Er wordt op internet veel gewaarschuwd voor het ingrediënt glycerine in glijmiddel. Het zou een schimmelinfectie kunnen veroorzaken. Het lijkt er echter op dat veel blogs elkaar op dit punt simpelweg napraten. Daardoor rees op de redactie van NBRplaza de vraag: is glycerine in glijmiddel nou schadelijk of niet? Wij zochten het tot op de bodem voor je uit!
Wat is glycerine?
Glycerol of glycerine is een organische verbinding. Het is een alcohol en komt voor als een viskeuze kleurloze vloeistof met een zoete smaak. Glycerine is doorgaans een mengsel van 80% glycerol en 20% water. Het ontstaat door plantaardige of dierlijke vetzuren met ethanol te laten verbinden. Het komt van nature voor in het menselijk lichaam.
Door de viscositeit is het uitermate geschikt om vloeistoffen ‘dikker’ te maken. Daardoor wordt het gebruikt in medische preparaten om een vergladdend of verzachtend effect te bereiken, bijvoorbeeld in hoestdranken en zetpillen. Glycerol wordt als vochtvasthoudend middel gebruikt in cosmetica, bijvoorbeeld tandpasta, mondwaters, shampoo, handcrème en zeep. In levensmiddelen wordt het wel als zoetmaker gebruikt, bijvoorbeeld in margarine, snoep of gebak (herkenbaar als E422).
Een van de eigenschappen van glycerine is dat het vocht aantrekt en vasthoudt. Daarom wordt het vaak gebruikt in vochtinbrengende crèmes, bijvoorbeeld voor huid-, haar, of gezichtsverzorging. Als je het op de huid smeert, dan trekt het vocht uit de omgeving aan en zo zal het je huid hydrateren. Dit proces heet osmose. Alleen als de lucht droger is dan de vochtigheid van je huid (of haar), dan zal het een omgekeerde werking hebben (het onttrekt dan juist vocht uit je huid en geeft het af aan de lucht), maar dat komt vrijwel nooit voor.
Glijmiddel op waterbasis bevat bijna altijd glycerine, omdat het het water ‘dikker’ maakt. Daardoor voelt het glad aan en werkt het als een soort kussentje dat de wrijving vermindert.
Osmolariteit?
Toch zou je je kunnen afvragen wat er gebeurt als je een glijmiddel met een hoge concentratie glycerine in de vagina komt. Zou het in dat geval kunnen gebeuren dat de glycerine vocht aan de cellen van de vaginawand onttrekt? In theorie zouden de cellen dan kunnen uitdrogen en kapot kunnen gaan, waardoor je gemakkelijker een infectie zou kunnen oplopen.
Idealiter zou een glijmiddel dezelfde osmolariteit moeten hebben dan de cellen van het menselijk lichaam. In dat geval werkt het niet hydraterend en onttrekt het ook geen vocht. Dat zou neerkomen op een osmolariteit van 285-295 mOsm/kg4. Bekend is dat bepaalde stoffen, zoals ureum, de osmolariteit versterken. Voor vochtinbrengende crèmes is dat goed, want dan wordt er meer vocht uit de lucht aangetrokken en aan de huid afgegeven. Maar wat doet dit in een vagina? Volgens BadVibes, zouden we glijmiddel met een hoge osmolariteit moeten weren. Ze baseren dat op een onderzoek dat vraagtekens stelt bij de veiligheid van glijmiddel met een hogere osmolariteit dan die van het menselijk lichaam. Vooral glijmiddel met het petrochemische ingrediënt propyleen glycol zou dit effect hebben. Slechts weinig glijmiddelen zijn echter getest op osmolariteit, dus meestal weet je niet wat de concentratie glycerine is en nog vaker heb je geen idee wat voor soort glycerine gebruikt is.
Het effect van uitdroging en beschadiging van de cellen van de vaginawand is echter nooit aangetoond en al evenmin een verband met een verhoogd risico op (schimmel) infecties. Het blijft bij ‘vermoedens’ en ‘mogelijke effecten’. Ik kan daar alleen tegenover stellen dat een bevriende medisch analist het vrij onwaarschijnlijk acht dat dit met commercieel verkrijgbare glijmiddelen op waterbasis het geval zal zijn, omdat de concentraties glycerine daarvoor meestal te laag zullen zijn. Maar zelfs producten waarvan bekend is dat ze een hoge concentratie glycerine bevatten (zoals KY Jelly, ’s werelds meest verkochte glijmiddel), is nooit aangetoond dat een substantieel percentage gebruikers er schimmelinfectie van heeft gekregen.
Tijdens een meeting van de VN in 2016 is uitvoerig gesproken over dit onderwerp. Je kunt dat nalezen in dit rapport van de VN. De VN doet daarin aanbevelingen over de osmolariteit van glijmiddel.
