Biseksualiteit is minder geaccepteerd en biseksuelen worden niet serieus genomen. Dat concludeert Jantine van Lisdonk in haar promotie-onderzoek aan de Vrije Universiteit. Van Lisdonk hield een online onderzoek onder 1636 jongeren, tussen de 16 en 25 jaar die op hetzelfde geslacht en beide geslachten vallen. Met 38 van hen ging zij in gesprek.
Biseksuelen worstelen met hun oriëntatie
Biseksuele jongeren worstelen meer met hun seksuele oriëntatie dan homoseksuele of lesbische jongeren. “Ze ervaren dat ze minder worden geaccepteerd door ouders en anderen in hun omgeving. Biseksualiteit wordt niet als een echte seksuele oriëntatie gezien, ook vaak niet door homoseksuele jongeren”, zegt Van Lisdonk tegen NOS.
Er bestaan veel vooroordelen zijn over biseksualiteit. Het wordt gezien als verkapte homoseksualiteit (je kunt of durft niet te kiezen), of als promiscue gedrag (je wilt gewoon veel seks, met meerdere partners). Vaak wordt gedacht dat ze ontrouw zijn. Als een biseksueel een relatie heeft met iemand van het andere geslacht, wordt gedacht dat ze heimelijk verlangen naar iemand van hetzelfde geslacht. Biseksualiteit wordt gezien als een fase, of als een experiment: ‘Uiteindelijk zul je toch een keuze moeten maken’.
Uiteraard zijn er biseksuelen die een open relatie willen waarin ze kunnen experimenteren. Maar dat geldt ook voor hetero en homoseksuele mensen. De wens om een open relatie te willen hebben zegt meer over je persoonlijkheid dan over je geaardheid.
Vanwege dergelijke vooroordelen, zijn biseksuele jongeren vaak minder open over hun oriëntatie dan homoseksuele of lesbische jongeren.
7 feiten over biseksualiteit
Biseksualiteit is een van de meest verkeerd begrepen geaardheden, waarover een aantal mythes en stereotyperingen bestaan. Daarom is het goed om eens te kijken wat wetenschappers zeggen over biseksualiteit. Dat is niet alleen informatief, maar het draagt wellicht bij aan meer begrip en minder misverstanden.
Biseksualiteit is een geaardheid
Veel mensen denken dat biseksualiteit een verkapte vorm van homoseksualiteit is. Die mensen denken dat iemand die zegt dat hij of zij bi is, eigenlijk homoseksueel is, maar daar niet voor uit durft te komen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de seksuele geaardheid en interesses van iemand die biseksueel is, zich op een aantal manieren sterk onderscheid van homoseksuelen. In een van de onderzoeken werden participanten gevraagd foto’s van mannen en vrouwen te bekijken. De onderzoekers hielden bij hoe lang de respondenten naar de foto’s keken. Het resultaat was dat biseksuele mensen even lang kijken naar foto’s van beide geslachten, terwijl homoseksuelen en lesbiennes langer kijken naar foto’s van mensen van het eigen geslacht. Uit een ander onderzoek bleek dat biseksuele mannen lichamelijk opgewonden worden van beide geslachten, terwijl homoseksuele mannen uitsluitend opgewonden raken van andere mannen.
Biseksualiteit is geen fase
Een veel voorkomend misverstand is dat biseksualiteit een fase is. Het zou, volgens sommigen, een experiment zijn. Iets dat je een keer probeert in de pubertijd. Nu is het altijd goed om te experimenteren en je grenzen te verkennen, maar het idee dat biseksualiteit ‘maar’ een fase is, is nonsens. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die zich in de pubertijd identificeerden als biseksueel dat op latere leeftijd nog steeds deden. Slechts 8% gaven op latere leeftijd aan dat ze toch niet biseksueel waren. De rest bleef zich ook op latere leeftijd aangetrokken voelen tot zowel mannen als vrouwen.
Zijn vrouwen vaker biseksueel dan mannen?
