
Van jongs af aan, leren we dat ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’, betekent dat je verliefd wordt, trouwt, kinderen krijgt en voor altijd bij elkaar blijft. Maar dankzij onze verbeterde levensstandaarden, houdt dat in dat je misschien wel 5 tot 7 decennia bij elkaar moet blijven. Dat klinkt dan misschien wel romantisch, maar voor sommigen is dit een sprookje dat weinig realistisch is.
Er is een groep mensen die op zoek is naar nieuwe en andere relatievormen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit recent onderzoek in de USA. Uit het zoekgedrag op Google blijkt dat 1 op de 5 Amerikanen actief op zoek is naar informatie over niet-monogame relatievormen. Amy Moors van het National Center for Institutional Diversity aan de University of Michigan, onderzocht het zoekgedrag en publiceerde haar bevindingen in het Journal of Sex Research. Ze keek voornamelijk of zoektermen als ‘polyamorie’, ‘swingen’, ‘open huwelijk’ en ‘open relatie’ bepaalde trends vertoonden door de jaren heen. Dat zou een indicatie zijn voor de interesse in dergelijke omgangsvormen.
Voor haar onderzoek analyseerde ze 10 jaar aan Google data, van januari 2006 tot en met december 2015. In haar analyse liet ze negatieve resultaten weg, bijvoorbeeld resultaten die gingen om de levensstijl van bepaalde celebrities (zoeken naar roddels over de open relatie van een bekende, wil nog niet zeggen dat je interesse hebt in die levensstijl).
De belangrijkste conclusie van Moors was, dat er inderdaad een groeiende hoeveelheid zoekopdrachten waren rond het thema polyamorie in de afgelopen 10 jaar. Aan de andere kant was er juist een dalende trend voor het zoekwoord ‘swingers’. Zelf verklaart Moors dat, omdat de term ‘swingers’ een term is die vooral gebruikt werd in de jaren ’70.
Uiteraard zeggen zoektermen op Google ook niet alles. De data zegt bijvoorbeeld niets over het waarom mensen deze zoektermen vaker gebruiken. En daarom besloot Moors om een aantal personen te interviewen. Ze deed dit samen met onderzoekers van de Indiana University en schreef daarover een ander rapport dat werd gepubliceerd in het Journal of Sex and Marital Therapy.
Voor dat onderzoek werden 8.718 personen ondervraagd. De respondenten werd gevraagd of ze weleens een ‘open relatie’ hadden gehad (een relatie waarin de partners overeen waren gekomen om geen exclusiviteit te eisen rond seksualiteit). Uit dat onderzoek bleek dat 1 op de 5 Amerikanen bevestigend had geantwoord op deze vraag.
Mannen, homo’s, lesbiènnes en biseksuelen gaven vaker aan dat ze een open relatie hadden (gehad) dan heteroseksuele vrouwen. Maar de verschillen waren klein en over de gehele linie was er een groei waarneembaar. Ook bleek uit het onderzoek, dat er geen specifieke groep was te benoemen, in termen van opleidingsniveau, inkomen, religie, regio, politieke voorkeur, of etniciteit, die eerder geneigd was tot polyamorie. Het komt in alle groepen voor.
De belangrijkste conclusie is wel, dat polyamorie steeds vaker lijkt voor te komen en dat het een levensstijl is, die niet meer weg te denken is uit de samenleving. Niet iedereen vereist nog monogamie. Sterker nog, als we er van uitgaan dat deze cijfers ook (of misschien wel juist) ook voor Nederland en België geldig zouden zijn, dan ken jij dus vast en zeker iemand die polyamoreus is!
- De erotische kunst van Lulu Amere - 26 mei 2023
- Elkaar online plagen doe je zo - 25 mei 2023
- Zal Virtual Reality de manier waarop we naar porno kijken veranderen? - 23 mei 2023
Uit ons archief: Wat Google ons kan leren over polyamorie https://t.co/oRb5l5vBGe