Is glycerine nu veilig of niet?
Volgens de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) en de Warenwet mag een product zoveel glycerol bevatten als nodig is. Er zit geen maximum aan omdat de chemische stof niet gevaarlijk is. Maar hoe zit dat met glijmiddel?
The Kinsey Institute for Research in Sex, Gender, and Reproduction, vindt dat er (vrij vertaald) veel onzin wordt geschreven over glycerine in glijmiddel. De meeste commerciële glijmiddelen bevatten glycerine en de meeste vrouwen die het gebruiken zullen dat zonder problemen kunnen doen. “Als vrouwen een blaasontsteking oplopen, komt dat vaak omdat ze seksueel actief zijn, of dat nou met of zonder glijmiddel is”, zegt Debby Herbenick van The Kinsey Institute. Het advies is om na seks altijd even te gaan plassen om de urineweg ‘schoon te plassen’. Sterker nog, als je vaak last hebt van een blaasontsteking, dan kan een glijmiddel helpen om dat tegen te houden, juist vanwege de eigenschap dat het voorkomt dat de huid geïrriteerd raakt.
Herbenick voegt daar aan toe dat vrouwen vooral een schimmelinfectie oplopen van bepaalde vormen van seks. Als voorbeeld noemt ze orale seks. Bacteriën en suikers in het speeksel van de partner kunnen een schimmelinfectie veroorzaken. Maar ook als een vrouw eerst orale seks beoefent op een man en hij haar daarna penetreert (lees: eerst pijpen en daarna neuken), of wanneer ze haar vingers bevochtigd met haar eigen speeksel voor het masturberen, dan kan ook haar eigen speeksel een schimmelinfectie veroorzaken.
De redenatie dat glycerine een schimmelinfectie kan veroorzaken is vaak gebaseerd op de zoete smaak van glycerine en het feit dat het een suikeralcohol is. Suiker voedt de schimmels die de infectie veroorzaken. Klinkt logisch. AstroGlide, een fabrikant van glijmiddel zegt van niet. Glycerine is helemaal geen suiker, maar een (suiker) alcohol. Schimmels voeden zich wel op suiker, maar niet op een alcohol. Glycerine kan door het lichaam omgezet worden in een suiker, maar alleen als je het opeet. Ergo: glycerine is volledig veilig en kan geen schimmelinfectie veroorzaken, aldus AstroGlide.
Ook Asha International, leverancier van Beppy en Heroes glijmiddel, laat via mail weten dat reacties op glycerine extreem zeldzaam zijn. “Wetenschappelijk is er geen eenduidige, sluitende, reproduceerbare onderbouwing, dat glycerine in deze samenstelling en receptuur van het glijmiddel, niet goed zouden zijn bij vaginaal gebruik. De dosering in Beppy Comfort gel is tot het minimum beperkt. Degenen die het tegendeel beweren komen met matige tot slechte onderbouwing, over het algemeen, niet op basis van degelijk, uitgebreid wetenschappelijk onderzoek.”
Het hoofd R&D van United Consortium, de fabrikant van onder andere System Jo, heeft ook geen bewijs kunnen vinden voor de relatie tussen glycerine en schimmelinfecties. “Je zou verwachten dat als er een causaal verband zou zijn tussen die twee, het probleem veel vaker voor zou komen”, laat hij ons per email weten.
Wat veroorzaakt dan wel een schimmelinfectie?
Vaginale schimmelinfectie wordt veroorzaakt door candida bacteriën, die samen met wat andere bacteriën gewoon voor komen in de vagina. Soms vermenigvuldigen deze bacteriën zich plotseling. Dat komt vaak door een verandering in je vagina. Meestal is dat een verandering in de zuurgraad (pH-waarde), temperatuur, suikerniveau, hormonale schommelingen, of een verstoring van de bacteriële balans. Dat wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door:
Geneesmiddelengebruik: slik je antibiotica?
Kleding: onderbroekjes gedragen van niet absorberend materiaal?
Chemicaliën: te grondig gereinigd met zeep, of deodorant gebruikt?
Condooms: condooms gebruikt met antibacteriële werking?
Verandering in je hormonen: ben je zwanger, gebruik je een andere pil, of geneesmiddelen die hormonen bevatten?
Wondjes: wondjes kunnen ontstaat door wrijving. Dit kun je voorkomen door glijmiddel te gebruiken (in dit geval voorkomt glijmiddel dus juist dat je een infectie op kunt lopen).
Overdraagbaarheid: heb je seks gehad met een andere vrouw? De bacterie kan worden overgedragen door elkaar te vingeren, of te scharen, bijvoorbeeld.
