
Recent onderzoek door de World Health Organization (WHO) suggereert dat sommige glijmiddelen de kans op het oplopen van een SOA verhogen. Hierdoor is het Amerikaanse FDA (Food & Drug Agency) onderzoek gaan doen naar alle glijmiddelen die op de Amerikaanse markt zijn. Over een jaar zullen alle glijmiddelen opnieuw door de FDA zijn bekeken. Tot die tijd krijgen ze een zogenaamd PMA (pre-market approval), waardoor ze wel gewoon verkocht mogen blijven worden.
Het FDA onderzoek wordt wel vergeleken met de eerste onderzoeken naar de gevolgen van tabak. In 1964 werd voor het eerst vastgesteld dat er een correlatie is tussen longkanker en het gebruik van sigaretten. Nu heeft de WHO een verband gevonden tussen de snelle verspreiding van AIDS in Afrika en het massale gebruik van condooms en glijmiddel. Het verband lijkt op het eerste gezicht tegenstrijdig.
Glijmiddelen bevatten echter dezelfde ingrediënten dan bepaalde medische hulpmiddelen die de opname van een geneesmiddel in het lichaam moeten versnellen. Deze zogenaamde patches zijn een soort pleisters, vergelijkbaar met nicotinepleisters, om een geneesmiddel makkelijk op te laten nemen in de bloedstroom van een patiënt.
De hypothese van de WHO is dat het glijmiddel eigenlijk de opname van een SOA vergemakkelijkt. De WHO vindt dat consumenten moeten weten dat er mogelijk een verband is. De verwachting is dat een aantal glijmiddelen geweerd zullen worden van de Amerikaanse schappen door het onderzoek van de FDA. Om goedgekeurd te worden moeten fabrikanten hun glijmiddel opnieuw testen om aan te tonen dat ze niet als transmitters fungeren. Goedgekeurde glijmiddelen zullen herkenbaar zijn door het FDA 510(k) keurmerk. Het eerste glijmiddel dat deze goedkeuring heeft gekregen is Simply Slick, een organisch glijmiddel op oliebasis. Inmiddels zijn ook andere glijmiddelen goedgekeurd, zoals Durex Embrace.
UPDATE (22.05.15): Het Landelijk Meldpunt Zorg laat ons per mail het volgende weten:
Het onderzoek of onderzoeksresultaten over gebruik van glijmiddel en de verspreiding van AIDS is bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) niet bekend. Navraag bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) leverde ook geen extra informatie op. Er zijn momenteel dan ook geen gevolgen voor de Nederlandse markt.
Mochten onderzoeksresultaten van de World Health Organisation (WHO) of de U.S. Food and Drug Administration (FDA) leiden tot nieuwe inzichten in de productveiligheid dan zullen deze ook binnen Europa bekend worden. De toelating van medische hulpmiddelen op de Nederlandse markt is op Europees niveau geregeld.
De inspectie zal dit onderwerp nauwlettend volgen.
- De 8 beste anaal glijmiddelen - 11 april 2025
- Seksmeubilair en seksmachines: een perfecte match - 11 april 2025
- Change of plans - 3 april 2025