Iedereen die het befaamde boek ’50 Tinten Grijs’ heeft gelezen is met het bestaan bekend (en dat is dus ongeveer de halve mensheid). Maar wat is een BDSM contract, waar dient het voor, wat doe je er mee en wat zijn de voor- en nadelen van zo’n contract?
Wat is een BDSM-contract?
Een BDSM-contract is een geschreven overeenkomst, waarin een dominante partij met een onderdanige partij overeenkomt welke machtsverhouding er bestaat. Soms is het contract erg formeel en beslaat het meerdere pagina’s. Soms is het slechts een paragraafje. Hoe dan ook, beide partijen dienen zich er aan te houden, ook al heeft het weinig juridische waarde. Sommige BDSM-relaties vinden het even belangrijk als een huwelijk. Daarom wordt er soms even veel waarde aan gehecht als aan huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract.
Anderen nemen het minder strikt. Die zien het als een lijst die aangeeft wat de grenzen zijn die de ander wenst te verkennen. In het algemeen zijn er de volgende contracttypes:
- Total Power Exchange contract: Dit contract kent geen limieten. De slaaf heeft geen recht om ‘nee’ te zeggen en is overgeleverd aan de macht van de Meester. Soms kan de slaaf wel een veto uitspreken.
- Master/Slave contract: Iets minder strikt dan een Total Power Exchange contract. De slaaf geeft al zijn/haar rechten op, maar kan zijn/haar limieten aangeven.
- Dominant/Onderdanige contract: Formalisering van de relatie, verantwoordelijkheden en limieten. De onderdanige kan aangeven wat hij/zij wel en wat niet wil proberen of acceptabel vindt. Dominanten hebben minder controle over een onderdanige dan Meesters over hun slaven.
- Polyamorie contract: Afspraken over de voorwaarden van de open relatie.
- Seks contract: Afspraken over wensen rond seksspeeltjes en seksuele handelingen.
Ook zijn er online contracten, voor relaties die volledig over internet plaatsvinden, contracten waarbij de onderdanige zich als huisdier moet gedragen (puppy of pony play), of een scene contract (alleen geldig tijdens een enkele scene).
De onderdelen van een BDSM-contract
Een BDSM-contract bevat in het algemeen de volgende onderdelen:
- Namen en rollen van de partijen: wie is de dominant, wie de onderdanige.
- Geldigheid: hoe lang is het contract geldig. Dat kan een tijdsperiode zijn, maar er kan ook afgesproken worden onder welke voorwaarden het contract kan worden ontbonden.
- Regels, plichten en doelen: hierin geven beide partijen aan waartoe ze zich verplichten.
- Grenzen: een contract bevat meestal een lijst met (seksuele) handelingen, waarbij de contractanten aangeven of ze ervaring hebben met die handeling en of ze bereid zijn die handeling uit te voeren. Soms zit daar een gradatie aan vast (0 = onder geen enkele voorwaarden, tot 5 = heel erg graag).
- Handtekening.
De wet
Hoewel het contract niet als wettig gezien kan worden en er geen enkele rechten aan kunnen worden ontleend (slavernij is formeel afgeschaft sinds een paar honderd jaar, dus ook dat helpt niet om er rechten aan te ontlenen), kan het wel degelijk dienst doen om aan te tonen dat beide partijen instemden met (extreme) seksuele handelingen.
Stel je bijvoorbeeld voor dat de onderdanige toestemming heeft gegeven tot bepaalde handelingen, dan zou een rechter daar rekening mee kunnen houden als het komt tot een rechtszaak. Dit is juridisch best nog lastig. Want als er sprake is van toestemming, dan kan de veroorzaker van (lichamelijke) schade nog steeds strafbaar zijn als er sprake is van roekeloos gedrag. Enfin, wij zijn geen juristen, maar een contract is dus geen vrijbrief om elkaar eens flink in elkaar te rossen. Dat u het weet.
De voordelen van een BDSM-contact
Het grote voordeel van een BDSM-contract is dat beide partijen een leidraad hebben om hun seksuele behoeften te bespreken. Ook kan het de machtsverhouding in de relatie versterken. Het maakt duidelijk waar de grenzen liggen, die onder geen beding overschreden mogen worden. Dit geeft zowel de onderdanige als de dominant houvast tijdens het BDSM-spel.
Het is niet noodzakelijk om een contract te hebben en er zijn mensen die weigeren om een contract te ondertekenen. Soms gaat het ondertekenen van een contract ook gepaard met een ceremonie (bijvoorbeeld waarbij de slaaf een halsband om krijgt).
De nadelen van een BDSM-contract
Seksuele behoeften veranderen continu. Het vastleggen daarvan in een contract is misschien een te statische manier en staat communicatie tussen partijen wellicht in de weg (“Ja, maar schatje. Hier staat toch dat je het wil?”). Ook zijn dergelijke contracten, hoe uitgebreid ook, nooit volledig en compleet. Iemand met een beetje fantasie kan altijd wel een handeling bedenken die er niet op staat.
- Urethral Fuck Twist Otokonoko Orgasmic Suction – review - 29 november 2024
- De onverwachte overeenkomst tussen Pizza Hawaii en anale seks - 19 november 2024
- Alles over BDSM voor beginners - 14 november 2024
6 thoughts on “Alles over het BDSM-contract”