Regels zijn overal en voor van alles. Verkeersregels maar ook beleefdheidsregels. Nu is het zo dat die regels al jaren en soms zelfs al eeuwen bestaan. Sommige zijn in de loop der tijd ontstaan en sommige zijn bedacht om zo de veiligheid en de leefbaarheid vorm te geven. Vaak zijn die regels die ons opgelegd worden bedacht omdat we er zelf niet uitkomen. Iedereen doet maar wat en dat is voor de veiligheid of leefbaarheid niet handig. Stel er zou geen regel zijn dat iedereen in ons land rechts rijdt. Dan zou je nooit kunnen spookrijden dat niet, maar erg prettig is het ook niet als je telkens weer links en rechts moet uitwijken omdat er iemand je tegemoet komt. Ook zijn er regels zoals het elkaar goedendag zeggen. Die maken de leefbaarheid groter, maar als je dat niet doet is er geen man over boord.
Aangezien wij mensen ons ontwikkelen en telkens iets nieuws verzinnen om mee te ‘spelen’ moeten er ook telkens nieuwe regels komen. Het zou fijn zijn als er eerst regels zouden zijn en dan het nieuwe ‘speeltje’. Maar helaas is dat niet zo. Neem de mobiele telefoon. Toen die voor een grote groep mensen betaalbaar was, werd er (en soms nog) te pas en te onpas gebeld. Vooral met luide stem. Gelukkig begint men in te zien dat je niet iedere situatie bereikbaar hoeft te zijn en ook het volume van de gesprekken is wat afgenomen. Ook de duffe vraag “waar ben je?” is bijna overleden. Gelukkig.
Nu is daar al enige tijd social media. Er is te veel om me met allemaal bezig te houden dus ik zal me beperken tot twitter. Waarom twitter? Mede omdat ik daar het meest actief ben en dingen tegen kom waarvan ik denk: “stel je zou dit in een face to face gesprek doen?”
Alleen op twitter is het mogelijk om in een Direct Message met een persoon twee verschillende gesprekken te voeren. Dat is al heel raar maar het gebeurt me regelmatig. Je gesprekspartner stelt een vraag maar voor die uitgetypt is heb je zelf ook al een vraag getypt. Beiden geef je antwoord aan elkaar en vaak zijn het twee totaal verschillende dingen. Zo een gesprek kan zich lang gaande houden.
Dan kan je tegelijk ook nog met die zelfde persoon in de TijdLijn in gesprek zijn. Daar bespreek je de zaken die wat minder privé zijn.
En dan waar ik me het meest over verbaas zijn al die Likes die veel mensen geven op elk verstuurd bericht. Ik snap best dat je sommige berichten leuk vind en later wellicht nog eens terug wilt lezen en dan is zo een hartje natuurlijk heel handig.
Het valt me echter steeds vaker op dat mensen elk antwoord en soms zelfs je antwoorden aan een ander een vind ik leuk geven, of te wel op het hartje klikken. Persoonlijk vind ik dat raar want stel, je staat met iemand te praten bij de koffieautomaat en na elke zin die je uitspreekt zegt de ander: vind ik leuk. Of hij of zij steekt een duim omhoog.
Ik vraag me af hoe lang je de ander dan nog voor vol aanziet.
- Lachen om een mislukt standje - 21 juni 2024
- Eurovisiesongfestival - 7 mei 2024
- Dutchy - 29 januari 2024
Ik kon het niet laten ;-)
Blijf van die hartjesknop af! https://t.co/3YfJXTkOQi