Verzwakt immuunsysteem: Je lichaam kan zelf het gevecht niet aangaan met indringertjes.
Speeksel: bacteriën en suikers in speeksel (ook dat van jezelf) verstoren het evenwicht.
Rolstoel / veel zitten: Langdurig zitten zorgt voor verandering in temperatuur, het slecht kunnen afvoeren van zweet en vormt dus een ideale broeikas voor schimmels.
De oorzaak is meestal echter totaal onduidelijk, of een combinatie van omstandigheden.
Kan ik dan helemaal geen schimmelinfectie krijgen van glijmiddel?
Dat is ook weer niet waar. Sommige glijmiddelen bevatten andere ingrediënten, die een schimmelinfectie kunnen veroorzaken. De meeste glijmiddelen bevatten meer dan 10 verschillende grondstoffen, zoals geur-, kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen en soms zelfs suiker. Zo kan een afwijkende zuurgraad (de pH-waarde) van sommige glijmiddelen tot problemen leiden.
Ook kan het zijn dat bij het aanbrengen van een glijmiddel het wordt besmet met bacteriën, bijvoorbeeld als die al op je hand zaten. Was daarom vooraf je handen, of veeg ze af aan een (desinfecterend) doekje. Neem om die reden ook een glijmiddel van een betrouwbaar merk en met een goed doseersysteem (zoals een pompje). Wellicht is het ook een goed idee om een glijmiddel niet meer te gebruiken als het al een tijdje (langer dan drie maanden) open heeft gestaan. Bacteriën kunnen vanaf je handen in het potje terecht zijn gekomen en zich daar hebben vermenigvuldigd. Bedenk dat cosmetica en glijmiddelen ook kunnen bederven. Bewaar je glijmiddel op waterbasis altijd op een droge, donkere, liefst een beetje koele plek (dus niet in de badkamer).
Twijfel? Gebruik glijmiddel zonder glycerine
Het gevaar op een schimmelinfectie door glycerine in glijmiddel is kleiner dan door andere oorzaken. Twijfel je echter nog steeds? Neem dan geen risico. Zeker als je regelmatig last hebt van een schimmelinfectie, kun je het zekere voor het onzekere nemen. Er zijn verschillende glijmiddelen in de handel die glycerine of glycerol vrij zijn.
Glijmiddel op siliconenbasis is altijd glycerine-vrij. Als je het wilt gebruiken met een condoom of samen met een siliconen seksspeeltje, let dan even op dat niet alle siliconen glijmiddelen hiervoor geschikt zijn. Wij adviseren Pjur Med Premium Glide.
Er zijn ook hele goede glijmiddelen op waterbasis die vrij zijn van glycerine en – misschien nog wel belangrijker – parabenen of andere conserveringsmiddelen. Een uitstekend glijmiddel dat speciaal is ontwikkeld voor vrouwen die gevoelig zijn voor infecties is Pjur Woman Nude.
Wat te doen als je een vaginale schimmelinfectie hebt?
Een vaginale schimmel is niet ernstig. Heb je last van jeuk, witte, soms brokkelig-yoghurtachtige vaginale afscheiding zonder geur, een rood, gezwollen en pijnlijk slijmvlies van de vagina, of pijn of een branderig gevoel bij het plassen of vrijen? Dan kan het zijn dat je een schimmelinfectie hebt.
Probeer het natuurlijke evenwicht van het vaginale slijmvlies zo weinig mogelijk te verstoren. Probeer niet de vagina (je binnenste) te reinigen met zeep of spoelingen zoals tea-tree olie, of probiotica. Vermijd seks als de vagina droog of geïrriteerd is. Een schimmelinfectie kan vanzelf overgaan, maar we adviseren je om altijd de huisarts te raadplegen.
We zullen de wetgeving op dit vlak nauwlettend in de gaten houden en het artikel blijven aanpassen als daar aanleiding toe is.
Er is echt van alles over geschreven en vaak spreekt het elkaar tegen, daarom denk ik dat we nog helemaal niet kunnen stellen of glycerine nu wel of niet goed is in glijmiddel. Net zoals andere ingrediënten in glijmiddel. Ik heb bijvoorbeeld zelfs gelezen dat bepaalde ingrediënten mogelijk het risico op SOA’s vergroten.
Al met al denk ik dat het heel goed is als mensen er goed over nadenken voor ze iets inwendig gebruiken. En dan heb ik liever dat mensen van tevoren daar een beetje een gevoel van onveiligheid bij hebben, dan dat ze zich gewoon volkomen veilig wanen en er van uit gaan dat alles wat verkocht wordt wel prima zal zijn voor hun lichaam. Ik denk dat voorzichtigheid geboden is met zulke producten.
