Na Kellogg’s, Red Bull en adidas en Puma, werpen we in dit deel een blik op bizarre feiten uit de geschiedenis van Apple.
De persoon achter het merk
Apple Inc. is een Amerikaans elektronicabedrijf dat op 1 april 1976 is opgericht in een slaapkamer op 11161 Crist Drive in Los Altos, door Steve Jobs, Ronald Wayne en Steve Wozniak. Ze kenden elkaar als vakantiewerkers bij HP en ze hadden alle drie gewerkt bij Atari. Ronald Wayne verkocht zijn 10% aandeel al snel voor een totaalbedrag van $2300,-.
In het eerste logo van Apple zat Sir Isaac Newton onder een appelboom. Later werd het logo vervangen door de huidige appel. De hap uit de appel is er in gekomen omdat de afbeelding anders te veel op een kers zou lijken.
Het is de visie van Apple dat alle mensen verborgen creatieve talenten hebben. De mannen hebben het hun missie gemaakt om producten te maken die de creativiteit bevorderen. Apple is vooral bekend van zijn reeks Macintosh-computers, de iMac, de iPod-muziekspelers en de iPhone-smartphone. Eind jaren ’70 is Apple bekend geworden met de Apple II, één van de eerste succesvolle personal computers ter wereld. De Apple II speelde een essentiële rol bij de opkomst van de pc-markt.
Waarom Apple?
Er zijn twee theorieën. Dee eerste gaat uit van het volgende verhaal: Steve Jobs was een fruitarier (een persoon die alleen fruit eet). Hij had aan zijn medewerkers gevraagd te komen met een naam voor het bedrijf, maar telkens kwamen er geen geschikte voorstellen. Jobs dreigde met en ultimatum: “Als jullie voor het einde van de dag geen naam hebben bedacht, dan noem ik het bedrijf Apple Computers”. De rest laat zich raden.
De andere theorie voor de verklaring van de naam Apple is dat als Jobs aan Wozniak vraagt om een computer te ontwikkelen voor persoonlijk gebruik, die met een eerste prototype komt dat als behuizing een houten appelkist heeft.
Na een fikse ruzie over de wijze waarop Jobs zijn bedrijf haast tiraniek leidt, wordt Jobs zijn eigen bedrijf uitgedonderd. Jobs startte onder andere het bedrijf NeXT. Dat bedrijf is later overgenomen door Apple en sindsdien is Jobs weer CEO van Apple.
GUI
Toen IBM besloot personal computers te maken, moest Apple met iets revolutionairs komen om deze gigant te kunnen beconcurreren. Een aantal oud Xerox medewerkers wezen Jobs op een Grafische User Interface met vensters en muizen. Xerox zag niets in het concept en Jobs pakte dat gretig op. Microsoft nam de idee-en van Apple later over in het Windows concept, wat tot een langdurige rechtzaak tussen beide bedrijven leidde.
Apple en Pixar
In 1986 kocht Jobs de tekenfilm divisie van Lucasfilm en bracht dat onder in zijn bedrijf NeXT. George Lucas had geld nodig (dat lees je niet elke dag) vanwege een scheiding. Het was het deel dat voor Star Wars de animaties maakte. Dit bedrijf werd het latere Pixar Animations (bekend van kaskrakers als Toy Story en Wall-e). Pixar was eigenlijk een hardware fima. Om de kracht van hun computers duidelijk te maken, maakte Pixar korte animatiefilms. Later ging Pixar samenwerken met Disney voor het maken van tekenfilms. In die tijd waren de verliezen van Pixar torenhoog, tot het punt dat het NeXT bijna had leeggezogen. Op dat moment ging het echter ook bergafwaards met Apple. Als Apple in 1996 zelf haast faillissement gaat, koopt de dan radeloze directie het bedrijf NeXT en vraagt ze Jobs als interim-directeur (‘iCEO’, grapt hij zelf ). De verkoop van NeXT aan Apple redde Pixar, Jobs en ook Apple. Jobs verkocht Pixar aan Disney en zit daar nu in het bestuur. Hij is Disneys grootste aandelhouder als natuurlijk persoon en bezit 7% van Disney. Boze tongen beweren dat Jobs uit is op de CEO positie bij Disney en dat hij zijn CEO rol bij Apple daar graag voor op zou geven.
Wetenswaardigheden:
Het huis van Microsoft topman Bill Gates is ontworpen op Apple computers, tot groot vermaak van vele Apple fans.
- 6 suggesties om zelf (nog snel even) een sexy Adventskalender te maken - 6 december 2024
- Coital Alignment Technique: Hoe je de clitoris aandacht geeft tijdens de coïtus - 6 december 2024
- Urethral Fuck Twist Otokonoko Orgasmic Suction – review - 29 november 2024