Steeds meer mensen blijven single, terwijl de hetero-normatieve samenleving verwacht dat je op een gegeven moment gaat trouwen. Sommige alleengaanden lijken het antwoord gevonden te hebben op de vervelende vragen over hun huwelijkse status; zij trouwen met … zichzelf.
Wat is sologamie?
In een huwelijk ga je een verbintenis aan met één persoon, met de intentie om daar je leven lang bij te blijven (’tot de dood ons scheidt’). Voor sommige mensen is de gedachte daaraan alleen al beangstigend en anderen zien zo’n commitment totaal niet realistisch. Maar wat nu als die ene persoon aan wie je trouw beloofd jijzelf bent?
In de Verenigde Staten en Japan is een trend gaande, die sologamie wordt genoemd. Bij monogamie trouw je met één persoon tegelijk, bij polygamie met meer personen tegelijk en bij sologamie trouw je met jezelf.
Dus geen problemen met schoonouders, geen discussie over wie nu wel en wie niet wordt uitgenodigd voor het feest, geen huwelijkse voorwaarden, noch over de bestemming van de huwelijksreis.
Narcisme
‘Ja’ zeggen tegen jezelf. Je beloofd jezelf trouw te zijn en van jezelf te houden. En dat zonder je naam te hoeven wijzigen. Dat lijkt voer voor narcisten. Voor sommige voorstanders van sologamie is het echter niet meer dan een plechtig moment in je eentje voor de spiegel, anderen geven juist een groot feest met trouwjurk, getuigen en een taart van zes verdiepingen.
De Japanse reisorganisatie Cerca Travel wordt gerund door de gescheiden Yukiko Inoue. Dit bureau richt zich primair op georganiseerde reizen voor Japanse vrouwen. Een paar jaar geleden wilde collega Natsumi Akai professionele foto’s laten maken van zichzelf in een trouwjurk. Dat idee werd uitgewerkt in een dienst, die uitmondde in de mogelijkheid om een solo-huwelijk aan te gaan. Inmiddels hebben ruim 100 vrouwen gebruik gemaakt van deze dienst. De kosten zijn ongeveer €2.800 voor een tweedaags arrangement, waarbij je een kimono mag kiezen, haar, make-up, hotel en de photoshoot.
Vooralsnog zijn het vooral vrouwen die kiezen voor sologamie. Deze groep ervaart de grootste druk vanuit hun omgeving om te trouwen. LGBT-ers hebben minder last van ‘peer-pressure’.
Sasha Cagen trouwde in 1999 met zichzelf, omdat ze bang was dat ze niemand had om te kussen met nieuwjaar. Op haar website schrijft ze dat het fijner is om single te zijn, dan constant willekeurige personen te moeten daten. De website is inmiddels zo succesvol, dat ze mensen lessen geeft in alleen zijn en ze biedt ook mensen aan om met zichzelf te trouwen. Het afgelopen jaar maakte vijf vrouwen van deze dienst gebruik.
Maar Cagen is niet de enige. Op de website I Married Me kun je ook een pakket bestellen waarmee je met jezelf kunt trouwen.
Het is geen trend waar massaal gehoor aan wordt gegeven, maar volgens een artikel in The Sun gebeurt het wel steeds vaker. Ook in Nederland wordt ‘gesologamiet’. Vorig jaar trouwde de toen 37-jarige Juul uit Nijmegen met zichzelf. Barbara Tammes schreef er zelfs een boekje over, genaamd ‘Het Trouwboekje’, dat aanzet tegen het zeggen van ‘ja’ tegen jezelf.
Sociaal
Vrouwen hebben een soort ingebakken angst om op hun dertigste alleen te zijn en dan voor het zielige kattenvrouwtje te worden aangezien. In Nederland waren er in 2017 7,8 miljoen huishoudens en 3 miljoen alleenstaanden (inclusief alleenstaande ouders). Dat is 45% van alle huishoudens. Toch is het beeld dat alleenstaanden zielig zijn niet terecht, zegt Eric Klinenberg, professor aan de universiteit van New York. “Alleenstaanden hebben veel meer sociale contacten dan mensen die getrouwd zijn”.
Mensen die met zichzelf trouwen doen dat vooral om af te rekenen met het ingeburgerde idee dat je pas echt volmaakt bent met een ring om je vinger.
- OhYes Pulse G-spot vibrator en clitoris zuiger – review - 14 januari 2025
- Trio met een escort - 6 januari 2025
- ‘Zin’ – episode: Chekhov’s Gun en Red Herrings – de inzendingen en de feedback - 6 januari 2025