Het is bijvoorbeeld ook nog steeds zo dat de meeste sexshops sextoys verkopen van giftige en poreuze materialen. Wat ook echt schadelijk kan zijn voor je lichaam.
Het lijkt mij persoonlijk erg nuttig om mensen daarvan bewust te maken in plaats van ze gerust te stellen terwijl het helemaal nog niet zo duidelijk is allemaal. Better safe than sorry vind ik in dit geval.
Ik ken de onderzoeken waar je naar verwijst (ze verwijzen an sich weer naar dezelfde onderzoeken die ik in mijn blog gebruik). Glijmiddelen moeten getest worden voordat ze door de FDA op de Amerikaanse markt kunnen worden toegelaten. Ik schreef daar al eerder dit artikel over: https://www.nbrplaza.com/glijmiddel-veilig/.
In het artikel waar je naar verwijst wordt ook gezegd (net als in mijn artikel hierboven) dat de osmolaliteit waarschijnlijk (let op het woordje waarschijnlijk) een oorzaak kan zijn. En wat je zegt, het is ongelofelijk moeilijk om een causaal verband aan te tonen (ook in het artikel waar je naar linkt wordt gezegd dat er onderzoeken zijn die geen verband hebben kunnen aantonen).
Het is niet mijn bedoeling om mensen een vals gevoel van veiligheid te geven, maar wel om op basis van feiten en wetenschappelijk onderzoek beide kanten van het verhaal te tonen, zodat iedereen zelf in staat is om een geïnformeerde keuze te maken. Omdat sommige mensen allergisch zijn voor garnalen, wil dat nog niet zeggen dat niemand meer garnalen moet eten.
De weekmakers is een ander (off topic) verhaal. Daarvan is wel degelijk wetenschappelijk een verband aangetoond met een verhoogde kans op kanker. Ik zal geen gelegenheid voorbij laten gaan om daarvoor te waarschuwen. Kanker of een irritatie is nogal een groot verschil ook, trouwens.
Ik zie het ook niet als een persoonlijke aanval, maar ik ben het er gewoon niet mee eens dat je zegt dat blogs de informatie alleen maar van elkaar overnemen.
Verder ben ik op de hoogte hoe causaal verband werkt natuurlijk.
En voor de duidelijkheid, blaasonsteking heeft echt niks met glijmiddel te maken en ik lees/hoor daar zelf ook eigenlijk nooit iets over. Als het over glycerine in glijmiddel gaat, geven mensen aan dat ze daar niet alleen schimmelinfecties van krijgen, maar ook bijvoorbeeld bacteriele vaginose of ‘gewoon’ irritaties. Dat laatste is natuurlijk iets wat nog veel moeilijker (wetenschappelijk) aan te tonen is.
Ik heb zelf gisteren nog even verder gezocht ook en ik vind zowel onderzoeken die dit onderschrijven als onderzoeken die zeggen dat het niet aangetoond is. Ik denk dat de conclusie dus moet zijn dat het wetenschappelijk nog niet eenduidig bewezen is. Maar dat er wel een behoorlijk aantal mensen met vagina’s zijn (niet alleen vrouwen hebben vagina’s natuurlijk) die last kunnen ervaren van bepaalde bestanddelen in glijmiddel, zoals glycerine.
Dat een aantal producenten van merken die bekend staan om glycerine in hun producten en glijmiddelen te stoppen dit ontkennen, vind ik gewoon heel jammer om deze informatie, die duidelijk niet objectief is, toe te voegen aan je artikel.
Nogmaals, ik vind het heel goed dat je er in duikt, alleen vind ik het heel jammer dat mensen nu een, naar mijn mening, vals gevoel van veiligheid krijgen op deze manier.
Ik ben erg nieuwsgierig geworden naar de wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat glycerine mogelijk schadelijk kan zijn. Ik heb ze niet kunnen vinden. Heb je linkjes voor me?
Het is duidelijk dat we het niet eens zijn. Ik vind namelijk dat mensen met een vagina nu door de berichtgeving een vals gevoel van ONveiligheid wordt aangepraat. Ook ga je er aan voorbij dat niet alleen fabrikanten dit onderschrijven, maar ook het Kinsey Institute (wat ook niet het eerste het beste instituut is).
Verder denk ik niet dat fabrikanten er veel bij te winnen hebben om consumenten vals voor te lichten. Sommige fabrikanten, zoals Johnson & Johnson en Pjur, geven op hun website aan dat sommige mensen (ook mannen, bij anaal gebruik) irritaties kunnen ondervinden bij het gebruik van glijmiddelen, maar ook zij geven daarbij geen wetenschappelijke bronnen. Eigenlijk zeggen ze daarmee: ‘we hebben klachten gekregen van consumenten, we weten ook niet zo goed hoe het zit, maar als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, gebruik dan iets anders’.
