
Het is niet de leukste periode van de maand: Krampen, pijn in je hoofd en je rug, prikkelbaar (om maar eens een eufemisme te gebruiken), gevoelige en opgezette borsten. Menstrueren is een maandelijks terugkerend probleem voor veel vrouwen. De eerste vraag die je huisarts of je gynaecoloog je vaak stelt is: “wanneer was je voor het laatst ongesteld?” Maar wat als je de pil doorslikt en je moet bekennen dat je je dat niet meer kunt herinneren? Veel huisartsen geven je dan een veroordelende blik. Maar is dat terecht? Is het veilig om een leven te leiden zonder menstruatie door oneindig de pil door te slikken? NBRplaza zocht het voor je uit.
Veilig of niet?
Als je zoekt met Google dan blijken er twee uitersten te bestaan. Aan de ene kant kun je het ene na het andere artikel lezen dat zegt dat het helemaal niet nodig is om maandelijks te bloeden. Maar er is ook een handjevol artikelen die het tegenovergestelde beweren en die zeggen dat je nooit langer dan drie maanden zou moeten doorslikken. Tegenstanders van het idee benadrukten de verhoogde kans van pilslikkers op trombose (vooral in combinatie met roken). Op de website anticonceptiemiddelen.info staat dat het geen kwaad kan om ‘af en toe’ de pil door te slikken. Maar er staat niet: ‘Toe maar, ga je gang en slik door zo lang je wilt!’
En dus zochten we nog wat verder. De Amerikaanse beroepsvereniging van Obstetrie en Gynaecologie (American Congress of Obstetricians and Gynecologists – ACOG) doet een beetje vaag. Ze zeggen dat het per geval verschilt en dat het een beslissing is die de vrouw samen met haar arts moet maken. Dat veronderstelt op zijn minst dat er wel degelijk medische bezwaren zouden kunnen zijn.
Navraag bij enkele vrouwenartsen leert ons echter dat er geen enkele medische reden is om te menstrueren als je de pil gebruikt. Veel vrouwen weten dat gewoonweg niet.
Is het nodig om te menstrueren als je aan de pil bent?
Het eenvoudige antwoord is: neen! Een vrouw menstrueert omdat ze haar lichaam voorbereid op een mogelijke zwangerschap. Als je een anticonceptiepil gebruikt, bouwt je baarmoeder die laag niet op en is er dus ook geen noodzaak om te bloeden.
Wat is er aan de hand: Een gezonde vrouw heeft een maandelijkse cyclus. Die duurt ongeveer 28 dagen. In die tijd bouw je in de baarmoeder een slijmlaag op. Als je ovuleert en het eitje wordt bevrucht, dan kan die zich nestelen in deze beschermende laag. Als het eitje niet wordt bevrucht, dan bouwt de baarmoeder deze beschermende laag af in de vorm van menstruatie. Opgeruimd staat netjes.
Sommigen beschouwen ongesteldheid als iets vies of iets waarvoor je je moet schamen. Binnen sommige religies is het onrein je vrouw in die periode aan te raken. Anderen geloven dat de baarmoeder bij de bloeding grondig gereinigd wordt en dus zou het gezond zijn voor vrouwen. Allemaal hardnekkige misverstanden en ingeprente fabeltjes. Vroeger zei men zelfs dat de baarmoeder bij een menstruatie ‘huilt’ omdat geen zwangerschap is opgetreden.
Een vrouw die de pil slikt bouwt geen slijmlaag op. De pil beïnvloedt de hormonen (progesteron en oestrogeen) en daardoor werkt je lichaam net even anders dan normaal. Dat je toch ‘menstrueert’ tijdens het gebruik van de pil, komt omdat je een week stopt met het beïnvloeden van die hormonen. Het is daardoor geen echte menstruatie.
Volgens sommige vrouwenartsen, is er best iets te zeggen voor het doorslikken van de pil. Er is helemaal geen reden om een stopweek in te lassen. Elke keer als je een stopweek hebt, druk je als het ware op de ‘reset-knop’, doordat je de hormoonspiegel wijzigt.
Dat bevestigen de Braziliaanse professor gynaecologie Elsimar M. Coutinho en de Amerikaanse biomedicus Sheldon J. Segal in hun boek ‘Is Menstruation Obsolete?’ (Oxford University Press). Juist vrouwen die de pil slikken kunnen volgens hen zonder enig probleem hun bloeding overslaan. Uiteindelijk is ook het milieu er ook bij gebaat, zo schrijven zij in hun boek. Per jaar gebruikt een menstruerende vrouw gemiddeld 220 maandverbanden, 151 tampons en 181 inlegkruisjes.
Broodje-aap
Vaak wordt gezegd dat je het lichaam overlaadt met hormonen door het doorslikken van de pil. Dat is echter een broodje-aap verhaal. De hoeveelheid hormonen die in de pil zitten, zijn lager dan wat je lichaam normaal zelf produceert tijdens je cyclus en zelfs veel lager dan wat je aanmaakt als je zwanger bent.
Waarom dan toch een stopweek?
Waarom adviseren veel artsen dan toch om niet te lang door te slikken? Dat is eenvoudig uit te leggen. Sommige vrouwen hebben door het krijgen van een menstruatie het gevoel dat hun lichaam ‘het nog doet’. Ze weten dan in ieder geval zeker dat ze niet zwanger zijn.
Maar als je dat gevoel van zekerheid niet nodig hebt, dan is er geen enkel bezwaar om door te slikken. Je moet alleen met je arts en apotheek overleggen dat je daardoor wat sneller aan een nieuwe doosje toe bent.
In het begin bestond een strip uit 21 anticonceptie pillen en 7 ‘suikerklontjes’. Dat komt omdat de pil is ontstaan in de jaren ’50. In die tijd vonden mensen het onnatuurlijk om de menstruatie te stoppen. De ontwikkelaars van de pil dachten dat het makkelijker te verkopen was aan het publiek (en aan de Katholieke kerk), als de pil ‘heel natuurlijk’ zou lijken. Daarom werd toen een week aan placebo’s toegevoegd aan de strip. Als vrouwen zouden blijven menstrueren, zou de paus het misschien wel goedkeuren. En zo geschiedde. Nog steeds zijn er meerfasenpillen, waarbij de strip een aantal placebo’s bevatten.
Conclusie: stop gerust met bloeden
De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) waarschuwt dat doorslikken alleen kan met de zogenaamde monofasische combinatiepil, dus allemaal dezelfde pillen en niet met twee of drie fasen pillen. En als je tussentijds toch een bloeding krijgt, dan doe je er goed aan toch even een stopweek in te lassen, om te voorkomen dat je bloedverlies blijft houden. Maar verder kun je als vrouw met de juiste pil zonder problemen doorslikken zolang je wil. Het verhoogde risico op trombose bij pilgebruik klopt, maar je loopt geen extra risico met doorslikken.
Dus dames, als je nooit meer ongesteld wilt worden, check of je de juiste pil hebt en voel je dan niet bezwaard om de pil door te slikken. Het is niet zo dat je je lichaam langzaam om zeep helpt.
- Three Ages Onahip – review - 24 maart 2025
- Leviticus 18 - 20 maart 2025
- Liebe Seele – Manga Masturbator NANAMI – review - 18 maart 2025
Uit ons archief: Is het OK om de pil door te slikken en nooit meer te menstrueren? https://t.co/zrQKEn7P6W
Is het OK om de pil door te slikken en nooit meer te menstrueren? https://t.co/EOEXrWDKlY https://t.co/bbM1SSKF9c