij de 11 winnaars. Elke winnaar kreeg $100.000. Overigens is er nog een derde die als vrouwencondoom kan worden aangemerkt, maar die is naar eigen zeggen zowel voor vaginale als anale seks en daarmee niet genderspecifiek. Alle inzendingen doen een poging om condoomgebruik leuker en makkelijker te maken. De ‘Air-Infused Female Condom‘ van Mache Seibel uit Massachusetts wordt op zijn plek gebracht door luchtdruk, terwijl de ‘Female Pleasure Condom‘ van professor Debby Herbenick van de universiteit van Indiana ribbels heeft waardoor het, volgens Herbenick, prettiger is met dan zonder condoom te vrijen. De huidige vrouwencondooms zijn niet erg ergonomisch, vertelt Herbenick tegen Bloomberg News. Ze noemt ze ‘boterhamzakjes’.
Inmiddels is het vrouwencondoom verbetert. Het materiaal is veranderd, waardoor het minder geluid maakt. Maar het negatieve imago is blijven bestaan. De meeste middelbare scholieren weten nauwelijks dat er zoiets bestaat als een vrouwencondoom. Onwetendheid lijkt dan ook een net zo groot obstakel dan negatieve associaties. Laten we hopen dat de nieuwe ontwerpen van het vrouwencondoom de olifant ook stukken sexier maakt.
- OhYes Wave prostaat stimulator – review - 20 januari 2025
- Allergeilste videos: trio in de gym - 18 januari 2025
- 5 Spannende cadeausuggesties voor valentijnsdag (en 10% korting op ALLES!) - 18 januari 2025