Een ontsteking kun je oplopen als je huid geïrriteerd raakt. Daardoor ben je vatbaarder voor een ontsteking. Een glijmiddel vermindert de wrijving en voorkomt daardoor irritaties van de huid en daardoor dat je natuurlijke bescherming vermindert. Zodoende kan een glijmiddel de kans op allerlei infecties verminderen (bron: Kinsey).
Nogmaals, er zijn veel oorzaken voor bacteriële vaginose, schimmelinfecties en blaasontsteking. Meestal is onduidelijk wat de oorzaak is. Een causaal verband met glijmiddel is voor zover ik dat heb kunnen nagaan nog nooit aangetoond.
Bedankt voor je reactie Tess. Allereerst moet je dit artikel zeker niet zien als een persoonlijke aanval. Ik waardeer je lijst met ingrediënten bijzonder!
Toen een vriendin van me een paar weken geleden een schimmelinfectie opliep, vroeg ze mij of het kon komen doordat ze glijmiddel op waterbasis had gebruikt. Wat me opvalt, als je daar op gaat zoeken, is dat vooral veel Amerikaanse bloggers klakkeloos zeggen dat glycerine schadelijk is, zonder daarvoor een betrouwbare bron te noemen. Ja, dan krijg ik jeuk …
Ik ben blij dat je kritisch bent. Dat ben ik ook. Daarom vind ik dat het goed is om een tegengeluid te laten horen, want:
a) er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat glycerine schimmelinfecties kan veroorzaken
b) er zijn heel veel manieren om een schimmelinfectie of een blaasontsteking op te lopen. Het is vrijwel nooit uit te sluiten dat er niet een andere oorzaak is
Net als jij ben ik ook een ervaringsdeskundige. Ik doe daarnaast voor mijn beroep dagelijks commercieel wetenschappelijk onderzoek op medisch gebied. Maar, net als jij, ben ik geen arts of biochemicus. Ik weet wel hoe je wetenschappelijk onderzoek doet, hoe je statistisch onderzoek doet, en hoe je wetenschappelijke onderzoeken moet lezen.
Als mensen een schimmelinfectie oplopen na het gebruik van glijmiddel op waterbasis, wil dat nog niet per sé zeggen dat er ook een causaal verband is. Je kunt dat alleen aantonen als je alle andere oorzaken van een schimmelinfectie (en je kunt hierboven lezen dat dat er nogal wat zijn) kunt uitsluiten. Zo kun je bijvoorbeeld statistisch aantonen dat veel mensen verdrinken na het eten van een ijsje. Maar dat komt waarschijnlijk omdat mensen in de zomer vaker zwemmen en dan ook vaker een ijsje eten. Er is geen sprake van oorzaak en gevolg. Het kan heel goed zijn dat vrouwen die glijmiddel gebruiken, ook seksueel actiever zijn en alleen daardoor al een vergrote kans hebben op een schimmelinfectie of een blaasontsteking. Ook is niet uit te sluiten dat er andere grondstoffen zijn gebruikt die de infectie hebben veroorzaakt.
Kortom, het is goed als mensen een eigen beeld vormen van de mogelijke risico’s. Maar dan moeten ze wel alle feiten goed op een rij hebben. Met dit artikel hoop ik de andere zijde voldoende belicht te hebben. Miljoenen vrouwen ter wereld gebruiken glijmiddel op waterbasis, zonder daar ooit problemen bij te ondervinden. Mijn advies: Als je na het gebruik van glijmiddel een schimmelinfectie hebt opgelopen, raadpleeg dan eerst een arts, en overweeg dan of je niet liever overstapt op een ander glijmiddel, dat speciaal is ontwikkeld voor vrouwen met een gevoelige vagina.
Tof dat je er zo ingedoken bent! Maar zelf ben ik zeker nog niet overtuigd. Dat fabrikanten van glijmiddelen met glycerine zelf zeggen dat hun producten geen irritaties veroorzaken, vind ik vrij logisch. Ik denk dat geen enkele fabrikant zijn eigen product als mogelijk onveilig/irritatie opwekkend wil aanmerken. En er zijn natuurlijk tal val producten op de markt die (mogelijk) schadelijk zijn, waarvan de meesten ook echt geen waarschuwing bevatten (zoals bijvoorbeeld bij sigaretten wel het geval is).
Maar ook de redenatie dat glijmiddel een blaasontsteking zou kunnen voorkomen, vind ik erg raar. Naar mijn weten krijg je meestal blaasontsteking door een bacterie uit de darmen die (bijvoorbeeld door seks) naar de vagina verplaatst en via daar weer in de plasbuis en dan in de blaas terecht komt. Ik begrijp niet zo goed wat glijmiddel hier aan zou kunnen veranderen. Andere oorzaken van blaasontsteking hebben dan weer niks met seks te maken (nierstenen e.d.), dus daar zal het ook niet bij helpen.
