In de reeks ‘Merkwaardige geschiedenis’ laten we hier op NBRplaza je kennis maken met vreemde, onbekende edoch verrassend aardige achtergronden van bekende merken. Na Kellogg’s, Red Bull , adidas en Puma, Apple, Citroën, Mercedes en Motorola valt nu de beurt aan Google. Google verrast ons met een massa aan paaseitjes en vreemde wetenswaardigheden. Must read!
De oprichters
Google starte in januari 1996 als onderzoeksproject op de Stanford University van Larry Page en Sergey Brin. Ze waren toen respectievelijk 24 en 23 jaar. Het duo leek op voorhand tot mislukken gedoemd. Brin en Page hadden namelijk ruzie over alles. Deze onenigheid is echter de basis van hun succes gebleken. Het daagde hen uit om hun werk opnieuw en in een andere optiek te bezien. Zo ontwikkelden ze een hele nieuwe en niet bestaande strategie voor het rangschikken en beoordelen van websites op basis van backlinks (hoe meer pagina’s teruglinken naar en website, des te hoger het komt in de rangschikking) in plaats van het aantal maal dat een zoekterm voorkomt op een pagina, zoals tot dan gebruikelijk bij zoekmachines. Vandaar deze quote van Brin: “We came up with the notion that not all web pages are created equal. People are – but not web pages.”
Rug massage
Google is in 1996 opgericht onder de naam ‘backrub’. Die naam komt van de zoekstrategie: andere websites geven als het ware een rugmassage aan de website die uiteindelijk gevonden wordt. De naamswijziging kwam in 1998. ‘Backrub’ is in het puriteinse Amerika een seksueel suggestieve naam. Google is als naam ontstaan toen de oprichters het woord ‘googol’ verkeerd spelden. Een googol is een 1 met 100 nullen.
De term Google is na 2006 in diverse woordenboeken opgenomen als werkwoord. Het refereert aan het gebruiken van de zoekmachine om informatie op internet te vinden.
De eerste pagina en het logo
Sergey Brin en Larry Page hadden de ballen verstand van HTML (de opmaaktaal van internetpagina’s). Daarom zag de eerste homepage er nogal kaal uit. Door het simpele design zaten mensen vaak minuten lang naar het scherm te staren. Ze waren aan het wachten tot de ‘rest van de pagina’ werd geladen. Om dat probleempje op te lossen heeft Google de copyright melding onderaan geplaats, om duidelijk te maken dat het einde van de pagina reeds was geladen.
Google plaatst met enige regelmaat zogenaamde Doodles (het veranderende logo) op hun pagina. Meestal doet Google dit om een speciale gelegenheid te vieren. De eerste Doodle was echter gemaakt als een soort ‘out of office’ bericht.
Gevoel voor humor
De jongens bij Google hebben bijzonder veel gevoel voor humor:
- Typ bijvoorbeeld ‘French military victories’ en klik op ‘Ik doe een gok’.
Tot voor kort gebeurde er iets heel anders. Dankzij de ‘backrub’ strategie waren een aantal Google Bombers er in geslaagd om deze zoekterm te laten linken naar de biografie van George W. Bush op de pagina’s van het Witte Huis. Hetzelfde gebeurde er een tijdje als je ‘Nederlander steelt fiets’ intikte en Google met de suggestie kwam “Bedoelde u Marokaan steelt fiets?”. - Als je intikt ‘find chuck norris’ en op ‘Ik doe een gok’ klikt, volgt de melding dat Chuck Norris niet gevonden kan worden. Chuck Norris vindt jou!
- Ook in Google Maps zijn hele aardige ‘paaseitjes’ verborgen. Kijk hier maar eens.
- Er kan in Google gezocht worden in meer dan 35 talen, inclusief Chinees, Grieks, Hebreews en Hungaars. Tot op heden zijn er nog geen verzoeken binnengekomen voor buitenaardse talen, maar Google heeft toch alvast een Klingon interface gemaakt voor het geval dat.
- Andere paaseitjes die Google heeft verstopt zijn onder meer een Zweedse Kok interface, die verschijnt als je bij ‘voorkeuren’ voor de taal ‘bork bork bork’ kiest.
- De meeste paaseitjes in Google verschijnen door specifieke tekst in te tikken en dan op ‘Ik doe een gok’ te klikken. Zo is er varkenslatijn (“xx-piglatin”), paaseitjes inclusief een spel (“google easter egg”), dark gothic (“google gothic”), achterstevoren (“elgoog”) en Elmer Fudd (“ewmew fudd”). Tenslotte is er ook nog de “ascii art”.
- Sinds 1 april 2000 haalt Google elk jaar een 1 april grap uit.
Heel veel vreemde feiten geruchten
- Google heeft meer dan 450.000 servers in clusters van racks in data centers over de hele wereld. Een zoekopdracht bij Google verbruikt net zoveel energie als het opwarmen van water voor een kopje thee.
- Toen Serge Brin en Larry Page werden geboren kreeg Bill Gates een inzinking.
- Atlantis, de verblijfplaats van Bin Laden en Mozarts niet-uitgebrachte CD’s zijn gevonden met Google.
- De ‘Ik doe een gok’ knop wordt haast door niemand gebruikt. Toch heeft onderzoek uitgewezen dat het weghalen van die knop voor veel gebruikers de ‘Google experience’ minder groot is. Daarom laat Google hem toch maar staan. Google wilde de knop weghalen, omdat ze hierdoor jaarlijks $110 miljoen aan advertentie inkomsten misloopt. Als je op ‘Ik doe een gok’ klikt, ga je namelijk direct naar de pagina met de hoogste ranking en omzeilt de bezoeker alle advertenties die op Google getoond worden.
- Dagelijks bezoeken 620 miljoen mensen de websites van Google.
- 97% van Google’s inkomsten komen uit advertentieopbrengsten.
- Google verwerkt dagelijks 20 Petabyte aan data.
De eerste computer die Larry Page en Sergey Brin samenstelden om de Backrub strategie met PageRank-code te testen, hadden ze ondergebracht in een behuizing waarin tien 4 Gigabyte harddisks huisden. Die behuizing was gemaakt van Lego steentjes.
- De ruim 2.700 werknemers van Google worden Googlers genoemd. Het hoofdkantoor noemen ze the Googleplex.
- Alle letters uit het woord ‘Google’ zijn beschermd door copyright.
- Wijzigingen in functionaliteit worden doorgevoerd bij een kleine groep gebruikers, zonder dat ze het weten. De testers kijken hoe die gebruikers reageren.
- In tegenstelling tot andere Amerikaanse bedrijven, heeft Google geen kledingvoorschrift. Werknemers mogen in pyjama of superheldenkostuum op het werk verschijnen als ze willen.
- Het gras voor het hoofdkantoor wordt gemaaid door geiten. Google huurt hiervoor 200 geiten, een herder en een border collie van California Grazing. “A lot cuter to watch than lawn mowers.”
Google’s eerste Tweet was bijzonder nerdy. In februari 2009 was dit het bericht: “I’m 01100110 01100101 01100101 01101100 01101001 01101110 01100111 00100000 01101100 01110101 01100011 01101011 01111001 00001010.” Voor iedereen die niet vloeiend binair kan lezen: “I’m feeling lucky.”
- Kiiroo Keon & Feel Stroker: ’s werelds meest innovatieve masturbator? – review - 20 maart 2023
- Steak & Blowjob Day (14 maart): zo ben je goed voorbereid - 14 maart 2023
- Hoe verbeter je de smaak van sperma - 10 maart 2023