
Iedereen fantaseert over seks. Waar we over fantaseren verschilt, maar we hebben allemaal zo nu en dan ‘verhaaltjes in ons hoofd’. Soms willen we dat zo houden. Soms willen we die fantasie ook ten uitvoer brengen. En soms, heel soms, willen we die fantasie opschrijven en delen. Maar hoe doe je dat? Hoe schrijf je een goed erotisch verhaal? Hieronder geven we je 10 schrijftips.
Niemand verwacht van je dat je dan direct een bestseller schrijft. Schrijven is net als zingen. Iedereen kan het. Soms staat er zelfs iemand op nummer 1, die helemaal niet zo goed kan zingen (ik noem geen namen). En heel af en toe is er een bestseller die ook helemaal niet geweldig is geschreven **hoest** 50 tinten **hoest hoest**. Dus wat let je om het een keer te proberen? Want (zeg mij na:) van proberen kun je leren!
Erotica is het meest onderschatte genre
Elk genre heeft zo zijn eigen uitdagingen. Toch wordt te vaak gedacht dat een erotisch verhaal makkelijk is om te schrijven. Want iedereen heeft fantasieën en als je die gewoon maar opschrijft, dan ben je er toch? Toch?
Nee. Wat jou opwindt in je hoofd, hoeft niet per sé opwindend te zijn om te lezen. Om een verhaal boeiend te maken voor de lezer, is meer nodig. Ook zijn er een groot aantal valkuilen en liggen clichés op de loer. Veel verhalen hebben een clichématige opbouw: man en vrouw ontmoeten elkaar (toevallig, bijvoorbeeld online), raken aan de praat, het gaat al gauw over seks, ze spreken af, hebben seks en ze neuken nog lang en gelukkig. Ook al is de fantasie nog zo geil, met een dergelijke opbouw is het toch saai om te lezen.
Ook is het taalgebruik al snel uitgeput. Er zijn maar weinig synoniemen voor geslachtsdelen en de daad, waardoor verhalen over seks vaak platvloers zijn. Er is niks mis met porno, maar een goed erotisch verhaal is meer dan dat. Ga er van uit dat jouw lezer meer wil dan een verhaaltje om op te masturberen.
10 schrijftips voor het schrijven van een goed erotisch verhaal
10. Begin met de worp van de steen, niet met de aanloop tot de worp
Veel beginnende auteurs schrijven een erotische fantasie chronologisch op en ze beginnen met een uitgebreide inleiding om uit te leggen hoe de ontmoeting, die aanleiding gaf voor de seks, tot stand kwam. Laat de hele aanloop eens weg en begin bij het moment dat er echt toe doet. Werk met flashbacks om eventueel dingen aan te vullen. Kijk bijvoorbeeld eens hoe een detective is opgebouwd. Die begint vrijwel altijd met de moord. Begin eens met het moment dat hij zijn boxershort uitdeed, of het moment dat ze samen een sigaretje rookten.
9. Show, don’t tell
Seks zit tussen de oren. Geef de lezer daarom de ruimte om zelf dingen in te vullen. Vertel het verhaal niet als een verslag, maar laat dingen zien waaruit de lezer zelf conclusies kan trekken. Zeg bijvoorbeeld niet ‘Het regende’, maar ‘Erika was bang dat haar nieuwe schoenen vies zouden worden door de plassen op straat’. Vooral bij erotica is er een gevaar dat je te veel laat zien (‘hij stak zijn stijve pik in haar natte kut’) en te weinig aan de verbeelding over laat. Dit vergt veel oefening en kritisch teruglezen. Als je verhaal leest als het verslag dat een 6 jarige doet van zijn dag (‘we gingen tekenen en toen gingen we buitenspelen en toen at ik een boterham’) dan ben je te veel aan het vertellen. Laat wat te fantaseren over en vul niet alles in voor je lezer. Gebruik alle zintuigen en beschrijf de geur van de leren boeien, de smaak van haar schoenen, het geluid van een druppende kraan, het gevoel van met blote knieën op een betonnen vloer. Lees hier meer over het principe ‘show, don’t tell’.