Ik vind het ook opvallend dat iemand beweert dat als er een causaal verband zou zijn, dat het dan wel vaker voor zou komen. Ik heb bijna 10 jaar in sexshops gewerkt, en daar kwamen wekelijks toch een hoop mensen bij mij vertellen dat ze irritaties kregen van glijmiddel. Nu is het natuurlijk niet gezegd dat dat per se door glycerine kwam, maar het komt dus zeker wel vaak voor dat mensen last hebben van glijmiddel.
Nu ik zelf blog over sextoys en aanverwante artikelen, krijg ik ook regelmatig reacties van mensen die irritaties (niet per se schimmelinfecties) krijgen door glijmiddel met glycerine. Bij glijmiddel zonder glycerine, zoals bijvoorbeeld Sliquid, hebben ze geen last. Zelf heb ik ook precies deze ervaring. In mijn geval is het dus zeker niet zo dat ik gewoon andere blogs napraat, maar ik heb me er wel degelijk zelf in verdiept. En ik neem eigenlijk aan dat andere bloggers dat ook wel doen voor ze iets schrijven.
Dat speeksel niet goed is voor de vagina, was mij al bekend, maar dat is weer een ander verhaal.
Maar ik lees dus hier eigenlijk alleen het resultaat van het onderzoek van het Kinsley Institute en verder meningen van fabrikanten van middelen die glycerine bevatten. Ik ben zelf erg benieuwd of er nog meer wetenschappelijke onderzoeken zijn gedaan hier naar, en wat de resultaten daarvan zijn. Want wetenschappelijke onderzoeken kunnen elkaar natuurlijk ook nog tegenspreken.
Ik ben hier https://ehp.niehs.nih.gov/122-a70/ en hier https://cen.acs.org/articles/90/i50/Studies-Raise-Questions-Safety-Personal.html begonnen en toen een hoop verder geklikt naar de andere genoemde onderzoeken.
Er is echt van alles over geschreven en vaak spreekt het elkaar tegen, daarom denk ik dat we nog helemaal niet kunnen stellen of glycerine nu wel of niet goed is in glijmiddel. Net zoals andere ingrediënten in glijmiddel. Ik heb bijvoorbeeld zelfs gelezen dat bepaalde ingrediënten mogelijk het risico op SOA’s vergroten.
Al met al denk ik dat het heel goed is als mensen er goed over nadenken voor ze iets inwendig gebruiken. En dan heb ik liever dat mensen van tevoren daar een beetje een gevoel van onveiligheid bij hebben, dan dat ze zich gewoon volkomen veilig wanen en er van uit gaan dat alles wat verkocht wordt wel prima zal zijn voor hun lichaam. Ik denk dat voorzichtigheid geboden is met zulke producten.
Het is bijvoorbeeld ook nog steeds zo dat de meeste sexshops sextoys verkopen van giftige en poreuze materialen. Wat ook echt schadelijk kan zijn voor je lichaam.
Het lijkt mij persoonlijk erg nuttig om mensen daarvan bewust te maken in plaats van ze gerust te stellen terwijl het helemaal nog niet zo duidelijk is allemaal. Better safe than sorry vind ik in dit geval.
Ik ken de onderzoeken waar je naar verwijst (ze verwijzen an sich weer naar dezelfde onderzoeken die ik in mijn blog gebruik). Glijmiddelen moeten getest worden voordat ze door de FDA op de Amerikaanse markt kunnen worden toegelaten. Ik schreef daar al eerder dit artikel over: https://www.nbrplaza.com/glijmiddel-veilig/.
In het artikel waar je naar verwijst wordt ook gezegd (net als in mijn artikel hierboven) dat de osmolaliteit waarschijnlijk (let op het woordje waarschijnlijk) een oorzaak kan zijn. En wat je zegt, het is ongelofelijk moeilijk om een causaal verband aan te tonen (ook in het artikel waar je naar linkt wordt gezegd dat er onderzoeken zijn die geen verband hebben kunnen aantonen).
Het is niet mijn bedoeling om mensen een vals gevoel van veiligheid te geven, maar wel om op basis van feiten en wetenschappelijk onderzoek beide kanten van het verhaal te tonen, zodat iedereen zelf in staat is om een geïnformeerde keuze te maken. Omdat sommige mensen allergisch zijn voor garnalen, wil dat nog niet zeggen dat niemand meer garnalen moet eten.
De weekmakers is een ander (off topic) verhaal. Daarvan is wel degelijk wetenschappelijk een verband aangetoond met een verhoogde kans op kanker. Ik zal geen gelegenheid voorbij laten gaan om daarvoor te waarschuwen. Kanker of een irritatie is nogal een groot verschil ook, trouwens.
