Vibrators zijn leuk. Ze zijn er in duizend-en-één variaties in kleur, materiaal, vorm en (niet onbelangrijk) prijs. De ene persoon houdt meer van dit en de andere meer van dat. Maar met de juiste vibrator is het leuk spelen en prettig klaarkomen. Maar hoe werkt zo’n vibrator eigenlijk?
Het is gewoon een motor die wiebelt
Een vibrator is eigenlijk een heel eenvoudig ding. Het is gewoon een elektromotortje. Motortjes lopen op verschillende frequenties (aantal trillingen per seconde). Sommige hebben een lage frequentie en anderen juist een hoge frequentie. De befaamde Hitachi Magic Wand loopt op een frequentie tussen 89Hz en 101Hz.
Een vibrator heeft meestal een elektrisch aangedreven roterend motortje (meestal met een krachtbron van een paar batterijtjes). Dit soort motortjes zijn in het algemeen erg eenvoudig. Ze hebben meestal een as in het midden die door middel van elektriciteit gaat roteren. Normaal gesproken zou je het liefst willen dat een motor zo min mogelijk wiebelt of trilt. Maar bij een vibrator probeer je juist het tegengestelde te bereiken. Hoe meer trilling, des te beter.
Om die trilling te veroorzaken, neem je een gewicht en boort daar buiten het midden een gat in. Je plaatst het as van de elektromotor in dat gat. Zodra de motor gaat ronddraaien, ontstaat er een trilling. Dat ziet er als volgt uit:
Hoe groter het gewicht, hoe meer het gat uit het midden zit en hoe sneller je het gewicht ronddraait, hoe groter de trilling (vibratie). En hoe groter de afstand die het gewichtje moet afleggen in de behuizing, des te krachtiger de trilling.
Er zijn ook andere (huishoudelijke) apparaten die trillen. Denk aan een mobieltje of een tandenborstel. Dit soort apparaten trillen op een andere frequentie. Hoewel sommige mensen de trilling van een tandenborstel wel fijn vinden, prefereren de meeste mensen toch een wat sterkere trilling.
Sommige fabrikanten experimenteren met verschillende mechanismen en materialen. Zo zijn er ook producten die niet met een roterend mechanisme werken, maar met een op-en-neer-gaand pulserend mechanisme.
Een andere factor die bepalend is voor de werking van een vibrator is het materiaal. Sommige materialen hebben een dempende werking op de trillingen die door het motortje worden veroorzaakt. Als je een vibrator op tafel legt en je zet hem aan, dan zal de trilling er voor zorgen dat de vibrator beweegt. Bij andere apparaten die op een lagere frequentie trillen (zoals een mobieltje) zal dat niet gebeuren.
Wat werkt bij de een, hoeft nog niet te werken bij de ander. Dat heeft met factoren te maken als de hoeveelheid lichaamsvet, lichaamsbeharing, het lichaamsdeel waar je de trilling op wilt toepassen, etc. De film ‘Hysteria’ (te zien op Netflix en op YouTube) geeft een amusant beeld van de ontwikkeling van de vibrator.
- Motsutoys – Japanse seksspeeltjes voor mannen, nu ook in Nederland - 18 september 2024
- Samantha’s Memoires – deel 3 - 18 september 2024
- De allergeilste videos: Haar eerste trio - 13 september 2024
One thought on “Hoe werkt een vibrator nou eigenlijk?”