Er bestaan veel vooroordelen over mensen die zich bezighouden met bondage, discipline, dominance, submission, sadism, en masochism (ofwel BDSM). Ook al toont wetenschappelijk onderzoek aan dat BDSM goed is voor je mentale gezondheid, vragen veel mensen zich toch af of het mogelijk is om BDSM te beoefenen en en toch een gezonde relatie te hebben. Uit onderzoek in de US in 2013 bleek zelfs dat een derde van therapeuten er niet van overtuigd is dat iemand die aan BDSM doet wel in staat in om een functionele relatie aan te gaan. Toch is recent aangetoond dat BDSM-ers zeer tevreden zijn over hun relatie.
BDSM in een relatie
Er is verrassend weinig onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de relatie bij mensen die aan BDSM doen. Een recent onderzoek dat is gepubliceerd in Sexual and Relationship Therapy geeft hier wat inzicht in. Voor dit onderzoek zijn 163 mensen ondervraagd die aan BDSM deden en die een relatie hadden. De participanten waren gerekruteerd via FetLife.
De meeste participanten waren heteroseksueel (53%) of biseksueel (31%), en ze hadden allemaal wel een soort van vrije en open relatie (32% was polyamoreus, 21% zat in een open relatie). De participanten waren onderdanig (32.5%), dominant (29%), of “switch” (20%).
Om de kwaliteit van de relatie te kunnen meten, werd de participanten gevraagd de Dyadic Adjustment Scale in te vullen. Dit is een manier die veel gebruikt wordt om te meten of een stel in een problematische of niet-problematische relatie zit. De conclusie van het onderzoek was dat de BDSM beoefenaars een gemiddelde score hadden op deze test. Dat wil zeggen dat ze in de niet-problematische zone vielen. Er was geen verschil tussen mannen en vrouwen en ook niet tussen de rol (dominant of onderdanig).
Uit het onderzoek bleek dat BDSM-ers zowel hoog scoorden op de schaal van tevredenheid over hun relatie, als over relatie cohesie (de mate waarin het stel dingen samen onderneemt). Hieruit zou je kunnen concluderen dat BDSM neen relatie niet ondermijnt, zolang het maar met wederzijdse instemming gebeurt.
Het probleem met dit specifieke onderzoek is echter dat de werving van respondenten uitsluitend heeft plaatsgevonden via FetLife. Dit is een soort Facebook voor fetisjisten. De vraag is hoeveel BDSM-ers er op te vinden zijn die in een problematische relatie zitten. Door de manier en locatie van werving, zou er weleens sprake kunnen zijn van een enorme bias. Het onderzoek is daarmee allerminst representatief. Een tweede probleem met de steekproef is dat vrijwel alle respondenten een open relatie hadden. Van mensen in een open relatie is bekend dat ze meer tevreden zijn over hun relatie dan mensen in een monogame relatie. De vraag blijft dus hoe de relatie is tussen mensen die BDSM bedrijven in een monogame setting. Onderzoekster Hannah Rogak was niet bereid te reageren op deze kritiek.
Het onderzoek laat hooguit zien dat er gezonde open relaties bestaan waarin mensen BDSM beoefenen. Maar er is meer onderzoek nodig om conclusies te kunnen trekken over BDSM en relaties in het algemeen.