Herpes is misschien een van de meest mysterieuze Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA), want er blijken heel veel misverstanden over te bestaan. Dus wij van NBRplaza zochten uit wat het is.
Ik heb een koortslip. Heb ik nu herpes?
Het korte antwoord is: Ja. Als je een koortslip hebt, dan ben je de drager van het Herpes Simplex Virus (HSV). En je bent niet de enige. Naar schatting is de helft van de Nederlandse bevolking drager van een vorm van dit virus. Het herpes virus bestaat in een aantal varianten en die komen allebei heel vaak voor. Het eerste type, HSV-1, is het de belangrijkste veroorzaker van zweertjes rond de mond (de zogenaamde koortslip). HSV-2 is het broertje en is vooral bekend van de zweertjes die het veroorzaakt op en rond de geslachtsdelen. Hoewel de twee varianten iets verschillen en zich ook iets anders gedragen, kunnen ze allebei zweertjes veroorzaken op beide plekken.
Samengevat:
HSV-1
- Veroorzaakt koortslip (maar kan ook op de geslachtsdelen voorkomen)
- Uitbraak wordt steeds minder frequent na verloop van tijd
- Wordt overgedragen door zoenen, orale seks, of door te drinken uit hetzelfde glas
- Bijna de helft van alle volwassen mensen draagt het virus
HSV-2
- Veroorzaakt zweertjes rond en op de geslachtsdelen (penis, vagina, anus)
- Uitbraak wordt steeds minder frequent na verloop van tijd
- Overdraagbaar door huid-tegen-huid contact
- 1 op 6 volwassen mensen draagt het virus
- Condooms beschermen tegen soa’s, maar kunnen besmetting met herpes niet altijd voorkomen.
Je bent vooral besmettelijk als de herpesblaasjes zichtbaar zijn, maar in de periode vlak ervoor of erna kan je het virus ook doorgeven. Herpes komt dus veel vaker voor dan je misschien denkt.Het is ook niet zo heel ernstig, zolang je maar voorzichtig bent tijdens een uitbraak (niet zoenen, geen drankjes of eten delen, geen seks).
Als herpes een SOA is, hoe kan ik dan een koortslip hebben als ik nooit seks heb gehad?
Het bijzondere van herpes is dat het overdraagbaar is op allerlei manieren. Veel mensen raken als kind al besmet, gewoon omdat ze drinken uit hetzelfde glas of gebruik maken van hetzelfde bestek als een volwassene die besmet is. Kussen met een besmet familielid is de belangrijkste manier van overdracht. Hoewel beide varianten overdraagbaar zijn door (orale) seks, is dat niet de enige manier om besmet te raken.
Ik had jaren geleden voor het laatst een koortslip. Heb ik nu nog steeds herpes?
Er is nog steeds geen genezing mogelijk voor herpes. Dus als je het eenmaal hebt, dan ben je voor de rest van je leven drager van het virus. Hoeveel last je er van hebt, is voor iedereen anders. De een krijgt om de haverklap blaasjes en bij anderen zit er soms jaren tussen. De meeste mensen die drager zijn van HSV-1 hebben maar één keer in hun leven een uitbraak.
Hoe weet ik nou dat het herpes is en niet gewoon een puistje?
Herpes voelt anders aan dan een puistje. Voordat een blaasje zich openbaart, voel je een scherpe stekende of brandende pijn die pijnlijker is dan een puistje. Bij een besmetting komen er blaasjes op de huid en slijmvliezen rond de mond (HSV-1) of de penis, de vagina en de anus. (HSV-2). Meestal begint het als een blaasje dat rood is en waar vocht in zit. Als het blaasje kapot gaat ontstaat een korstje. Dat korstje kan een week blijven zitten. Maar bij sommige mensen ziet een koortslip er meer uit als een schrale plek rond de mond. Overigens kun je ook elders op het lichaam blaasjes krijgen (bijvoorbeeld op je vingers).
Wat kan ik doen als ik denk dat ik herpes heb?
Als je voor het eerst een uitbraak ervaart, ga dan naar de huisarts. Die kan een test doen om te bepalen of het om herpes gaat. Hij kan je ook helpen om te bepalen wat de beste manier is om het te bestrijden. Je hoeft niet thuis te blijven, want het is alleen besmettelijk door fysiek contact (of indirect via glazen, bekers of bestek, enzo).
- Brandmerken in een BDSM relatie - 12 september 2024
- Hoe je van elk spel een stripspel kunt maken (en 12 suggesties) - 6 september 2024
- Waarom houden mannen van CFNM (Clothed Female, Nude Male)? - 6 september 2024
Uit ons archief: Alles wat je moet weten over herpes https://t.co/gXVSjMda6A