Door dementie verandert er veel in het leven van de patiënt, maar ook in het leven van jou als partner, ook op het gebied van intimiteit, romantiek en seksualiteit. Vaak zijn die veranderingen moeilijk bespreekbaar te maken. Hieronder kun je lezen hoe dementie invloed heeft op de seksuele gevoelens, behoeftes en verlangens van mensen die de ziekte hebben en hun partner.
Seks en dementie
Intimiteit is niet voor iedereen even belangrijk en in de loop van je relatie verandert ook de manier waarop jij en je partner met elkaar omgaan. Als je partner dement begint te worden, hoeft dat nog niet meteen het einde van jullie seksleven (in de meest brede zin van het woord) te betekenen. Voor veel stellen die te maken krijgen met dementie, kan intimiteit een vorm van tot rust komen, steun en troost zijn. Maar het kan ook zijn dat de behoefte verandert en iedereen gaat daar op een andere manier mee om.
Alzheimer beïnvloed de werking van onze hersenen en seksuele gevoelens en behoeften ontstaan ook in de hersenen. Soms veranderen de seksuele gevoelens, afhankelijk van het gebied van de hersenen dat wordt aangetast door de ziekte en welke medicatie iemand neemt. Soms krijgt iemand meer behoefte aan seks en intimiteit en soms neemt die behoefte af. Soms is iemand niet meer in staat om seksueel actief te zijn en soms verandert het seksueel gedrag. Zo kan het gebeuren dat iemand onverschillig is voor de behoefte van zijn of haar partner, maar het komt ook voor dat iemand agressief wordt. Het kan ook voorkomen dat iemand dingen zegt of doet die hij of zij daarvoor nooit gedaan of gezegd zou hebben. Dat kan voor jou als partner lastig zijn.
Minder zin in seks
Soms neemt de behoefte aan seks af bij zowel de persoon met Alzheimer als bij de partner. Het kan zijn dat er nog wel behoefte is aan knuffelen en aaien, maar de zin om aan seks te beginnen kan afnemen. Die vorm van intimiteit kan ook erg belangrijk zijn voor beide partners. Het is belangrijk dat je leert omgaan met deze verminderde interesse in seks bij je partner. Overweeg om op zoek te gaan naar andere uitlaatkleppen voor jouw seksuele behoefte.
Sommige partners van mensen met dementie geven aan dat hun partner ongevoelig is na seks. Soms is de demente persoon al snel vergeten dat jullie seks hebben gehad en soms herkent hij of zij je niet eens meer. Dat kan voor jou als partner pijnlijk zijn, maar dat betekent niet dat je partner’s behoefte aan intimiteit (en die van jou) niet belangrijk is. Ook kan het zo maar zijn dat hij of zij jou aanziet voor iemand anders. Probeer je dat niet te veel aan te trekken, maar blijf kalm, zodat je partner zich niet gaat schamen of in paniek raakt.
Toegenomen behoefte aan seks
Sommige mensen die lijden aan dementie merken juist dat hun sexdrive toeneemt. Dat kan voor jou fijn zijn, maar het kan ook lastig zijn om hiermee om te gaan. De relatie kan hierdoor verstoort raken, zeker als de toegenomen behoefte aan seks overweldigend is. Misschien ga je intimiteit volledig uit de weg, omdat je bang bent dat dat aangezien wordt als seksuele toenadering. Zeker als je partner agressief wordt als hij of zij seksueel gefrustreerd raakt. Daarom is het belangrijk om seks op een gevoelige manier af te wijzen. Onderken de behoefte van de ander, maar wijs de toenadering af met respect. Als dit vaak gebeurt is het goed om er met je huisarts of de behandelende specialist over te praten. In uiterste gevallen kan medicatie helpen.
Vat het veranderde gedrag van je partner niet op als iets persoonlijks. Dit wordt veroorzaakt door de ziekte van je partner. Als je je echter bedreigd voelt, of het idee hebt dat je gedwongen wordt tot seks, neem dan contact op met je huisarts of de behandelend arts.
Als er geen remmingen meer zijn
Sommige Alzheimerpatiënten voelen geen remmingen meer. Daardoor zeggen of doen ze dingen die ze normaal gesproken niet zouden doen of zeggen, ook op het gebied van seks. Sommige dementen maken avances naar wildvreemden of kleden zich op de meest ongewenste momenten uit. Ook kunnen ze plotseling ongepast taalgebruik gaan vertonen. Dat is niet alleen vervelend voor jou als partner, maar kan ook verwarrend zijn voor de patiënt zelf. Vaak is er in dat geval helemaal geen sprake van seksuele behoefte.Het kan ook zijn dat je partner zich is vergeten aan te kleden, of hij of zij heeft het gewoon warm, moest nodig naar het toilet, had jeuk, was verveeld, of je partner zag iemand anders voor jou aan.
Een uitlaatklep voor jouw behoefte
In elke relatie kan het voorkomen dat de een meer zin heeft in seks dan de ander. Of, misschien beter, dat de een zin heeft in een ander soort seks dan de partner. Vrijwel iedereen die een lange relatie heeft herkent dat, ook als er geen sprake is van dementie. Zou jij er met iemand over praten als er geen sprake zou zijn van dementie? Doe dat dan nu ook.
Bedenk dat er verschillende manieren zijn om hier mee om te gaan. De een gaat sporten of onderneemt allerlei (fysieke) activiteiten. De ander koopt een seksspeeltje en masturbeert vaker. Probeer te bedenken dat de lichamelijke behoefte aan seksualiteit niet verward moet worden met de behoefte aan genegenheid, geborgenheid, veiligheid, liefde of het gevoel speciaal te zijn voor iemand. Sommige mensen hebben genoeg aan iemand om platonisch mee bevriend te zijn, anderen gebruiken reflexologie of massages als een substituut voor intimiteit.
Maar, laten we er niet omheen draaien, er zijn ook mensen die seks hebben met een ander dan hun partner om hun behoeftes te vervullen. Niet iedereen vindt dat ethisch en veel mensen in je omgeving zullen dat veroordelen. Mocht je toch je uitvlucht willen zoeken tot een ‘fuckbuddy‘, overweeg dit dan met je partner te bespreken (als dat mogelijk is). Afhankelijk van de situatie kan dat tot een compromis leiden. Bedenk vooraf hoe ver je wilt gaan en zoek iemand die gelijkgestemd is. Er zijn genoeg manieren om iemand te ontmoeten.
Als je partner in een verzorgingstehuis zit
Ook als je partner in een verzorgingstehuis zit hoeft dat nog niet het einde van jullie intieme relatie te zijn. Geef aan dat jullie behoefte hebben aan wat privacy. Vraag desnoods wat hun beleid is ten aanzien van seksualiteit (bijvoorbeeld als jij en je partner hezelfde geslacht hebben).
Meer informatie
Ook Alzheimer Nederland besteed aandacht aan het onderwerp. Zij hebben een forum waarop je met lotgenoten kunt praten over Alzheimer in het algemeen, of over seksualiteit en Alzheimer in het bijzonder.
- BLACK FRIDAY – 10% korting op alles!! - 11 november 2024
- Nezuko’s Double Tooth Blowjob – review - 11 november 2024
- ‘Zin’ – episode: Chekhov’s Gun en Red Herrings - 7 november 2024