Facebook biedt sinds vorige week de mogelijkheid om jezelf te identificeren als iets anders dan simpel man of vrouw. Dit lijkt een grap of een slimme marketingtruuk, maar Will Hodges van Facebook zegt “het lijkt niet erg belangrijk, maar voor de mensen die het betreft kan het een wereld van verschil maken.”
Je kunt de aanpassingen doen in de Facebook settings en kiezen wie deze verandering kan of niet kan zien. Tot nu toe zijn de opties alleen nog in de Vervelende Staten beschikbaar
Dus, vind je jezelf niet per sé een man of een vrouw, dan biedt Facebook 56 opties. Je kunt er tot 10 daarvan toevoegen aan je profiel. Dat klinkt als een heleboel, maar er zitten ook variaties op een thema bij (“cisgender man” en “cisgender male,” maar ook “cis man” en “cis male”). Er zijn een flink dozijn aan categorieën. Wij zochten voor je uit wat ze betekenen:
1. Agender/Neutrois — Dit is voor mensen die geen sekse wensen te hebben. Het gaat dus niet om mensen die niet willen zeggen welk geslacht ze hebben, maar om mensen die zichzelf geslachtneutraal beschouwen. Sommige neutrois laten zich daartoe verbouwen of slikken hormonen om hun lichaam te veranderen tot geslachtsneutraal.
2. Androgyne/Androgynous — Androgyne personen hebben zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen, waardoor ze een separate derde geslacht zijn.
3. Bigender — Iemand die tweeslachtig is identificeert zich de ene keer als man en de andere keer als vrouw. Een androgyn is tegelijkertijd van twee geslachten, maar een bigender wisselt tussen man en vrouw.
4. Cis/Cisgender — Cisgender is in essentie het tegenovergestelde van een transseksueel. (cis– is Latijn voor “aan deze kant” versus trans-, “aan de andere kant”). Mensen die Cis zijn identificeren zich dus volledig conform het geslacht waarmee ze geboren zijn.
5. Female to Male/FTM — Iemand die bezig is om zich te laten transformeren van vrouw naar man, hetzij fysiek (transsexueel) of in identiteit.
6. Gender Fluid — Net als Bigenders, voelt een gender-fluid zich vrij om zich zowel als man of als vrouw uit te geven. Ze begeven zich tussen de geslachten.
7. Gender Nonconforming/Variant — Dit is een brede categorie voor mensen die zich niet gedragen naar hun geboortegeslacht, zoals de maatschappij vindt dat ze zich zouden moeten gedragen. Onder deze categorie vallen bijvoorbeeld cross-dressers en tomboys maar ook transseksuelen.
8. Gender Questioning — Dit is de categorie voor mensen die zich sterk afvragen waar ze zich bevinden op het man-vrouw continuüm.
9. Genderqueer — Dit is een paraplu-aanduiding voor alle nonconformerende sekse identiteiten. Eigenlijk vallen alle andere categorieën uit deze lijst ook onder de genderqueer categorie.
10. Intersex — Dit is een term die verwijst naar een persoon die is geboren met een seksuele anatomie, organen of chromosomen die niet geheel toe te schrijven zijn aan man of vrouw. Intersex vervangt grotendeels de term hermaphrodiet voor mensen.
11. Male to Female/MTF — Iemand die zich laat verbouwen van man tot vrouw, hetzij fysiek (transseksueel) of in identiteit.
12. Neither — Deze begrijp je wel: Iemand die zich niet geheel man of geheel vrouw voelt.
13. Non-binary — Mensen die niet geloven in het hele concept man-vrouw en zelfs niet in een man-vrouw continuüm met een androgyn in het midden, zijn non-binair. Voor hen is geslacht iets complex dat eerder drie-dimensioneel, of multidimensioneel is.
14. Other — Net als “neither,” is dit tamelijk duidelijk. Dit gaat van “ik wil dat niet nader specificeren” tot “het gaat je geen ene zak aan welk geslacht ik heb, Zuckerberg”.
15. Pangender — Een Pangender is vergelijkbaar met een androgyne persoon. De persoon identificeert zich als een geslacht dat een combinatie is van man en vrouw, maar dan niet als exacte aanduiding. Het kan ook gebruikt worden als een aanduiding voor “all of the above”
16. Trans/Transgender — Transgender o transseksueel is de brede categorie van mensen die vinden dat ze een ander geslacht hebben dan datgene waarmee ze zijn geboren. Het kan zijn dat deze personen ervoor kiezen om zich fysiek te laten transformeren van hun geboortegeslacht naar het gewenste geslacht.
17. Transsexual — Transsexueel refereert aan mensen die zich naar buiten toe gedragen als iemand van het andere geslacht dan waarmee ze geboren zijn. Veel, maar niet alle, transseksuelen zijn bezig met een geslachtsverandering door operaties en/of hormoonbehandeling of hebben dat al achter de rug.
18. Two-spirit — Deze term komt uit de wereld van de Native Americans: de indianen. Meer dan 150 indianenstammen kennen de term two-spirit voor mensen die zeer gerespecteerd worden vanwege hun minder duidelijke seksuele categorie.
- De allergeilste filmpjes: strap-on - 4 oktober 2024
- Erotische kunst van Loïc Dubigeon - 4 oktober 2024
- Himitsu no Madōsho Onahole (Secret Spellbook) – review - 1 oktober 2024
One thought on “Facebook laat je kiezen uit 56 geslachten. Dit is hun betekenis”