8. Rauw
Veel erotische verhalen zijn te zoet, te perfect, te voorspelbaar en daarom niet boeiend om te lezen. Dat ligt vaak niet aan de gebeurtenissen, maar aan het gebrek aan wrijving. Monica Roos, een collega-auteur en collega jurylid van de EWA Schrijfmarathon, noemt dat: ‘erotiek moet schuren’. Voeg eens elementen toe die meer context geven aan het verhaal. Twee mensen die seks hebben is leuk, maar het wordt interessanter als die twee een voorgeschiedenis hebben, of als er iemand toekijkt, of als er iets onverwachts gebeurt, of als de personages alles behalve perfect zijn. Voeg emoties, dilemma’s, (fysieke) gebreken, onzekerheden en wendingen toe.
7. Dialoog
Een dialoog kan je verhaal verrijken. Je kunt bijvoorbeeld je verschillende personages een eigen stem geven door ze een eigen vocabulaire te geven. In een dialoog kunnen de personages emoties weergeven en kleur geven aan het verhaal. Hou het wel natuurlijk en voorkom kreten, zoals ‘Uh, oeh’, kreunde hij.
6. Interpunctie, spelling en zinsopbouw
Dit is het saaiste maar het belangrijkste deel van schrijven: zorg dat je teksten foutloos zijn. Voorkom schrijf- en stijlfouten. Vaak is een punt beter dan een komma. Gebruik correcte aanhalingstekens. Voorkom het overmatig gebruik van het beletselteken (…) en uitroeptekens. Wissel korte en lange zinnen af. Voorkom dat alle zinnen dezelfde opbouw hebben, of dat een woord vaak wordt herhaald. Laat je verhaal even liggen en lees het dan terug. Gebruik ook websites als ‘synoniemen.net’ om andere woorden te vinden dan de woorden die je al veel gebruikt. Gebruik je spellingchecker en laat je verhaal eens door iemand anders nakijken. Zoek dingen op!
5. Voorkom clichés
Er zijn maar een beperkt aantal woorden voor geslachtsdelen en seksuele handelingen. Daardoor kun je al snel vervallen in clichés. Wees kritisch op jezelf en probeer eens wat creatiever te zijn in beschrijvingen. Zeg niet zomaar ‘ze smaakte zilt’ als het gaat om orale seks. De smaak van seks is van veel dingen afhankelijk (heeft ze net gedoucht, of heeft ze net een marathon gelopen?). Een verhaal maakt pas echt indruk als het niet doorsnee is. Jouw verhaal moet je lezer net zo veel tussen de oren aanspreken, als tussen de benen.
4. Openingszin
De openingszin van een verhaal bepaalt of de lezer wegklikt of verder leest. Het moet je verhaal meteen de moeite waard maken. Probeer te vermijden om je verhaal met ‘ik’ te laten beginnen. Soms helpt het om je eerste alinea weg te gooien en direct bij de tweede te beginnen. Zie ook tip 10, hierboven.
3. Doe research
Laat het verhaal eens afspelen op een specifieke locatie, zoals dat kasteel in Roissy, of het station van Tilburg. Neem je lezer mee naar een andere wereld. Het is goed dat je jezelf als schrijver uitdaagt en situaties bedenkt die je niet per sé zelf hebt meegemaakt. Maar zorg er dan wel voor dat je weet waar je het over hebt. De kans is namelijk groot dat je lezer wél op die locatie is geweest, of wél verstand heeft van die fetisj. Google!
2. Oefen
Schrijven is een ambacht dat je pas echt goed onder de knie krijgt door het te doen. Begin gewoon. Wees niet bang dat je niet goed genoeg bent. Probeer een zin eens anders op te schrijven. Schrap, voeg toe, kneed. Begin een blog waar je (anoniem) je verhalen post. Er zijn verschillende websites en fora met tips voor (erotische) schrijvers.
1. Laat je uitdagen
Er zijn een aantal internet meme’s en schrijfwedstrijden voor schrijvers van erotica. Daarin krijg je een opdracht of een thema waar je je verhaal op moet baseren. Bij sommige van die uitdagingen krijg je feedback van collega-auteurs. Hier op NBRplaza dagen we elke maand schrijvers uit om mee te doen aan het NBRplaza’s Erotica Fest. Door deel te nemen aan dergelijke uitdagingen, wordt je gedwongen om buiten je comfortzone te treden en kun je jezelf verder ontwikkelen.
- Good Vibes Only LEAH, double ended vibrator – review - 25 september 2023
- Waarom houden mannen van CFNM (Clothed Female, Nude Male)? - 19 september 2023
- Gender X Evolved Message In A Bottle mechanische Auto Stroker – review - 15 september 2023
Hoe schrijf je een goed erotisch verhaal? 10 schrijftips voor erotica-auteurs https://t.co/Ldbv4Y872i