Er zijn verschillende onderzoeken (de meeste daarvan hebben plaatsgevonden in de USA) die aantonen dat vrouwen vaker biseksueel zijn dan mannen. Volgens het National Survey of Sexual Health and Behavior, identificeren 2,6% van de mannen en 3,6% van de vrouwen in de USA zich als biseksueel. Andere onderzoeken laten veel grotere verschillen zien. Je zou kunnen beweren dat biseksualiteit voor vrouwen meer is geaccepteerd dan bij mannen. Ook zijn er onderzoeken die concluderen dat vrouwen een grotere erotische elasticiteit hebben (lees: van veel dingen opgewonden raken). Aan de andere kant is bekend dat bij vrouwen de fysieke opwinding niet altijd overeenkomt met hun mentale opwinding. Dat heet arousal non-concordance. Zo worden sommige vrouwen ook fysiek opgewonden van het kijken naar twee apen die seks hebben. Dat wil echter nog niet zeggen dat ze dan ook van bestialiteit houden.
Wel is het opmerkelijk dat de laatste jaren meer vrouwen openlijk aangeven dat ze biseksueel zijn. Dat wil niet zeggen dat het ook vaker voorkomt, maar wel dat het meer geaccepteerd is.
Vooroordelen uit alle hoeken
Biseksuelen hebben niet alleen te maken van vooroordelen van heteroseksuelen. Ook homo’s en lesbiennes hebben vooroordelen over biseksuelen. Er zijn veel vooroordelen, en dan vooral over biseksuele mannen. Het stereotype is dat biseksuele mannen vooral in de war zijn over hun seksualiteit en gewoon veel zin hebben in seks. Deze bifobie en binegativiteit komt niet alleen van heteroseksuelen, maar ook uit de hoek van homoseksuelen en lesbiennes. Zo is de bereidheid van zowel hetero als homoseksuele mensen om een relatie aan te gaan met iemand die biseksueel is, relatief laag.
Biseksuelen hebben geen hogere sex drive
Een ander misverstand is dat biseksuelen meer zin in seks hebben dan mensen met een andere geaardheid. Biseksualiteit zou vooral voortkomen uit, nou ja, dat ze gewoon geil zijn. Maar uit een grootscheeps onderzoek onder 200.000 mensen bleek dat de zin in seks van biseksuelen overeen kwam met dat van mensen met een andere geaardheid. Op een schaal van 1 tot 7 werd de seksdrive van hetero’s, biseksuelen en homoseksuele mannen respectievelijk gescoord als 5,47, 5,28 en 5,26. Voor vrouwen lagen deze scores op 4,51, 4,91, en 4,60. Zoals je kunt zien zijn de verschillen tussen verschillende geaardheden minimaal.
Biseksuelen zijn niet evenveel aangetrokken tot mannen als vrouwen
Als je biseksueel bent wil dat nog niet zeggen dat je je evenveel aangetrokken voelt tot beide geslachten. Het wil hooguit zeggen dat je het in je hebt om je aangetrokken te voelen tot beide geslachten. Dat kan voor het ene geslacht sterker zijn dan voor het andere. Uit een onderzoek bleek bijvoorbeeld dat biseksuele mannen een voorkeur hebben voor een bepaald geslacht. Sommige biseksuele mannen voelen zich voornamelijk aangetrokken tot andere mannen (en een beetje tot vrouwen) en andere biseksuele mannen hebben juist een voorkeur voor vrouwen (maar ook een beetje voor mannen). Datzelfde geldt voor biseksuele vrouwen. En dan zijn er ook biseksuele mensen die zich wel evenveel aangetrokken voelen tot beide geslachten, maar dat is dus zeker niet de norm.
Biseksuelen zijn even trouw als mensen met een andere oriëntatie
Veel mensen nemen aan dat het vrijwel onmogelijk is om aan de behoefte van een biseksuele partner te kunnen voldoen. Vroeg of laat, zo denken ze, hebben ze toch de behoefte om ‘iets’ te doen met iemand die van een ander geslacht is dan de huidige partner. Daarom is de verwachting dat biseksuele partners vaker vreemd zullen gaan dan mensen met een andere geaardheid. In werkelijkheid hebben veel biseksuele mensen een monogame relatie. Uit een 10-jarig onderzoek bleek dat 89% van de biseksuele vrouwen een langdurige monogame relatie hadden. Biseksuele vrouwen die toch graag seks hebben met mensen van verschillende geslachten, doen dat vaak vanuit een open relatie en niet door vreemd te gaan. Uit geen enkel onderzoek dat wij kennen blijkt dat biseksuelen minder trouw zijn dan mensen met een andere geaardheid.
- De erotische kunst van Lulu Amere - 26 mei 2023
- Elkaar online plagen doe je zo - 25 mei 2023
- Zal Virtual Reality de manier waarop we naar porno kijken veranderen? - 23 mei 2023