Ik zie het ook niet als een persoonlijke aanval, maar ik ben het er gewoon niet mee eens dat je zegt dat blogs de informatie alleen maar van elkaar overnemen.
Verder ben ik op de hoogte hoe causaal verband werkt natuurlijk.
En voor de duidelijkheid, blaasonsteking heeft echt niks met glijmiddel te maken en ik lees/hoor daar zelf ook eigenlijk nooit iets over. Als het over glycerine in glijmiddel gaat, geven mensen aan dat ze daar niet alleen schimmelinfecties van krijgen, maar ook bijvoorbeeld bacteriele vaginose of ‘gewoon’ irritaties. Dat laatste is natuurlijk iets wat nog veel moeilijker (wetenschappelijk) aan te tonen is.
Ik heb zelf gisteren nog even verder gezocht ook en ik vind zowel onderzoeken die dit onderschrijven als onderzoeken die zeggen dat het niet aangetoond is. Ik denk dat de conclusie dus moet zijn dat het wetenschappelijk nog niet eenduidig bewezen is. Maar dat er wel een behoorlijk aantal mensen met vagina’s zijn (niet alleen vrouwen hebben vagina’s natuurlijk) die last kunnen ervaren van bepaalde bestanddelen in glijmiddel, zoals glycerine.
Dat een aantal producenten van merken die bekend staan om glycerine in hun producten en glijmiddelen te stoppen dit ontkennen, vind ik gewoon heel jammer om deze informatie, die duidelijk niet objectief is, toe te voegen aan je artikel.
Nogmaals, ik vind het heel goed dat je er in duikt, alleen vind ik het heel jammer dat mensen nu een, naar mijn mening, vals gevoel van veiligheid krijgen op deze manier.
Ik ben erg nieuwsgierig geworden naar de wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat glycerine mogelijk schadelijk kan zijn. Ik heb ze niet kunnen vinden. Heb je linkjes voor me?
Het is duidelijk dat we het niet eens zijn. Ik vind namelijk dat mensen met een vagina nu door de berichtgeving een vals gevoel van ONveiligheid wordt aangepraat. Ook ga je er aan voorbij dat niet alleen fabrikanten dit onderschrijven, maar ook het Kinsey Institute (wat ook niet het eerste het beste instituut is).
Verder denk ik niet dat fabrikanten er veel bij te winnen hebben om consumenten vals voor te lichten. Sommige fabrikanten, zoals Johnson & Johnson en Pjur, geven op hun website aan dat sommige mensen (ook mannen, bij anaal gebruik) irritaties kunnen ondervinden bij het gebruik van glijmiddelen, maar ook zij geven daarbij geen wetenschappelijke bronnen. Eigenlijk zeggen ze daarmee: ‘we hebben klachten gekregen van consumenten, we weten ook niet zo goed hoe het zit, maar als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, gebruik dan iets anders’.
Een ontsteking kun je oplopen als je huid geïrriteerd raakt. Daardoor ben je vatbaarder voor een ontsteking. Een glijmiddel vermindert de wrijving en voorkomt daardoor irritaties van de huid en daardoor dat je natuurlijke bescherming vermindert. Zodoende kan een glijmiddel de kans op allerlei infecties verminderen (bron: Kinsey).
Nogmaals, er zijn veel oorzaken voor bacteriële vaginose, schimmelinfecties en blaasontsteking. Meestal is onduidelijk wat de oorzaak is. Een causaal verband met glijmiddel is voor zover ik dat heb kunnen nagaan nog nooit aangetoond.
Bedankt voor je reactie Tess. Allereerst moet je dit artikel zeker niet zien als een persoonlijke aanval. Ik waardeer je lijst met ingrediënten bijzonder!
Toen een vriendin van me een paar weken geleden een schimmelinfectie opliep, vroeg ze mij of het kon komen doordat ze glijmiddel op waterbasis had gebruikt. Wat me opvalt, als je daar op gaat zoeken, is dat vooral veel Amerikaanse bloggers klakkeloos zeggen dat glycerine schadelijk is, zonder daarvoor een betrouwbare bron te noemen. Ja, dan krijg ik jeuk …
Ik ben blij dat je kritisch bent. Dat ben ik ook. Daarom vind ik dat het goed is om een tegengeluid te laten horen, want:
a) er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat glycerine schimmelinfecties kan veroorzaken
b) er zijn heel veel manieren om een schimmelinfectie of een blaasontsteking op te lopen. Het is vrijwel nooit uit te sluiten dat er niet een andere oorzaak is
Net als jij ben ik ook een ervaringsdeskundige. Ik doe daarnaast voor mijn beroep dagelijks commercieel wetenschappelijk onderzoek op medisch gebied. Maar, net als jij, ben ik geen arts of biochemicus. Ik weet wel hoe je wetenschappelijk onderzoek doet, hoe je statistisch onderzoek doet, en hoe je wetenschappelijke onderzoeken moet lezen.
