“Beste Redactie,
Mijn vriendin en ik verkleden ons, zij als man en ik als vrouw en genieten op die manier van seks. Is dat crossdressing of is het en andere parafilia?
Bedankt voor uw antwoord .
G. Gang”
Beste G. Gang,
Allereerst moet ons van het hart dat het niet uitmaakt wat het is, hoe je het noemt, of in welk hokje het past. Het lijkt er op dat jullie verkleedpartijtjes met wederzijds goedvinden plaatsvinden en dat jullie er allebei plezier aan beleven. Ga daar dus vooral mee door!
Crossdressing
De korte uitleg is dat crossdressing zoveel is als ‘kleding dragen die hoort bij het andere geslacht’. Het kan dus een man zijn in vrouwenkleding, of een vrouw in mannenkleding. De langere versie is wat gecompliceerder.
Sinds de jaren ’60 is het in de Westerse wereld niet ongebruikelijk dat vrouwen ‘mannenkleding’ dragen. Dat is niet altijd zo geweest. Vrouwen die een broek droegen werden als afwijkend gezien en hier en daar was dat zelfs verboden.
In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, heeft crossdressing niets met homofilie te maken. Vaak komt er wel een element van seksuele opwinding bij kijken (travestie), maar zelfs dat is niet noodzakelijk. Soms is het gewoon een manier om je te kunnen verplaatsen in de belevingswereld van een ander en is het dus meer een vermomming. Kortom, er zijn vele permutaties van crossdressing.
Een bijzondere vorm van crossdressing is de Drag Queen, waarbij een man een karikatuur van de vrouw speelt door een overdreven benadrukking van vrouwelijke aspecten. Ook is een crossdresser geen transseksueel of transgender, want dat is een persoon die zich identificeert als iemand van het andere geslacht. Maar zoals zo vaak zijn ook deze vakjes niet geheel zwart-wit. Wat begint als het een, kan leiden tot het ander. Zelfs crossdresser en travestiet zijn niet per sé synoniem. Er zijn veel verschillende definities in omloop, waarbij de meest gangbare is dat een travestiet zich verkleed om daar seksuele genoegdoening uit te halen en een crossdresser niet.
Er zijn verschillende soorten crossdressers:
- Crossdressers die gangbare kleding dragen en een neutrale of positieve representatie van iemand van het andere geslacht willen geven, maar op een fysiek aantrekkelijke manier.
- Crossdressers (vaak mannen) die een vreemde, griezelige, overdreven, slechte of gestoorde versie van iemand van het andere geslacht neer willen zetten (een soort Cruella DeVille).
- Veel mannen verkleden zich voor de show als vrouw. Ze doen dat om op te vallen en zetten daarmee een typetje neer (Dame Edna, Jopie Parlevliet, Margreet Dolman).
- In een groot aantal verhalen verkleed een meisje zich als man om de heldin te kunnen zijn. Een bekend voorbeeld hiervan is Disney’s Mulan. Maar ook Shakespeare had een meisje verkleed als man in As You LIke It. Saillant detail is, dat in zijn tijd de vrouwen in toneelstukken werden gespeeld door mannen. Dus bij de vertolking van Orlando was dat een mannelijke acteur die een vrouw speelde die zich voordeed als man (recursieve crossdressing). Verwarrend.
Als een ‘hij’ een ‘hem’ aantrekkelijk vindt, omdat ‘hij’ eigenlijk een ‘zij’ is
Ongeacht hoe goed de vrouw is in het verkleden als man, iets zegt hem dat zijn nieuwe drinkmaatje iets te veel oestrogeen heeft. Dat kan leiden tot verwarrende seksuele gevoelens voor iemand van hetzelfde geslacht en een grote opluchting als blijkt dat ‘hij’ eigenlijk toch een ‘zij’ is. Sommige crossdressende vrouwen spelen met dat idee: kun je een heteroseksuele man verleiden als man (met vrouwelijke trekjes)? Is ze in staat om gemengde gevoelens op te roepen? Kan ze hem zo ver krijgen om met ‘hem’ te zoenen (of meer), nog voordat ze de vermomming heeft onthuld? In de literatuur is dit een veelvuldig terugkerend thema, waarbij telkens de vraag is op welk van de twee personages de hoofdpersoon nu verliefd is geworden: die van het echte geslacht, of die van het gespeelde geslacht?
Sommige mannen zijn in staat om een hele knappe vrouw te zijn. Zo’n gender-bender kan een waarlijke vamp zijn. Vaak is de man in kwestie veel knapper dan hij als man ooit was. In sommige gevallen kan dat er toe leiden dat de man in kwestie een zodanig betere versie van zichzelf neerzet als vrouw, dat hij deze rol in het dagelijks leven aanneemt als alterego.
Een bijzondere uitting van crossdressing komt terug in internetregels Rule 63: ‘For every male character there is a female counterpart’. Geen enkele held is gespeend van een vrouwelijke (vaak veel leukere) vrouwelijke tegenhanger. Zelfs Darth Vader en Mario en Luigi ontkomen niet aan dat lot.
Autogynofilie en autoandrofilie
Ray Blanchard heeft in de jaren ’80 en ’90 een (omstreden) theorie ontwikkeld, die zegt dat er twee soorten travestieten zijn: zij die zich verkleden omdat ze homoseksueel zijn (bijvoorbeeld een man die zich verkleed als vrouw om met heteroseksuele mannen seks te kunnen hebben) en zij die juist heteroseksueel zijn (bijvoorbeeld een man die zich verkleed als vrouw om seks met een biseksuele of lesbische vrouw seks te kunnen hebben).
Blanchard noemt heteroseksuele mannen die ervan houden om zichzelf te zien als vrouw ‘autogynofiel’ en homoseksuele mannen die zichzelf verkleden als vrouw ‘autoandrofiel’. Vreemd genoeg baseert Blanchard zijn typologie alleen op ‘Male to Female’ travestie.
Wel maakt hij nog onderscheid in mannen die opgewonden raken van het dragen van vrouwenkleding, mannen die opgewonden raken van het doen van ‘vrouwendingen’ (zoals opmaken), mannen die opgewonden raken van vrouwelijke lichaamsfuncties en mannen die opgewonden raken van het hebben van vrouwelijke lichaamsdelen.
Kortom
De lijst van transgender gerelateerde onderwerpen is eindeloos. Kennelijk hebben wij mensen moeite om te denken in een continuüm en willen we graag mensen en gedrag in hokjes stoppen.
En daarom komen we terug op ons oorspronkelijk advies: zolang je normaal kunt functioneren en jullie er beiden plezier aan beleven, is er niets aan de hand en moet je er gewoon van genieten!
- De allergeilste videos: Haar eerste trio - 13 september 2024
- Brandmerken in een BDSM relatie - 12 september 2024
- Hoe je van elk spel een stripspel kunt maken (en 12 suggesties) - 6 september 2024