Monogamie is in de meeste culturen de norm. Toch zijn er in Nederland naar schatting ongeveer 100.000 mensen die gelijktijdig meerdere consensuele non-monogame liefdesrelaties onderhouden. Dit blijkt uit een rapport uit 2017 over non-monogamie in Nederland en België van Pluk De Liefde. Maar hoe kom je als polyamorist – of non-monogamist – aan een geschikte partner? Gelukkig zijn (ook) daar apps voor!
Instemming onderscheidt polyamorie van vreemdgaan
Er zijn heel veel verschillende vormen en definities rond open relaties, swingen en polyamorie. Maar al deze subgroepen hebben met elkaar gemeen dat ze geen fysieke of emotionele exclusiviteit verwachten in een relatie.
Om het onderscheid te maken met vreemdgaan, wordt ook wel gesproken van ‘ethische non-monogamisten’, of ENM.
Dating apps kunnen helpen om mensen te vinden die dezelfde ideeën hebben. Sommige mensen plaatsen dan ook opmerkingen in hun profiel als ‘ik ben ethisch non-monogamist’. Daarmee kan de persoon in kwestie verklaren waarom hij of zij ondanks de trouwring om de ringvinger, toch op zoek is naar een partner. Het is echter geen garantie voor het voorkomen van misverstanden. Zoals gezegd: monogamie is voor de meeste mensen toch de norm, en onbegrip ligt daardoor altijd op de loer. Iedereen denkt immers verschillend over wat vreemdgaan is.
Tinder
Een bekende app voor mensen die op zoek zijn naar een relatie, is Tinder. Velen vonden er een vaste partner, maar een veel gehoorde klacht is ook dat het er maar om ‘één ding’ draait: seks. En dat komt voor non-monogamisten wellicht goed uit. Tinder is een dating app die gebaseerd is op ‘geolocatie’ – het stelt gebruikers voor uit je omgeving (je kunt de straal selecteren tot 80 km). Als beide gebruikers elkaar leuk vinden, is het een match en kunnen ze een chat starten. Zo niet, dan kun je geen berichten verzenden of ontvangen.
Voor ENM is Tinder best een aardige optie, vooral omdat er zo ongelofelijk veel gebruikers zijn en omdat het eenvoudig is in gebruik. Aan de andere kant geeft dat soms het gevoel dat je op zoek bent naar een speld in een hooiberg.
Hinge
Hinge is een dating-app opgericht door Justin McLeod in 2012. Hinge is meer gericht op lange termijn relaties. Ze zeggen dan ook zelf dat de app ontworpen is om ‘snel weer verwijderd te worden’. Ofwel: zodra je een partner hebt gevonden, gooi j de app weer van je telefoon. Het is dus niet verrassend dat je weinig ENM personen zult vinden op Hinge. Het is niet mogelijk om aan te geven dat je een open relatie wilt, of niet op zoekt bent naar exclusiviteit. Aan de andere kant is je bio een reeks antwoorden op vragen. Dus met wat creativiteit kom je best ver. Helaas zul je op Hinge vooral mensen vinden die vooral op zoek zijn naar monogame relaties.
Bumble
Bumble wordt gezien als het beste alternatief voor Tinder. Sommigen zeggen zelfs dat het beter is dan Tinder. Het werkt nagenoeg hetzelfde, maar vrouwen hebben meer controle, omdat de vrouw de eerste stap moet zetten als er een match is. Wanneer er een match is tussen mensen van hetzelfde geslacht, kunnen wel beiden een gesprek starten.
Badoo
Badoo is een internationaal dating platform met blijkbaar meer dan 300 miljoen gebruikers wereldwijd. Het is ook erg populair in Nederland. Gebruikers klagen wel over de oppervlakkigheid van medegebeuikers. Het is leuk om met mensen te flirten en als je geluk hebt misschien ook om een date te scoren. Maar omdat het niet echt bedoeld is als dating app, zitten er ook veel mensen tussen die het gebruiken als een soort alternatief voor Facebook en dus hooguit uit zijn op een gezellig praatje.
Feeld
Voor non-monogame mensen is Feeld een beter alternatief. Feeld is zelfs speciaal voor deze doelgroep ontwikkeld. Toen het in 2014 werd gelanceerd, werd het de Tinder voor trio’s genoemd. Destijds heette het ‘3nder’ (thrinder). Omdat Tinder een rechtszaak aanspande, zagen de makers geen andere mogelijkheid dan een naamsverandering. Met Feeld, zoals de app nu heet, hebben de makers van de app een plek gecreëerd waar je je verlangens en fantasieën kunt ontdekken, alleen of als stel. Feeld is een platform voor alternatieve dating, voor mensen die verder gaan dan labels.Feeld vergemakkelijkt het zoeken naar seksuele contacten en is geopend voor alle geslachten en seksuele identiteiten. Je kunt allerlei opties opgeven, zoals gender identiteit, interesses, behoeftes, of je wel of niet stellen wilt ontmoeten, of alleen vrouwen, etc. In Nederland is Feeld echter niet heel groot.
OkCupid
Een andere optie voor non-monogamisten, is OkCupid. Deze app heeft het overleeft, omdat ze zich hebben aangepast aan de behoefte van hun gebruikers. In 2014 vergrootte het de opties voor gender en ze voegden non-monogamie opties toe. Ze gebruiken een vragenlijst om mensen makkelijker aan elkaar te kunnen koppelen.
Heb jij ervaring met een van deze, of een andere dating app voor non-monogame relaties? Laat het dan weten in de comments hieronder.
- OhYes Pulse G-spot vibrator en clitoris zuiger – review - 14 januari 2025
- Trio met een escort - 6 januari 2025
- ‘Zin’ – episode: Chekhov’s Gun en Red Herrings – de inzendingen en de feedback - 6 januari 2025