Het is al weer 78 jaar geleden dat Ernst Gräfenberg een erotisch plekje beschreef aan de voorzijde van de vaginawand, dat vrouwen tot een intens en soms zelfs spuitend orgasme kan brengen. Dit plekje werd later bekend als het Gräfenberg plekje, of de G-spot. Maar eigenlijk was dit plekje al in de 17e eeuw door de Nederlandse arts Reinier de Graaf beschreven als een soort mannelijke prostaat. Omdat veel vrouwen dit gevoelige plekje wel herkennen, wordt algemeen aangenomen dat het onderdeel uitmaakt van de vrouwelijke anatomie. Toch bestaat er nog steeds grote wetenschappelijke discussie over.
Bestaat de G-spot nu wel of niet?
Het lijkt misschien een beetje vreemd om te discussiëren over het bestaan iets waarvan veel vrouwen zeggen dat ze het bezitten. Toch raken wetenschappers het maar niet eens. Sommigen zeggen bewijs te hebben dat het bestaat, terwijl anderen juist zeggen dat dat bewijs onvoldoende is. Zo werd in 2012 een onderzoek gepubliceerd in Journal of Sexual Medicine waarin de G-spot uitvoerig werd beschreven als een afgebakend stukje weefsel dat kan zwellen. Gek genoeg stond in datzelfde nummer ook een andere publicatie dat juist concludeerde dat het bestaan van een anatomisch gebied dat gerelateerd kon worden aan de G-spot niet objectief gemeten kon worden. Verwarring alom. En dat terwijl veel vrouwen (niet alle) wel degelijk dat bijzondere gevoel kennen wanneer de binnenwand van hun vagina wordt gestimuleerd.
404: Niet gevonden. De G-spot is niet wat we dachten dat het is
Eind 2017 is opnieuw een onderzoek gepubliceerd in de Journal of Sexual Medicine. Voor dat onderzoek werd autopsie gedaan bij 13 overleden vrouwen. Bij hen werd de vaginawand onderzocht. Het resultaat was teleurstellend, want er werd geen bewijs gevonden voor het bestaan van een anatomische structuur dat kon duiden op het bestaan van een orgaan dat de G-spot kon zijn. Met het blote oog vonden ze niets dat er ook maar op leek. Nu lijkt 13 vrouwen een wel erg kleine steekproef, maar het is het grootste onderzoek naar het bestaan van de G-spot sinds Ernst Gräfenberg het voor het eerst beschreef.
De suggestie van de onderzoeker is nu, dat we niet moeten zoeken naar een specifiek stukje weefsel of een apart orgaan. De onderzoekers stellen nu voor om microscopisch onderzoek te doen.
Of is de G-spot onderdeel van de clitoris?
Een andere vrij recente theorie is dat de G-spot geen zelfstandig orgaan is, maar dat weefsel dat vrouwen voelen eigenlijk het interne gedeelte van de clitoris is. Misschien is de G-spot wel gewoon de plek waar de clitoris, de vagina en de baarmoederhals bij elkaar komen. Drie organen die elk op hun eigen manier gevoelig zijn. Als dat ‘drielandenpunt’ gestimuleerd wordt, zou dat verklaren waarom vrouwen dat tot een bijzonder heftig orgasme kan brengen.
Voorstanders van deze theorie spreken in dat verband over het clitourethrovaginal complex. Eigenlijk komt het er op neer dat het een samenspel is van de clitoris, de vagina en de baarmoederhals. Tijdens penetratie worden alle drie simultaan gestimuleerd, wat het gevoel verhevigd.
- 6 suggesties om zelf (nog snel even) een sexy Adventskalender te maken - 6 december 2024
- Coital Alignment Technique: Hoe je de clitoris aandacht geeft tijdens de coïtus - 6 december 2024
- Urethral Fuck Twist Otokonoko Orgasmic Suction – review - 29 november 2024