Gewoontes, we hebben ze allemaal. Waarom?
Omdat we ze nodig hebben om ons fijn en veilig te voelen. Ook zijn ze in onze hersenen verankerd. Hierdoor is elke keer dat je een gewoonte herhaalt een versterking van die gewoonte. Daarom is het zo moeilijk om gewoontes te veranderen
Gewoontes zijn er in diverse gradaties.
Gewoontes die je helpen te overleven zoals lopen fietsen autorijden enzovoorts zijn uiteraard onmisbaar en die gewoontes wil ik het ook niet over hebben.
Ik wil het hebben over gewoontes die we over hebben genomen van andere. Gewoon omdat die makkelijk lijken en je een goed gevoel geven.
De meest simpele gewoonte is het vieren van katholieke feestdagen. Natuurlijk is het hebben van een vrije werkdag heel prettig maar vaak is de herkomst van de feestdagen is vaak al lang niet meer bekend bij de meesten. Het (in huis) versieren van een kerstboom is bijvoorbeeld ooit door de katholieke kerk over genomen van de heidenen die een “koortsboom” in het bos vol hingen met gekleurde lintjes met daarop hun boodschap voor de goden.
Maar ook het voor het huis plaatsen van een Sarah of Abraham bij een 50 jarige. Een gewoonte die stamt uit de tijd dat het bijzonder was als je die leeftijd bereikte en nu meer als spot voor de jarige geldt
Waarom dan toch vieren? Omdat het gezellig is en dus een goed gevoel geeft.
Gewoontes waarvan we hun betekenis al lang niet meer weten of in stand worden gehouden door commercie zijn er ook.
Denk hierbij aan het Europees songfestival. Ooit begonnen als een leuk festival om van onze nabije landen te leren hoe hun taal klinkt en welke soort muziek er uit die landen komt. Om begrip en uitwisseling tussen de landen makkelijker en toegankelijker te maken. Onbekend maakt immers onbemind
De landen die mee deden waren Europese landen die liedjes gecomponeerd door personen uit het land van de deelnemer en die gezongen werden door een persoon of personen uit het deelnemende land en in de taal van het deelnemende land. Pas wanneer er gewonnen was door een land mocht het liedje in het Engels gezongen worden.
Nu is het element uitwisselen van muziek uit andere landen en componisten al lang achterhaald omdat we dankzij het internet van over de hele wereld kunnen zien, horen en vinden wat we willen. Ook het element van de taal is geen toevoeging meer aangezien iedere deelnemer ook in het Engels mag zingen en een componist niet uit het land hoeft te komen. Ook het hele Europees is ver van waar aangezien landen als Israël en Australië mee mogen doen. Er zijn nu zo veel deelnemers dat het in delen moet worden uitgezonden.
Vooral dat laatste maakt dat niet per definitie het mooiste liedje wint maar vooral het liedje dat de meeste indruk maakt of waarbij de zanger of groep het meeste opvalt. Hierdoor is het een soort van rariteiten show geworden.
Een rariteitenshow waar een bedrag van € 19.000.000,- mee gemoeid is.
Ik kijk ook dit jaar weer niet en wanneer er steeds minder mensen gaan kijken kan dat budget misschien aan iets menselijkers uitgegeven worden.
- Lachen om een mislukt standje - 21 juni 2024
- Eurovisiesongfestival - 7 mei 2024
- Dutchy - 29 januari 2024