
Eigenlijk gaat deze blogpost niet over bloggen. Niet per sé. Het gaat over het vertellen van een verhaal, het overbrengen van een boodschap en het vasthouden van aandacht. Er is een methode die je daar bij kan helpen en die methode heet ‘Story Lining’. Met Story Lining kun je elke boodschap snel en to-the-point overbrengen.
Story Lining: Begin bij het einde
De meesten van ons is aangeleerd dat een tekst een inleiding, een body en een conclusie moet hebben (in die volgorde). Ons is met de paplepel ingegoten dat we elk verhaal op die manier moeten opbouwen. En dat doen we dan ook massaal. In emails, rapporten, verhalen en zelfs telefoongesprekken gebruiken we deze opbouw. Maar is dat effectief? Wat doe je zelf als je een tekst krijgt voorgeschoteld, die op deze manier is opgebouwd? Juist: bladeren naar het einde, waar de conclusie staat.
Story Lining is ook bekend onder een aantal andere benamingen, zoals Bottom Line On Top (BLOT) of Pyramid Thinking. Het principe van deze manier van vertellen is dat je begint met de conclusie; the bottom line. Een Elevator Pitch heeft ook iets weg van deze methode.
Jij mag niet met mij spelen
Het verschil tussen de oude manier van schrijven en Story Lining komt het best naar voren bij het volgende voorbeeld:
- Oude manier: “Gisteren kwam jij bij mij spelen. Je maakte toen mijn pop kapot en deed heel erg onaardig tegen mijn zusje. Daarom wil ik niet meer dat je hier komt spelen.”
- Story Lining: “Ik wil niet meer dat je hier komt spelen. Je maakte mijn pop kapot en deed heel onaardig tegen mijn zusje.“
Story Lining past bij onze manier van denken en lezen
Wij mensen gebruiken de oude manier van tekstschrijven, omdat het logisch lijkt. Maar wij mensen hebben een hele korte attention span. Doordat we zo veel informatie tot ons krijgen, moeten we snel schiften in wat interessant is en wat niet. Daarom lezen we teksten online vaak in een soort F-patroon. De eerste twee regels lezen we helemaal, en daarna gaan we al snel naar beneden om de conclusie te lezen. Als we niet binnen 8 seconden geïnteresseerd raken, klikken we weg.
Met Story Lining sluit je hier geweldig op aan. Je geeft eerst de conclusie en vermoeit mensen niet met allerlei ballast. Spreekt de conclusie aan, dan leest de lezer verder.
Story Lining werkt op basis van vraag-antwoord. Je gaat als het ware een dialoog aan met je publiek. Omdat je opbouw vragen oproept, wordt de lezer in je verhaal gezogen, als het ware.
Het Story Lining principe in 5 eenvoudige stappen
- Bedenk eerst op welke vraag van de lezer jouw blogpost (of rapport, of gesprek, of whatever) antwoord geeft. Wat is het probleem dat leeft bij je publiek? Wie is je publiek? Hoeveel weten ze al van het onderwerp? Wie is je belangrijkste doelgroep? Voor deze blogpost ben ik uitgegaan van de vraag “Is er een methode voor het schrijven van een goede blogpost?“
- Bepaal vervolgens wat jouw ultieme antwoord is op deze vraag. Dit antwoord is in feite de titel van je blogpost of tekst. Deze titel, of dit ultieme antwoord, moet bij je publiek een vraag oproepen: ‘Hoezo?’ Of, ‘waarom?’
- Bepaal vervolgens welke argumenten je hebt om deze ‘waarom-vraag’ te kunnen beantwoorden. Dit zijn de paragrafen van je artikel.
- Elke paragraaf kan ook weer een waarom-vraag oproepen. Op deze manier krijgt je verhaal een soort piramide structuur (vandaar Pyramid Principle, ooit beschreven door mevrouw Barbara Minto) met de conclusie bovenop en een uitwerking van de argumenten daaronder.
- Blijf dit herhalen tot je alleen nog feiten aan het benoemen bent.
Voor gevorderde Story Line schrijvers, zijn er ook andere varianten te maken van de structuur van je verhaal, maar het bovenstaande is het basisprincipe.
Overtuigen met Story Lining kun je (bijna) overal toepassen
Of je nu een email schrijft, een zakelijk rapport, een presentatie geeft, of een privé gesprek voert met je partner of je kind; Story Lining is vrijwel altijd toe te passen. Vrijwel altijd.
Story Lining is uitermate geschikt voor teksten die moeten overtuigen, of wanneer je een keuze moet maken, of een advies wilt geven. Wat ga je vanavond eten? Welke opleiding moet je kiezen? Moet je een elektrische auto nemen? Is dit een geschikt seksspeeltje? Zijn alle mannen klootzakken? Moet je rode of witte wijn drinken? Moet je baas investeren in de Chinese markt? Ben jij geschikt voor die functie?
Het is minder geschikt voor een verhaal. Toch kun je delen van dit principe ook gebruiken als je een verhaal wilt schrijven. Meer daarover kun je in deze blogpost lezen.
- De 8 beste anaal glijmiddelen - 11 april 2025
- Seksmeubilair en seksmachines: een perfecte match - 11 april 2025
- Change of plans - 3 april 2025