Van alle lichaamsdelen is de anus toch de minst aantrekkelijke om te onderzoeken (want poep). En dat verklaart wellicht dat er zo weinig onderzoek is gedaan naar onze uitlaat.
Organismen die een anus hebben kunnen beter hun voedsel verteren en kunnen vaak ook groter worden. De geschiedenis van de anus is er dus ook een over hoe soorten zijn geëvolueerd. Een groep Noorse wetenschappers willen meer te weten komen over de evolutie en hebben moluculair onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van de anus. Dat hebben ze dan weer in een rapport opgeschreven met de ietwat komische titel “Getting to the Bottom of Anal Evolution” dat is gepubliceerd in Zoologischer Anzeiger.
Er zijn, volgens het onderzoek, net zoveel verschillende anussen als er verteringsstelsels zijn. Sommige eenvoudige diersoorten hebben slechts één opening voor zowel inname van voedsel als afvoeren van afvalstoffen. Ook zijn er diersoorten die helemaal geen anus hebben, zoals de lintworm. En dan zijn er nog de dieren die een opening hebben die er de ene keer wel is en de andere keer niet.
Toch zijn onderzoekers Dr. Andreas Hejnol en Dr. Chema Martín-Durán er in geslaagd om twee genen aan te wijzen die voor de ontwikkeling van de anus zorgen. Ook lijkt er een verband te zijn tussen de ontwikkeling van de anus en de ontwikkeling van de externe seksorganen.
- De geschiedenis van de halsband in BDSM - 8 december 2023
- CosmeTheocs - 5 december 2023
- De overgang bij mannen (penopauze) en de invloed op sexualiteit - 1 december 2023