Met Generatie Z wordt een demografische generatie bedoeld, die logischerwijs volgt op Generatie Y (de Millennials). Het zijn de mensen die geboren zijn tussen omstreeks 1997 en 2012. Mensen dus die nu 10 en 25 zijn. Ze worden ook wel Zoomers genoemd (een portmanteau van ‘Generatie Z’ en ‘boomer’). Onderzoek wijst uit dat deze groep veel minder seks heeft dan mensen uit dezelfde leeftijdscategorie enkele decennia geleden. En dat zou weleens heel slecht kunnen zijn voor hun geestelijke gezondheid.
De relatie tussen seks en geestelijke gezondheid
Uit onderzoek blijkt dat volwassenen onder de 25 jaar hadden in de jaren negentig volwassenen een betere geestelijke gezondheid dan in de voorgaande generaties. Vandaag is dat beeld precies het tegenovergestelde. En dat zou komen door een afname van seksuele activiteit.
In het algemeen is seksuele activiteit goed voor onze geestelijke gezondheid. Seks (hoe je het ook doet) kan ons eigen mentale welzijn verbeteren, evenals de band met onze partner.
Seks met en partner kan ons psychologisch welzijn op verschillende manieren bevorderen. Ten eerste zorgt het voor een tijdelijke oppepper. In langdurig onderzoek waarbij jonge volwassenen werd gevraagd drie weken lang een dagelijks dagboek bij te houden, ontdekten onderzoekers dat op dagen dat mensen seks hadden gehad, hun welzijn de volgende dag hoger was. De respondenten hadden meer positieve stemmingen, minder negatieve stemmingen en meer zin in het leven. De voordelen duurden langer als er intimiteit was, wat suggereert dat niet alleen de seks zelf belangrijk is, maar ook de band die we met een ander voelen door middel van seks. Uit ander onderzoek blijkt dat op dagen dat mensen seks hebben, ze de volgende dag gelukkiger zijn op het werk en meer betrokken bij hun werk.
Dat mensen gelukkiger zijn als ze seks hebben gehad, komt omdat seks een bekende stressverlichter is. Stellen die seks hebben op stressvolle dagen, vertonen de dag erna minder stress, zo blijkt uit onderzoek. Die afname van stress is groter dan wanneer mensen geen seks hadden.
Dat seks een positief effect heeft op onze mentale gesteldheid, bleek ook uit onderzoek naar seksuele activiteit en geestelijke gezondheid dat was uitgevoerd tijdens de COVID-19 lockdowns. Mensen die seksueel actief waren hadden minder symptomen van angst en depressie, terwijl gebrek aan seks gepaard ging met een hoger risico op het ontwikkelen van angst en depressies.
Gebrek aan seks bij Gen Z
Jongvolwassenen onder de 25 jaar hebben niet zoveel seks als generaties geleden – en velen van hen doen het helemaal niet. De resultaten van verschillende nationale representatieve onderzoeken in de VS, het UK en verschillende andere landen wijzen hierop. Dit geldt vooral voor jonge mannen. Uit gegevens van de Amerikaanse General Social Survey blijkt bijvoorbeeld dat het aantal mannen dat meldt het afgelopen jaar geen seks te hebben gehad, is gestegen van ongeveer 1 op de 5 (18,9%) in 2000 tot bijna 1 op de 3 (30,9%) in 2018.
Iets soortgelijks blijkt uit een representatief onderzoek onder 2.000 Amerikaanse volwassenen tussen 18 en 44 jaar, uitgevoerd in 2021 door het Kinsey Instituut en Lovehoney; Gen Z volwassenen vertonen een lagere frequentie van seks dan mensen in hun 30er en 40er jaren. Verder zegt 1 op de 4 jonge volwassenen dat ze nog geen partnerseks hebben gehad, waarbij jonge mannen meer seksloosheid melden dan jonge vrouwen. Uit dat onderzoek blijkt ook dat Gen Z volwassenen de hoogste niveaus van stress en angst rapporteerden en dat er een verband blijkt tussen lagere seksuele activiteit met hogere niveaus van stress.
Correlatie of causaal verband?
Het zou te gemakkelijk zijn om toegenomen stress en lagere mentale gezondheid bij Gen Z geheel te wijten aan gebrek aan seks. Ook andere factoren dragen daartoe bij, waaronder druk vanuit sociale netwerken, hoge studieleningen, gebrek aan financieel vooruitzicht (bijvoorbeeld om een huis te kunnen kopen) en vooruitzichten over het milieu en het klimaat.
Bovendien is er waarschijnlijk een verband in twee richtingen: een verslechterende geestelijke gezondheid leidt tot minder seks, en tegelijkertijd kan minder seks de geestelijke gezondheid verslechteren.
Hoe kun je je mentale gezondheid verbeteren met seks?
Natuurlijk kun je ook perfect gelukkig zijn zonder seks. Maar als je geen of weinig seks hebt, dan is het wel belangrijk om andere manieren te vinden om he mentale gezondheid op peil te houden. Of je probeert je seksleven wat nieuw leven in te blazen.
Seks en stress staan op gespannen voet met elkaar. Om te kunnen genieten van seks is het belangrijk om factoren die stress opleveren zo vele mogelijk weg te halen. Dat kan door mindfulness, massages, muziek, sport, mediteren; wat het beste werkt voor jou.
Gebrek aan seks kan ook betekenen dat je gebrek aan ervaring hebt. En dat kan het zelfvertrouwen ondermijnen. Probeer je lichaam beter te leren kennen door masturberen of samen met je partner elkaars lichaam verkennen. Seksspeeltjes kunnen daarbij helpen. omdat ze nieuwe sensaties kunnen oproepen of zelfs een partner kunnen nabootsen. Glijmiddel kan seks bijvoorbeeld comfortabeler maken.
- De allergeilste filmpjes: strap-on - 4 oktober 2024
- Erotische kunst van Loïc Dubigeon - 4 oktober 2024
- Himitsu no Madōsho Onahole (Secret Spellbook) – review - 1 oktober 2024