Als mensen een schimmelinfectie oplopen na het gebruik van glijmiddel op waterbasis, wil dat nog niet per sé zeggen dat er ook een causaal verband is. Je kunt dat alleen aantonen als je alle andere oorzaken van een schimmelinfectie (en je kunt hierboven lezen dat dat er nogal wat zijn) kunt uitsluiten. Zo kun je bijvoorbeeld statistisch aantonen dat veel mensen verdrinken na het eten van een ijsje. Maar dat komt waarschijnlijk omdat mensen in de zomer vaker zwemmen en dan ook vaker een ijsje eten. Er is geen sprake van oorzaak en gevolg. Het kan heel goed zijn dat vrouwen die glijmiddel gebruiken, ook seksueel actiever zijn en alleen daardoor al een vergrote kans hebben op een schimmelinfectie of een blaasontsteking. Ook is niet uit te sluiten dat er andere grondstoffen zijn gebruikt die de infectie hebben veroorzaakt.
Kortom, het is goed als mensen een eigen beeld vormen van de mogelijke risico’s. Maar dan moeten ze wel alle feiten goed op een rij hebben. Met dit artikel hoop ik de andere zijde voldoende belicht te hebben. Miljoenen vrouwen ter wereld gebruiken glijmiddel op waterbasis, zonder daar ooit problemen bij te ondervinden. Mijn advies: Als je na het gebruik van glijmiddel een schimmelinfectie hebt opgelopen, raadpleeg dan eerst een arts, en overweeg dan of je niet liever overstapt op een ander glijmiddel, dat speciaal is ontwikkeld voor vrouwen met een gevoelige vagina.
Tof dat je er zo ingedoken bent! Maar zelf ben ik zeker nog niet overtuigd. Dat fabrikanten van glijmiddelen met glycerine zelf zeggen dat hun producten geen irritaties veroorzaken, vind ik vrij logisch. Ik denk dat geen enkele fabrikant zijn eigen product als mogelijk onveilig/irritatie opwekkend wil aanmerken. En er zijn natuurlijk tal val producten op de markt die (mogelijk) schadelijk zijn, waarvan de meesten ook echt geen waarschuwing bevatten (zoals bijvoorbeeld bij sigaretten wel het geval is).
Maar ook de redenatie dat glijmiddel een blaasontsteking zou kunnen voorkomen, vind ik erg raar. Naar mijn weten krijg je meestal blaasontsteking door een bacterie uit de darmen die (bijvoorbeeld door seks) naar de vagina verplaatst en via daar weer in de plasbuis en dan in de blaas terecht komt. Ik begrijp niet zo goed wat glijmiddel hier aan zou kunnen veranderen. Andere oorzaken van blaasontsteking hebben dan weer niks met seks te maken (nierstenen e.d.), dus daar zal het ook niet bij helpen.
Ik vind het ook opvallend dat iemand beweert dat als er een causaal verband zou zijn, dat het dan wel vaker voor zou komen. Ik heb bijna 10 jaar in sexshops gewerkt, en daar kwamen wekelijks toch een hoop mensen bij mij vertellen dat ze irritaties kregen van glijmiddel. Nu is het natuurlijk niet gezegd dat dat per se door glycerine kwam, maar het komt dus zeker wel vaak voor dat mensen last hebben van glijmiddel.
Nu ik zelf blog over sextoys en aanverwante artikelen, krijg ik ook regelmatig reacties van mensen die irritaties (niet per se schimmelinfecties) krijgen door glijmiddel met glycerine. Bij glijmiddel zonder glycerine, zoals bijvoorbeeld Sliquid, hebben ze geen last. Zelf heb ik ook precies deze ervaring. In mijn geval is het dus zeker niet zo dat ik gewoon andere blogs napraat, maar ik heb me er wel degelijk zelf in verdiept. En ik neem eigenlijk aan dat andere bloggers dat ook wel doen voor ze iets schrijven.
Dat speeksel niet goed is voor de vagina, was mij al bekend, maar dat is weer een ander verhaal.
Maar ik lees dus hier eigenlijk alleen het resultaat van het onderzoek van het Kinsley Institute en verder meningen van fabrikanten van middelen die glycerine bevatten. Ik ben zelf erg benieuwd of er nog meer wetenschappelijke onderzoeken zijn gedaan hier naar, en wat de resultaten daarvan zijn. Want wetenschappelijke onderzoeken kunnen elkaar natuurlijk ook nog tegenspreken.